2020. május 15.

Könyves férfiak és a 21. század

Ki nem játszott volna el azzal a gondolattal, hogy a kedvenc könyvszereplői hogyan élnének abban a korszakban, amiben mi élünk? Mivel foglalkoznának? Milyen lenne a Social Network életük?

Tíz közkedvelt könyves férfit szemeltem ki a feladatra, akik különböző időkből, helyzetből csöppennének a 21. századba.

  1. Mr. Fitzwilliam Darcy – Büszkeség és balítélet
  2. Mr. Rochester – Jane Eyre
  3. Calderon – Calderon
  4. Artúr – Szivárgó sötétség
  5. Báró Ambrózy Richárd – Ambrózy báró esetei
  6. Blaskovich Ernő – Kincsem
  7. Albert herceg – Viktória
  8. Lord Conall Maccon – Napernyő protektorátus
  9. Sherlock Holmes – Sherlock Holmes
  10. Jamie Fraser – Outlander

Mit dolgozna, milyen foglalkozása lenne?

Darcy: Ügyvéd
Rochester: Vállalkozó vagy kereskedő
Calderon: Hadsereg vezető, tábornok, kadét kiképző
Artúr: Mérnök
Ambrózy: Magánnyomozó
Blaskovich: Gazdász, lótenyésztő
Albert herceg: Politikus, miniszter (fejlesztési)
Maccon: Politikus, miniszter (népjóléti, hon-és rendvédelem)
Holmes: Magánnyomozó, hobbiból Youtube videós
Fraser: Kereskedő


Technikai ismereteik

Darcy: Épp annyira ismeri ki magát benne, amennyire kell a munkájához.

Rochester: Kissé maradi, szereti a bevált módszereket, az új appokat nem próbálja ki.

Calderon: Túlzottan magas az ismerete, nem érti a visszamaradottságot. Bosszantja, hogy nincs holohívás és nem ugrálhat egyik helyről a másikba kénye-kedve szerint.

Artúr: Otthonosan mozog a technikában, könnyen alkalmazkodik a visszamaradott helyzethez.

Ambrózy: Minden érdekli, de csak hasznos és bevált dolgokkal foglalkozik.

Blaskovich: Csak az alapok. De azok is csak annyira, amennyire szükséges.

Albert herceg: Fejlesztő, mindig az új innovációkkal foglalkozna. Míg az 5G-t kezdik kiépíteni, ő már a 6G-vel foglalkozik.

Maccon: Annyira mélyül bele, hogy Alexia rajongását megértse.

Holmes: Kíváncsi, kísérletező, mindent kipróbál.

Fraser: Előre tud az újdonságokról, ami érdekli, azt ki is próbálja.


Hétköznapok, szabadidő

Darcy: Tudatos napirenddel élne, amibe néha belefér a feministák megkérdőjelezése, és saját bosszantására vitacsoportokat olvasgatna. Ha pedig rajta köszörülik a nyelvüket, arról elsők között értesülne, ha lenne kedve, még vissza is vágna a rágalmakra.

Rochester: Néha utazgatna, mindene a munka. Mikor kiszabadulna a dolgozószobájából, szeretne kirándulásokat tenni. Ha teheti, kerüli a közösségi oldalakat, mert irritálja a sok okoskodó egyén.

Calderon: Ha otthon elszabadulnak az indulatok, dolgozna. Nincs henyélés. Minden nap úszna.

Artúr: Kutyasétáltatás, Kócos gondozása, kütyük javítgatása, parkjárás. Ritkán nézne rá az üzleti levelezésekre.

Ambrózy: Főként otthon tartózkodna, és bújná az internetet. Hírek olvasásával ütné el szabadidejét.

Blaskovich: Lovak, lovak és minden, ami hozzájuk kapcsolódik. Hobbi a vadászat.

Albert herceg: Társalogna online csoportokban, vagy kirándulna a városban, hogy megfigyelje, mit lehet módosítani, fejleszteni.

Maccon: Home Office munkarendje mellett oda menne el, ahova Alexia elráncigálná.

Holmes: Reggeli kávéja mellett a hírek böngészése rutinszerű, szabadidőben vicces prankvideók nézésével ütné el a kicsit sem haszontalan perceit.

Fraser: Túlórák tömkelege mellett hétvégenként kertet rendezne. Aktív sportolás nem maradhat ki az életéből.


Közösségi oldalak használata

Darcy: A gentleman kibújik belőle, így az Instagram hű használója lenne. Facebookon minden nő be akarná jelölni ismerősnek, csak az anyjuk tanácsára, de ő igyekszik ezekkel nem foglalkozni. Nem látnánk tőle bulizós, csajozó képeket.

