2020. december 21.

Decemberi olvasmányok 1. (Vegyes regények)

Az utolsó hónapban sem apróztam el az olvasmányokat. A könyvtárból kölcsönzött kötetek mellett a félbehagyott regények befejezésére is lett szánva idő, ráadásul pár frissen megjelent novella beszerzése és olvasása erősen megnövelte a havi limitet. Több mondandóm nem lehet, a lényeg, hogy minden zsánerű és formátumú történet a kezembe került. Ráadásul ezekkel meg is lett idén az 50.000 oldal, amiért mondhatni az előző évben az utolsó napig küzdöttem.

Mary Ann Shaffer • Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Fülszöveg:

1946 januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a Csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.

***

Egyedi írásstílusú regény, több szemszögből, pontosabban több ember levelezéséből összeálló történet, ami a második világháború viszontagságos éveiben játszódik. Hitelesnek tűnő, élvezhető történet, amiben a sok szörnyűség ellenére is vannak mosolyra fakasztó pillanatok. Mindennapi, hétköznapi események is kapnak helyet, nem kifejezetten egy témára fókuszálnak a szereplőink. A társaság kialakulása, a titokzatosság, egymás támogatása, ezek kuszasága fokozza a történet izgalmait, de emellett nem marad el egy cseppnyi romantika a szigetlakók által. Kétség kívül, ha valaki rákap a történetre, az gyorsan fog vele végezni, miközben részletesen megismerheti a szereplőket, mintha maga az olvasó is részese lenne a társaságnak. Ezen felül a regény megszületése is kalandos, megható és magam részéről örülök, hogy kiadásra került a kézirat.

 

Esterházy Péter: Egy kékharisnya följegyzéseiből

Fülszöveg:

A kötet az 1991 és 1994 tavasza közt született Esterházy-írásokat tartalmazza, mindazt, ami nem regény és nincs Kertész Imrének ajánlva. A szerző némiképpen önkényesen csoportosította a szövegeket, meghagyva egyben és időrendben az Élet és Irodalom-beli „kékharisnyákat”, melyek így talán a (velünk) múló időt is mutatják. Az önismétléseket se nagyon gyomlálta ki, mutassák csak, hogy így dolgozik: rakosgat.

***

Esterházy Az elefántcsonttoronyban című kötete után egyből kaptam ehhez a gyűjteményhez, mivel mondhatni folytatódik a gondolatok kifejtésének sorozata, még pimaszabbul, szemtelenebbül vagy éppenséggel őszintébben. Elsőre soknak tűnhet, de a pár oldalas szösszenetek akaratlanul is olvastatják magukat az arra érdeklődőknek. Talán azok tudják igazán értékelni, akik hasonlóan élték meg az adott korszakot, de egyfajta kortani lenyomatként is kezelném a rendszerváltás utáni kaotikus időszakban született gondolatokat. Ez is az a fajta kötet, ami kétség kívül megtalált.

 

Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Fülszöveg:

Mézga Aladárt, ezt a fúró-faragó kölyökzsenit, tanárok rémét és szülei szomorítóját aligha kell bemutatnunk a magyar olvasóknak, de vele együtt fogalommá vált már a hűséges Blöki, a kétbalkezes Géza papa, a házsártos Paula asszony és a nyafka Kriszta is. Ennek a könyvnek igazi hőse a vállalkozó szellemű fiú és a kutyus, aki emberi hangon tud beszélni – ha gazdáján kívül nem hallja más. Hegedűtokba rejthető űrhajójával Aladár minden éjszaka kalandos űrutazásra indul, távoli, különleges bolygókat fedez fel, és a rá váró veszedelmekből furfangos ötleteivel vágja ki magát. Nepp József, a népszerű rajzfilmsorozat alkotótársa készítette a könyv félszáz mulatságos képét.

***

A felhalmozott kötetek mellett nem bírtam ki, mikor megláttam a könyvtárban, egyből ki is vettem, mert Romhányi húzott magához, ahogyan mondhatnám. A stresszes időszakra nagyon jól jött egy kis nevetés már csak a szójátékokon is. Ezen felül ez a kötet adott új lendületet az olvasáshoz, így akármennyire is ifjúsági regény, néha kellenek nekem is a könnyed történetek. Még többet megtudhattam Mézga Aladár személyiségéről, sőt, nagyon jó felvezetőt kapott a regény, és a tévésorozattal kompenzálva állja meg a helyét.

 

Esterházy Péter: Egy nő

Fülszöveg:

„Esterházy regényével a magyar irodalom egy nagy könyvvel lett gazdagabb, és végre nagykorú.”

Nádas Péter

A cím, kérem tisztelettel, nem zsákbamacska. A mű tényleg egy nőről szól. Vagy sok nőről. Vagy egy férfiról. (Ahogy azt egy férfi elképzeli.) Szóval rólunk van írva. A testről. A test árulkodásairól. Kapcsolataink kusza egyszerűségéről. Az érzékiség hatalmáról, midőn e hatalom csúcsán érezhetjük magunkat. S midőn – a lábainál. (Lába válogatja.)

A nagysikerű Egy kékharisnya följegyzéseiből kiderült, Esterházy szereti néven nevezni a dolgokat. Hát itt sem történik egyéb, mint a dolgok folyamatos néven nevezése. Mindössze a megközelítés tárgya változott… (nővé).

***

Ez az a mű, aminél kétszer átgondoltam, hogy egyáltalán el akarom-e olvasni, mivel sejtettem, hogy Esterházy ismételten nem fog a függöny mögül kacsintgatva célozgatni. Sőt, mondhatni arcpirítóan számol be a nők szeszélyeiről, viselkedésükről és elgondolkodtatott, honnan ennyi tapasztalat vagy teória, hogy konkrétan 97 féle nőt mutat be az olvasónak. Ahogyan a fülszöveg sugallja, bizony nem prűd olvasóknak lett szánva ez a kötet, és talán a tapasztaltabb olvasókat is meghökkenti. Nincs fekete-fehér árnyalat, maradunk a szürke köd leplében, és néha ő sem tudja, mi jön be neki igazán, megmutatva, hogy a szeretet és az utálat néha kéz a kézben jár.


Decemberi olvasmányok 2. (Novellák)