2020. július 4.

Anne Jacobs: A villa

A történelmi romantikus címke senkit ne tévesszen meg, egy kikapcsolódásra tökéletes családi regényt rejt magában a kötet.

Fülszöveg:

Egy úriház. Egy nagy hatalmú család. Egy sötét titok…

Augsburg, 1913. Fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Senki nem tudja, miért.

Léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér, így kikosarazza a férfit. Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz.

Johann Melzer azonban egyáltalán nem nézi jó szemmel Marie tündöklését. A múlt kísért, a szigorú családfő pedig képtelen szembenézni az igazsággal…

Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést. Az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

A nagy sikerű Downton Abbey című sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

***

Ha a fülszövegben megadott sorozatot nem is olvastam, de ez a családregény teljesen új élményt nyújtott.  Elsőre hosszúnak tűnhet a kötet a maga majdnem hatszáz oldalával, de nekiülve olvastatja magát. A főszereplőket megkedveltem, a korszakot, ami a világháború előtt zajlott még a békeidőkben kíváncsivá tett, mivel volt, aki megérezte a háború szelét, de voltak olyan emberek is, akik semmit nem vettek előle tudomásul, ugyanúgy élték a mindennapjaikat.

A családregény címkét okkal kaphatja, a titkok után kutakodva kerülhetünk érdekes zsákutcákba, és mivel több szereplő szemszögéből olvashatjuk a történetet, több gondolatba nyerhetünk betekintést. Átlagos, de helyzethez beleillő fordulatokkal rendelkezik, vagy épp a bonyodalmak próbálják keresztül vágni a szereplők számításait, de szerencsére ezek nem annyira bicskanyitogatóak, és az érintett személy gyorsan megoldja a problémákat. Ez főként Paulra és Marie-re vonatkozik, mert ők kerülnek a legtöbbször váratlan helyzetekbe.

Leginkább a család három gyerekének az élete kerül középpontba, hogyan találják meg a társukat, vagy épp keresik azokat a lehetőségeket, hogy mivel foglalkozzanak a jövőben. Plusz pont, hogy nem csak a család, hanem a személyzet életébe is bele láthatunk. Így mindkét fél véleményét olvashatjuk, és a főszereplő, Marie az, aki folyamatosan változatva a pozícióját összekötteti a villában élők életét. Korhűre sikerült, és nem csak egy helyszínre kalauzol el minket a történet, hanem Párizsba is tesz egy kis kitérőt. Egyedül a végét tartottam kicsit elkapkodottnak, de ha azt nézem, hogy van folytatása a történetnek, ez elnézhető, ezért csak fél csillagot vontam le a kötet értékelése során.

Összességében annyira meggyőzött a regény, hogy már meg is rendeltem a második részét.