2016. október 6.

Simone Elkeles Perfect Chemistry (Tökéletes kémia)

San Francisco, két városrész ellentétekkel fűszerezve.

Bele a közepébe, megismerjük Brittanyt, a szép, okos és népszerű fehér gazdag lányt, aki a középiskolások mindennapi életét éli. Barátnőkkel körülvéve minden megadatott neki: márkás ruhák, az iskola álompasija, pompon csapatvezető.

Csak bizalmas barátnője tudja, mit rejteget az életéből és miért hordja a " gazdag és tökéletes lány" álarcot.
Beteg nővére felügyelete, édesanyja dühkitörései és teljesítménykényszer szülte családi légkör fogadja otthon nap mint nap. A külvilágnak közben a "tökéletes család" példáját mutatják.

A másik főszereplőnk, Alex, aki a másik "világ" fiaként nőtt fel, és mexikóiként belekerült a Latin Vér bandába, ahonnan nincs menekvés. Fő célja, hogy megvédje testvéreit bármi áron. Tipikus mexikói macsó, obszcén e okos megjegyzésekkel nevetteti meg az olvasót. 
A bandának dolgozik, másodrészt unokatestvérénél, mint szerelő. Nagy álma, hogy kitörjön és leérettségizzen, sőt tovább tanulhasson.

Már az utolsó, végzős évükben járnak szereplőink, ahol már az első nap belebotlanak egymásba. Alex kötözködni kezdett Brittanyval, aki inkább el szerette kerülni a mexikóiakkal való konfliktusokat. Betévedtek kémia órára, ahol a tanár névsor szerint rendezte össze a tanulópárokat. Milyen véletlen, hogy Brittanyhoz Alex lett beosztva?

Alex addig húzza a lány idegeit, amíg fogadást nem köt a haverjával, hogy Brittanyt megszerzi magának. Megszerzi a lányt? Lehet együtt egy gazdag fehér és egy mexikói?

Brittany fő célja, hogy legyőzze a maga által felállított korlátokat, a saját lábára álljon még ha ezzel el is veszti a tökéletes lány szerepét. Eközben Alex bebizonyítja Brittanynak, hogy nem kell megjátszania magát és legyen önmaga.

Alex nem számított rá, hogy a fogadás el fog törpülni és a gondolatait átveszi a vágy és az érzelmek. Emiatt és a főiskolai álmokért tervezi, hogy szembeszáll a banda vezetőjével és akár az élete árán is ki akar lépni belőle. Közben hazugságokkal áltatja a lányt, hogy távol tarthassa az életétől és a veszélytől.

A regény megmutatja, hogy a társadalmi konfliktusok csak az előítéletességek miatt jöttek létre. Egy középiskola, ahol úgy gondolják, hogy a fehér, amerikai csoportok a vezetők és a felsőbbrendűek, valójában viszont a mexikóiak összetartóbbaknak lettek feltüntetve és kiálltak egymásért.

Brittany és Alex közötti szenvedély leírása tetszetős volt számomra, bár a szereplők érzelmeit, gondolatait csak monológ formában olvashatjuk.


Lendületes regény, gyorsan olvasható, sok érzelemmel elsősorban tizenéveseknek de felnőttek is élvezhetik. 
A kötet spanyol mondatokat és kifejezéseket is tartalmaz, amit a könyv végén szótár szerűen összegyűjtöttek. Nincs lábjegyzetes fordítás.