2020. május 15.

Pulszky Terézia: Egy magyar hölgy emlékiratai

Meghökkentő elbeszélés egy olyan nő életéből, aki inkább választotta a bujdosást, a menekülést, ezzel ellenszegülve a saját származásával.

Fülszöveg:

A könyv egy magyargyűlölő osztrák bankárcsalád kedvenc lányáról szól.
"Walter Teréz először Liszt Ferencért rajongott, aztán a magyar férjéért, Pulszkyért, majd, amint ezt emlékiratai tanusítják, a magyar szabadságharc és a magyar nép szenvedélyes híve lett, olyannyira, hogy szakítva származása előítéleteivel, azonosult a magyarsággal.
Hogy miért? Ezt írja meg ebben a könyvben.
Munkájával, mely szerencsés ötvözete az önéletírásnak és történetírásnak, a magyar szabadságharc ügyét kívánta szolgálni.
Könyvének korabeli fogadtatása igazolja, hogy mindezt sikerrel tette, s a magyar memoárirodalmat is remek olvasmánnyal gazdagította."
***

A kötet mesélős formátumban írja le a szabadságharc előtti konfrontációkat, az osztrákok és a magyarok közötti viszálykodást, a szabadságharc színtereit, főbb személyeiről szót ejtve, egészen a következményekig, megismerve az aradi vértanúk tetteit.

Legfőképp az 1800-as évek első feléről tesz említést, egyfajta naplószerű leírási stílussal. Pontos, korhű, viszont a történet írásossága miatt nem száraz. Az idegen kifejezésekre a kötet végén található szószedetet, illetve névsor a megemlített személyekről.

Kitér a nemesek mindennapi életére, szokásaikra, és kapcsolataikra. Fontos báli estélyekről, vadászatokról vagy épp császári ünnepségekről is szót ejt, amivel közelebb kerülhetünk egy mára már szinte elképzelhetetlen időbe és helyszínekre.
Ennek azért is van jelentősége, mert egy olyan nő tette közzé ezeket a sorokat, aki osztrák családból házasodott be a magyar nemesek körébe, így mindkét szemszöget ismerte, és férje által sok, mai napig emlegetett személyekkel került kapcsolatba.

Küzdelmei, erőfeszítései, mint feleség és anya mind arról tanúskodik, hogy akarattal mindent el lehet érni. A leánykorától kezdi beszámolóját, hogyan nevelkedett, miért került Pulszky mellé, és mennyit kockáztatott azért, hogy a férjét és gyerekeit biztonságban tudja, egészen a szabadságharc végéig, ahol is a Pulszky család Angliába emigrált.

Az érdeklődőknek azért lehet fontos kötet, mert többet tudhatunk meg a korszakról, és segítséget nyújthat azokhoz a regényekhez, amik ebben az időben játszódnak.

Pulszky Terézia élete páratlan, egy erős nő személyét ismerhettem meg, aki kitartott az elképzelései, érzelmei mellett. Szimpatizáltam vele, együtt tudtam érezni, aggódni vele, miközben tiszteletet vívott ki hazafiasságával.