Rochester: Ő lenne, akinek a kapcsolati állapota “bonyolult”-ra lenne állítva. Kevés ismerős, semmi infó, a gyámleányát pedig minden évben elsőként köszönti fel. Nincs kérkedés a vagyonával, és inkább összehívja a baráti társaságot személyesen. Favicceket vagy fekete humorral telített bejegyzéseket osztana meg, hímsoviniszta módon. Ezek alatt heves hozzászólások lennének, ahol is Jane kikéri magának a lenéző bejegyzéseket.

Calderon: Neki nagy csalódás lenne a korszak technikája, profilképét is Taina tenné ki. A családi kapcsolataiban igyekszik nem megjelölni egy rokonát sem, hogy ne keveredjen bele semmi zűrbe. Irtózik a google keresőtől, tartva, hogy lehallgatják, vagy az életére törnek, megtudva, épp mi foglalkoztatja. Ettől függetlenül folyamat keresnék, de csak videóchaten lehetne elérni. Bejegyzései a kadétképzés “szépségeivel” lenne telítve, mondhatni zsarolja a diákjait, hogy aki nem teszi azt, amit kér, az felkerül az idővonalára. A fiatal fiúknak pedig segítséget nyújt, így igyekszik mintaemberként viselkedni az interneten.

Artúr: Az idővonala folyamatosan mérnöki dolgokkal van teli, vagy épp finom burkolt célozgatásokkal, amik Scarra tartoznának. Felvállalná a kapcsolatukat Scarral. Minden bejegyzése technikai, vagy mechanikai lenne. Képein a kutyával, Kócossal szerepelnének.

Ambrózy: Imádná a Facebookot, mert úgy tudhat meg mindent az emberekről, hogy ki sem kell tennie a lábát a dolgozószobából. Ha valami kérdés felmerül benne, egyből rákeres Google-ön. Idővonala hasznos tanácsokkal lenne tele, remélve, hogy  a polgárok vigyáznak magukra. Mivel tanult volna a múltból, a Tindert megvetné, viszont a Snapchat az ő hobbija lenne, ahol figyelemmel kíséri, hol tartózkodnak az ismerősei. Családtagjairól semmit nem oszt meg, a védelmük érdekében. Egy szokatlan kép lenne fenn róla, azt is Mili csinálta, mikor épp játszott a Bogi kutyával. Ezen felül Tarján Vili munkásságát támogatja, minden dolgot megoszt a riporter munkásságáról.

Blaskovich: Instagramja nem lenne, ellenben a lovainak csinálna. Utazásai során nem jelentkezik be, ismerősei sosem tudják, hol van, és mit csinál. Üzleti ügyeit e-mailben intézi. Csak a haveri köre van az ismerősei között, mert úgy véli, azokat jelöli vissza, akiket tényleg ismer és szót vált velük.

Albert herceg: Bétatesztelőnek jelentkezne, mindenhol aktívan fenn van, Facebook oldalt üzemeltetne, és a hozzá tartozó csoportban a polgárokkal megvitatna minden őt érdeklő kérdést, aminek eredményét feleségével megosztaná. Képein szép épületek lennének, és a családjáról sem feledkezik meg, minden fontos eseménynél profi fotóst hívat. Aktív politikus, családapa, tipikus mintaférfi lenne az interneten is.

Maccon: Ha Alexia nem foglalkozna a hírnevének támogatásával, bizony nem lenne aktív a közösségi oldalon. A Messengert is csak utasításokra alkalmazná, ezért az idővonalán Alexia által megosztott tartalom lenne, amin megjelöli Conallt. Teliholdkor pedig sehol nem lehetne elérni.

Holmes: Égessük el vagy robbantsuk fel? Nem hezitálna és Youtube videókon mutatná be a kísérleti videókat. Túlélési tippek, nyomozási tanácsok… ő lenne a Crazy English Hacker. Facebookon felvállalná a bátyját a családtagoknál. Néha szórakozna is, minden április elsején kitenne egy bejegyzést, hogy egykori lakótársát, Watsont hogyan tréfálta meg.

Fraser: Arra használná, amire kitalálták, és a kapcsolattartás céljából töltené előtte az idejét. Inkább a levelezésekkel telne el az interneten töltött ideje, de ha a családtagjai sikereket érnek el, elsők között osztja meg a közösségi oldalon nagy büszkeséggel telve.


A közeljövőben számba veszem a könyves férfiak partnereik életét is, miként állnának helyt, kilépve a megszokott környezetükből.
Könyves hölgyek a közösségi oldalakon