2016. július 31.

Maggie Stiefvater Shiver – Borzongás (Mercy Falls farkasai 1.)

A sok vámpíros, bukott angyalos és árnyvadászos könyvsorozatok után kifejezetten új élményekkel kecsegtet a vérfarkasokkal teli könyvsorozat. Bár elég régi ( 2009-es magyar megjelenés szerint ) de úgy voltam az olvasásával, hogy ez egy új élmény számomra, mind a stílus, mind a mondanivalója miatt.
Nagy filozófiai dolgokra nem fog tanítani, de kikapcsolódás lehet elsősorban tizenévesek számára.

Főszereplőnket, Gracet gyerekkorában a közeli erdőben élő farkasok megtámadták. A lányban benne él, hogy a farkasok békés állatok, nem támadnak csak úgy ösztönből emberekre.
Akkor megismerte az egyik sárga szemű farkast, akit telente látott az udvarán.


A következő jelenet már jó pár évvel később játszódik, ahol a középiskolás Grace és barátnői betérnek abba a könyvesboltba, ahol Sam dolgozik. Sam nem fedte fel magát, tudta, hogy az évszakok váltakozásával labilissá válik, nem engedhette meg a kockázatot, hogy a lány megismerje a másik énjét.

Közben Grace osztálytársnőjének Isabelnek a bátyját, Jacket megölték a farkasok. Az apjuk bosszút állva ki akarta irtani a farkasokat. Grace próbált beleavatkozni, hogy ne essen baja az ő farkasának.
Hazatérve az erkélyen fekve talált rá a farkasra, akit meglőttek. Sietve kórházba került és innentől Grace megtudta az ő farkasának az igazi kinézetét. Sam innentől pedig próbált emberi alakban maradni.

Grace befogadta magához, hiszen a szülei egyedül hagyták az otthonában. Így a magánya csökkenni kezdett Sam jelenlétével. Ketten keresésére indultak Jacknek, mert vérfarkassá változott. Közben Grace és Sam kezdtek egyre többet együtt lenni, randevúzni, ismerkedni. közben gyorsan kellett cselekedni, mert már késő ősz lett, télen minden vérfarkas farkassá változik vissza. Sam érzi, hogy neki már ez volt az utolsó nyara emberként. Grace egyre többet megtud a vérfarkasok falkájáról, életéről.
Rejtély volt viszont az a tény, hogy Gracet megharapták kiskorában, de ő nem változott át soha vérfarkassá. Jack személyesen kereste fel párosunkat, hogy segítsék őt ismét emberré válni.

Izgalom öleli körül a könyv történetének végét, illetve ráveszi az olvasót a további folytatás elolvasására.
A mellék szereplők néha előre lendítik a történetet, vannak nagyon jól kidolgozott karakterek. ( pl. Grace édesanyja )
A komoly, okos, energikus és pozitív életérzetű lány szerelmi története egy kicsit esetlen, jó szándékú és segítőkész férfival ( aki nem mellesleg szereti a költészetet ) sok lány szívét rabul ejtheti.