2019. október 8.

Krúdy Gyula: Szindbád

Krúdy Szindbádja kalandos történeteket vázol fel a XIX. századi életből.

Ki is volt Szindbád? Mindenki másként látta a néha lidércnek tűnő alakot, akinek szerelmi kalandjai, flörtjei minden kiszemelt nő emlékezetébe vésődött. Novellaszerű gyűjteményt kapunk egy kötetben, ezen felül a rövid történetek összekapcsolódnak egymással, így adva meg Szindbád teljes életének leírását. Szó szerint kalandregénynek is vehetjük. Cselekmény dús, sokszereplős történetek.

Fülszöveg:
Kicsoda Szindbád, az álmok vizén hajózó legendás hajós, akinek édes-bús hazudozásait „hitetlen mosollyal és elámult szívvel” hallgatta mindazon „százhét nő, aki viszontszerette”, kicsoda ez a folytonosan úton lévő, lányszöktető, a halálból is visszatérő és átváltozni tudó gavallér, aki, ha kell, fésű egy kacér asszony hajában, vagy ájtatos olvasó az ábrándos apáca kezében, garabonciás, vagy züllő dzsentri, magyar Casanova, vagy a költészet maga, amelynek varázsában felfénylenek a megkopott utcák és elkopott szívek, s hatására borba mártott ujjak írják az imádott nő nevét a kávéházak asztalának márványlapjára? Kicsoda ez a különös, több száz évet megélt bolyongó, aki „mindent szeretett, ami hazugság, illúzió, elképzelés, regény” és mégis „mindenért hiába rajongott, amit életében elérni óhajtott… hisz még százhétnél több volt azoknak a nőknek a száma, akik Szindbád ábrándvilágában piros karikákon hintáztak?” Immáron hatvan éve tűnődteti el olvasóit, s hódít meg új és új olvasógenerációkat, újból és újból megajándékozva őket a nosztalgikus álomvilágon is átsütő, elpusztíthatatlan életörömével életszeretetével. Kötetünk első ízben gyűjti össze valamennyi Szindbán-novellát, tartalmazza továbbá Szindbád álomképeit a Francia kastély és a Purgatórium című Szindbád-regényeket, valamint Kozocsa Sándor adatokban és elemzésekben imponálóan gazdag és pontos utószavát.
***

Krúdy történetei számomra mindig is különlegesek voltak, ezen felül sosem gondoltam volna, hogy ennyire képes meglepni. Sokszínű szereplői, rövid tartalmas történetei, ezeknek az összefűzése irodalmilag és írástanilag is lenyűgöztek.

Ráadásul a magyar Casanova címet kapásból megkapta tőlem is Szindbád, miközben akármennyit lódít, flörtöl és fut a szoknyák után, szerintem egy olvasó hölgy sem tudna rá igazán haragudni, ha mondjuk, a való életben összefutnánk vele. (Most eszembe jutva a ma nagyon divatos kifejezés, a "fuckboy" megnevezést kapná, mivel ebbe a típusba sorolhatnánk bele.)

A szereplőnkről sokat megtudhatunk a véleményéről egyes dolgokban, kiemelném Szindbád álomképeit és azok megfejtéseit, aminek java része Krúdy álmoskönyvében is olvashatóak.
Szindbád teljes életét lefedi a könyvben olvasható gyűjtemény, de talán nem ajánlott egyszerre elolvasni az összeset, mert töménynek hathat. Magára az olvasóra van bízva, hogy néha beleolvas pár történet erejéig, vagy rászánja az időt és egyben élvezi a főszereplő kalandjait. Talán kicsit furcsának hathat, hogy a hajós történetek ebben háttérbe szorultak, külön kötet áll rendelkezésre, viszont minden más belekerült.

Krúdy nem hazudtolja meg önmagát, feketehumorral nem fukarkodott, és szellemes vicceivel szórakoztatja az olvasót. Nem untató egyik történet sem, mindben lehet egy kis életigazságot felfedezni, és mindenről szó esik, így Szindbád szájába adva a véleményét az adott témában figyelmet fenntartóvá teszi a novellákat az olvasónak.

Visszaemlékezve nem jut eszembe olyan negatívum, amit ki kellene emelnem, az időbeosztásom hátráltatott legfeljebb, novellánként olvasva haladtam vele, így hosszadalmasnak tűnt a 400 oldalt meg nem haladó kötet. Első ránézésre nem tűnik soknak, mégis Krúdy képes egy pár száz oldalas kötetet is úgy megtölteni, hogy az akár ezer oldalasnak is hasson.