2020. július 26.

Ambrózy segédkönyvek 1/2

Barangolva a történelem kicsit sem tanított bugyraiban, leginkább felnőtt fejjel jövünk rá, miért érdekel minket igazán. Több lehetőség közül választhatunk, kortárs szerzők írásai összegzik a főbb lényegi eseményeket, szokásokat, miközben a forrásokba lesve olyan címekre bukkanhatunk, amiket lehet, hogy nehéz beszerezni, de a lelkes olvasót örömmel töltheti el ezeknek a forrásoknak a kézbe vétele, mivel eredeti gyöngyszemekkel találkozhatunk, amik hiteles segítséget nyújtanak, ez által több szemszögből is megismerhetjük a történelmünk.

Közel két és fél év gyűjtögetés, olvasás eredményét szeretném összegezni ebben a bejegyzésben. Minden bizonnyal a jövőben is fogok hasonló könyveket olvasni és akár beszerezni. Elsősorban az Ambrózy báró esetei könyvsorozathoz szorosan kapcsolódó köteteket szereztem be.

Első körben öt olyan könyvet mutatok be, ami inkább szakirodalomként tarthatjuk számon és segítséget nyújt a történelemben való eligazodáshoz. Egy másik, következő bejegyzésben tervezem bemutatni négy, általam ajánlott kötetet, amik életrajzi írásokkal színesíthetik meg az érdeklődők olvasmányait. Mivel ezeknek az elolvasása, sőt beszerzése miatt (igen, volt, ami alig két hete érkezett meg) csúszott sokat a bejegyzés, végül úgy döntöttem, kettészedem és a második akkor kerül fel, ha az utolsó két kötet is elolvasásra került.

Ambrózy segédkönyvek 2/2

A könyvekről részletesebben már korábban külön bejegyzésekben írtam, az ezekhez kapcsolódó linket a kötetek beszámolója után lehet megtalálni.


Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete

Kedvcsináló kötetként említeném meg, a női élet mindennapjait meséli el. Talán ijesztő lehet elsőre a nagy, albumszerű kiadvány, de nem kell ettől ódzkodni, nincs tele szakirodalmi nyelvezettel. Géra Eleonóra adja a szakmai ismereteket a kötethez, a történelmi hátteret, míg Szécsi Noémi a történetmesélést helyezi előtérbe, ezáltal egy informatív, mégis könnyű történetekbe ágyazott gyűjteménnyé alakult.

Fő koncepciója, hogy egy közérthető kötetet fogjon az érdeklődő a kezébe, tanuljon belőle úgy, hogy megkapjuk az ok-okozati összefüggéseket a történelmi események és a társadalmi viselkedés között. Ez a kötet elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchia békeidőszakát vázolja fel, 1848 és 1914 között. Szó esik a nyelvi reformokról, a polgárosodásról, egy úrinőnek mik voltak az ismérvei, miket kellett a módosabb lányoknak megtanulniuk és elsajátítaniuk a kiházasításig, és abba is betekintést nyerhetünk, mi történik a házasság alatt a nőkkel, akikről talán azt hihetjük, hogy semmi dolguk nem volt a gyerekszülésen kívül.

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2019/02/szecsi-noemi-gera-eleonora-budapesti.html


Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő

A második rész senkit ne tévesszen meg, hogy a két világháború közötti időszak kerül előtérbe, mivel az első kötethez szorosan kapcsolódik, visszautal az előzményekre. Rugalmasan illeszkedik az előző kötethez, és folytatják szerzőink a tévhitek eloszlatását.

Ebben a kötetben főként a nők munkába helyezkedését, emancipálódását mutatja be, bizonyítva, hogy egy modern nő mindenhol helyt tud állni. Az orvostudomány a huszadik századig mondhatni tiltott terület volt a nőknek, a bábáskodáson és az ápolónők képzésén kívül, viszont a háborúk felfordították a férfias világrendet.

A második rész kiegészíti, és a korszakok változásait mutatja be, hogy milyen folyamatok vezettek a békeidők úrilányainak németül levelezésétől egészen a rövid szoknyás, független huszonéves leányok koktél partizásáig, ahova a gardedám, mint kísérő már ósdi nézetnek számított.

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2019/03/szecsi-noemi-gera-eleonora-modern.html


Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve

Szécsi Noémi jól összehangolja az ok-okozati összefüggéseket, ezzel is megérti az ember a történelemhez vonódás varázsát. Ez a kötet is egy segédanyag, megismerhetjük a békeidőkben egykor élt nők életét, viszontagságait.

Hasonló az előzőleg bemutatott két kötethez, bár sokkal több az elbeszélés, a történet, kicsit kevesebb a száraznak ható forrás, és célzottan Hugonnai Vilma tevékenységéhez köthető a kötet, aki igyekezett forradalmi ötleteket adni a nőknek, az egészségesebb, komfortosabb élet reményében.

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/01/szecsi-noemi-lanyok-es-asszonyok.html


Egy pesti arszlán: A pesti művelt társalgó

Egy elég különleges könyv, amit bárkinek tudok ajánlani, akit kicsit is érdekel az egykori 19. századi etikett. Nagyon sokrétű kötet, és nem csak egy olvasása ajánlható, hanem többszöri kézbe vétellel taníthat nekünk újdonságokat. A szigorú etikett szabályok mellett található a kötetben társasjátékok, versek, költemények, viccek, amiket megtanulhatunk, ezzel is növelve kicsit a lexikális tudásunk, és a nőknek kis csemegéül szolgálhat a virágnyelvek listája vagy éppen pár szerelmes levél formaleírása.

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/02/egy-pesti-arszlan-pesti-muvelt-tarsalgo.html


Vay Sarolta: Régi magyar társasélet

Férfibőrbe bújt nőként a mai világban is sokszor nehéz élni, száz évvel ezelőtt pedig még nehezebb volt. mégis, a leginkább Vay Sándorként ismert író olyan magas körökben mozgott, ami még az ő részéről is megért egy életrajzi kötet írását, bemutatva ezzel a társadalmának mindennapjait. Sosem tagadva meg önmagát, mindenről képes volt véleményt nyilvánítani és nem félt a világának romlottságát megmutatni. Ez a kötet leginkább a főnemesség és a császári család mindennapjait mutatja be.

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/04/vay-sarolta-regi-magyar-tarsaselet.html

A következő részben életrajzi kötetekről lesz szó.