2020. július 9.

Pap Éva: És újra felkel a nap

Miért szeretem a történelmi romantikus regényeket, amiket a hazai szerzőink adnak nekünk? Ismételten egy megtörtént, valós eseményekre alapuló történetről beszélhetünk, ami okozott jó pár meglepetést.

Fülszöveg:

Vajon léteznek kivételes szerelmek, amelyek valójában sosem érnek véget?
Szabadka, 1933
Eszti erős, fiatal nő, aki a hátán cipeli a házassága és a nevelőapjától átvett vendéglő terheit. Tervei vannak, gyerekeket szeretne, azonban egy nap férje, Stevan vadászbalesete szertefosztja álmait, ellehetetleníti a házaséletüket.
A házasságuk meginog, ők mégis ígéretet tesznek, hogy történjék bármi, soha nem hagyják el egymást. Eszti gyengédségre vágyik, és idővel férje legjobb barátjával, a tehetős és nőtlen Martinnal egymásba szeretnek. Stevan hallgat, egyszerűen tudomásul veszi ezt a szerelmet.
A nő kétségek közt őrlődik: szabad-e, lehetséges-e két férfit szeretni? Idővel elbizonytalanodik, hogy a férjének tett ígéretét képes lesz-e megtartani. A két férfi egy baráti összejövetelen titkos megállapodást köt, amelyet Martin Esztinek csak évekkel később fed fel.
Időközben a második világháború sötét fellegei beárnyékolják az életüket, és 1944 végén Martin érthetetlen okból szakít az asszonnyal…
Az államosítás során Eszti bajba kerül. Vajon ki lesz az, aki segít rajta? Amikor válaszút elé kerül, vajon a családot vagy a szerelmet választja?
Pap Éva első regényét az egymásnak tett ígéretekről, szeretetről, örök szerelemről már a megjelenése előtt több ezren várják.

***

Hibáztatható egy nő az érzelmei miatt? Eszti jellemével kapcsolatban lehet, hogy valaki nem tudna egyet érteni, de valószínű, a legtöbb nő meg fogja érteni a döntéseit. Főként, hogy egykor élt, valós személy elmondásán, leírásán alapul a regény. Így a néha felbukkanó idilli hangulat is tartalmaz realitásra utaló jellemzőket és a történet lezárása sem merül cukormázas hangulatba.

A történet főként a második világháború alatt játszódik, és kicsi betekintést nyerhetünk a háború utáni rendszerbe, és annak nélkülözésébe, szigorúbb szabályrendszerébe. Ezen felül a szabadkai mindennapokból is kapunk ízelítőt, rövid, tömör leírásokkal, ez által sikerült elképzelnem a helyszínt függetlenül attól, hogy sosem jártam még a városban. A jó felvezető segítségével egyből sikerült ráhangolódni Szabadka világára.

A regény könnyednek tűnik az első pár fejezetet olvasva, nem lehangoló, függetlenül a mögöttes eseményektől és inkább főszereplőnk érzelmeire fókuszál. Kíváncsi voltam, hogy az alapból is háromszöggel rendelkező kapcsolat hogyan fog alakulni, és személy szerint meg voltam elégedve a szereplők döntéseivel. Nem csak Eszti életébe tekinthetünk bele, hanem a két férfi gondolataiba is kapunk betekintést.

Elég mély a történet, hogy az olvasó elgondolkodjon rajta, de a könnyed nyelvezet megadja azt a könnyedséget, hogy élvezhessük a történetet.  Megkedveltem a regényt, és ha a szerző szeretne még hasonló regényeket írni, én várni fogom a megjelenésüket. Ritkán érzem egy regényről, hogy átadná azokat az érzelmeket, amiket közölni szeretne, és kellemesen csalódtam, mert ebben a történetben sikerült elérni ezt a célt, valószínű egy ideig bennem maradnak a kötethez kapcsolódó pozitív érzések.