2020. szeptember 13.

Ambrózy segédkönyvek 2/2

Barangolva a történelem kicsit sem tanított bugyraiban, leginkább felnőtt fejjel jövünk rá, miért érdekel minket igazán. Több lehetőség közül választhatunk, kortárs szerzők írásai összegzik a főbb lényegi eseményeket, szokásokat, miközben a forrásokba lesve találhatunk olyan címeket, amiket lehet, hogy nehéz beszerezni, de a lelkes olvasót örömmel töltheti el ezeknek a forrásoknak a kézbe vétele, mivel eredeti gyöngyszemekkel találkozhatunk, amik hites segítséget nyújtanak, ez által több szemszögből is megismerhetjük a történelmünk.

Közel két és fél év gyűjtögetés, olvasás eredményét szeretném összegezni ebben a bejegyzésben. Minden bizonnyal a jövőben is fogok hasonló könyveket olvasni és akár beszerezni. Elsősorban az Ambrózy báró esetei könyvsorozathoz szorosan kapcsolódó köteteket szereztem be.

Az előző részében ajánlottam pár olyan könyvet, ami a békebeli, Monarchia időszakába segített minket elkalauzolni, az alábbi linken ezt is el lehet olvasni:

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/07/ambrozy-segedkonyvek-12.html

Folytassuk a sort négy olyan kötettel, amik inkább önéletrajzi leírásuk miatt kerültek előtérbe, ezzel bemutatva az adott korszak mindennapjait.

Ignotus: Emma asszony levelei

Kezdjük is a legironikusabb, és cinizmussal telt kötettel, ami a maga korában mindentől függetlenül népszerű újságrovat volt. Egy álruhás férfi ír női szemszögből, hétköznapi dolgokról, és mindarról, ami foglalkoztatta egykor a női nemet. A hangnemet egy önkéntes karakán női karakterrel hangsúlyozza, és asszonyként igyekszik az olvasók bizalmát elnyerni. Ez a kötet kicsit kakukktojás a felsorolásban, mivel fiktív karakter leveleiről beszélhetünk, de lehettek olyan olvasók, akik elhihették, hogy Emma asszony egy vérhús nő, akinek minden témához van megjegyzése, vagy tanácsot tud adni a kezdő polgári, kisnemes családban élő nőknek.

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2019/10/ignotus-emma-asszony-levelei.html

Nem mellesleg, még számos szerző volt, aki a békebeli korszakban formabontóan a nőknek és a leányoknak igyekeztek hasznos tanácsokkal szolgálni, mint Tutsek Anna (a Cilike sorozat szerzője), Kalocsa Róza, Beniczky Irma, Erdős Renée, Szikra (Gróf Teleki Sándorné).

Pulszky Terézia: Egy magyar hölgy emlékiratai

A naplószerű elbeszélés sok kérdést vet fel, főként miután megismerhetjük az osztrák bankárcsaládból származó lányt. Egy nő, aki nem csak a férje, hanem a szabadság mellett is kiállt, míg tehette, miközben nagyon honleánynak mondta magát. Semmi sem tántoríthatta el céljaitól, és attól, hogy a családját boldogan és főként egyben láthassa.

(1848–as események)

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/05/pulszky-terezia-egy-magyar-holgy.html

Odéscalchi Eugénie: Egy hercegnő emlékezik

Ráadásul nem is akármikre vetít fényt. Egyenesen egy huszadik századi krónikát olvashatunk általa. Nem csak a főbb eseményekről számol be, hanem az utazásairól és egy kicsit a magánéletükről is tesz említést. Nemesi és jótét lelke olyan tiszteletet válthat ki az olvasókból, ami miatt érdemes megismerni az élettörténetét.

(1900–1980-as események)

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/07/odescalchi-eugenie-egy-hercegno.html

Andrássy Ilona: Mindennek vége!

Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplója

A ténykedő, merész nők sora nem ér véget, mivel az Andrássy család egyik lánya még a frontvonal mögé is beférkőzött, hogy támogassa a férjét, a hazáját és a magyarokat.

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/08/juliusi-olvasmanyok-23-2020-nyar.html