2019. október 12.

Ignotus: Emma asszony levelei

Emma asszony alakja már csak azért is különleges, mert a szerző maga férfi. Mégis, szembeszáll a saját nemével és képes a nők, asszonyok mellett kiállni.

Fülszöveg:
A Hét 1893-as számában bukkan föl először egy érdekes levélíró egyéniség, Emma asszony aláírással, hogy aztán többé-kevésbé rendszeresen tanúja legyen – női szemmel – egy színes, izgalmas, ellentmondásos korszaknak.
Ignotust irodalomszervezőként, kritikusként tartottuk számon elsősorban, szépírói, költői próbálkozásait kevéssé becsültük. Ez a levélsorozat azonban mesteri szépírói munka. Úgy tűnik, hogy műveltsége, sziporkázó szellemessége, eleganciája ezekben a levelekben bontakozhatott ki a legteljesebben. Nemcsak azzal ragadtatja el az olvasót, hogy széles körképet fest a képzeletbeli Emma asszony koráról, hanem azzal is, hogy valóban karakterisztikus, sokoldalúan ábrázolt nőalak bontakozik ki előttünk a levelek nyomán.
***

Emma asszony tapasztalatai, világnézete jól megfogja a lényeget, legyen szó a családi életről vagy akár a politikáról. A gyűjtemény színes, sokrétű és felfedi a nők mindennapi életét és aggodalmait. Sok olvasót próbálja megtéveszteni, bár sokan tudták, hogy nagy valószínűséggel egy nő sem írt cikket a Hét-nél. Ignotus ezt is profin igyekezte leplezni, vagy kollégáira fogta, vagy egyik álnevére próbálta kenni a levélben írtakat. A levelek viszonylag rövidek, idegen kifejezésekkel tömve próbálja a női intellektualistását mutatni. (Néhány kifejezés, személy neve külön, a kötet végében kapott fordítást, magyarázatot.) Sokszor cinikus megjegyzésekkel is él. Nyelvezetet tekintve könnyed, gyorsan olvasható formátumú, és főként a szórakoztatás a fő célja a megjelentetett leveleknek. Személyeskedően válaszolja meg a neki szánt leveleket, és ha nem tudnánk a szerző nemi mivoltáról, még el is hihetnénk, hogy polgári asszonyként aktív a női egyenjogúság elérésében.

Mikről is szólnak ezek a levelek?

Egy bizonyos Kiss-nek címzett üzenetekben olvashatunk a heti, aktuális problémákról, azok véleménykifejtéséről. A levelező hangnem stílusa egyszerűvé teszi az olvasó számára a közlemény feldolgozását. Szó esik a nők hányattatott helyzetéről, kihasználtságukról a munkaerő piacon, a méltatlan bánásmód, a fizetés, és az ezekkel járó következmények az igazságtalan kizsákmányolással a századfordulón élő embereknek is szemet szúrt, akárcsak Ignotusnak, aki maga járt Amerikában és látta a nyugati helyzeteket. (ez a részemről nem egészen biztos, csak a levelei erre utalnak)

Az igazságtalan kizsákmányolás mellett a férfiak szerepköre is meginogni látszik az emancipáció során, és ami akkor csak balsejtelem volt, most már, ismerve a történelmet, elmondhatjuk, hogy a félelmek beigazolódtak. De nem csak a nők szabadságának, a feminista gondolkodásmódnak ad teret a leveleiben, a később, modern, szocialista szemléletekből is ad ízelítőt.

Szocialisták munkamorálja a régi feudalista világnézettel szemben.

Hazai termékek támogatása és az osztrákok hozzáállása a Monarchia termékeihez.

Mrs. Perkins 1989-es könyvének tartalmáról is ejt szót, reflektál rá egyik levelében.

Ha túlzóan belehatolna a társadalmi szemléletekbe, könnyed, falusi, vidéki életről is szót ejt, hogy ne csak a polgárok és az arisztokraták életéről essen szó.

Az úrinők unalma ugyanolyan téma, mint a gyereknevelési gondok, miközben az emberek szembesülnek a városiasodás, urbanizáció és a modern munkavállalás hátrányaival, avagy a cselédek száma drasztikus csökkenése döntéskényszerekbe hozzák a polgári nőket.

A nők terhei a családok ünnepén, avagy miért kell karácsonykor padlót tisztítani? Ha mégis van cseléd a háznál és semmi dolga a modern úrinőnek, akkor Ignotus másik oldalról szembesíti ezeket a gondtalan asszonyokat azzal a kérdéssel, hogy az amerikai nők hogyan viselkednek? Hogyan kellene élnie a modern nőknek? Javaslatai talán akkoriban vérlázítónak hatottak, de ha ez nem borzolná a kedélyeket, kitér a nők másik kikapcsolódására a színházlátogatásra.

A nőket miért vonzza a színészet, művészvilág? Miért szeretnek költőkkel levelezni?
Ha pedig egyik morálisnak kicsit sem mondható jellemmel sem lettek felruházva az olvasók, akkor más dologba próbál fogást találni.

Az öltözködés kigúnyolása sem maradhat el, avagy mitől lesz túlcifrázott a magyar díszruha?
Ha ez nem lenne elég széles látókör az olvasó számára, az akkori oktatási rendszerre is tesz pár megjegyzést, ami talán meghökkenti a XXI. századi olvasót is. Ha pedig nem is lesz professzor a hölgyből, akkor is merülnek fel az életre tekintve problémák, amiket kifejt egy levélben.

11 éves leányzó felvilágosítása, következményei, avagy mennyit ártunk, ha túl hamar vagy épp későn avatjuk be a lányokat az élet dolgaiba?

A nők mindig valakinek a valakije, de mi lesz, ha túliskolázott a nő?

Egy ma élő olvasónak görbe tükörként mutatja be a Monarchia idején élő emberek problémáit, miközben a levél szerzője szórakoztatja az olvasót. Persze, minden irónia mögött ott lapul az igazság is, számomra a legmeghökkentőbb tény mégis az volt, hogy vannak dolgok, amik száz év múltán sem változtak. Elég lenne két sarkalatos pontot mondanom, mint az oktatás, vagy a nők helyzete, mert hiába tűnik egy letűnt korszaknak az a cukormázas békeidők, amit oly sokan hisznek idilli állapotnak, de akik hozzám hasonlóan érdeklődnek a történelem ezen szegmense után, azok ismerhetik ennek az időszaknak az árnyoldalait is. Aki kicsit is jártas a századforduló idején lezajlott eseményekben, azoknak kiegészítő olvasmányként ajánlható.