2019. október 8.

Julie Klassen: A ​néma nevelőnő

A könnyed romantikus történet szinte egy krimibe illő fordulattal próbálja az olvasó érdeklődését fenntartani. Furcsának ható, erőteljes előítéletek záporoznak főszereplőnkre, a vádaskodásból sincs hiány, mégis bizonyos lehetünk abban, hogy boldog lezárást kaphatunk.

Fülszöveg:
Olivia Keene épp egy lánynevelő intézetbe tart, hogy állás után érdeklődjön, amikor a kíváncsisága letéríti az útjáról. A környék egyik nemesi családjának otthonában ugyanis estélyt adnak, és a lány mindenáron vetni akar egy pillantást az előkelő társaságra, és ha szerencséje van, a birtok tulajdonosára is, akit valamiféle titokzatos, megmagyarázhatatlan kapcsolat fűz az anyjához. Balszerencséjére azonban rajtakapják, ahogy egy fa mögött rejtőzve véletlenül kihallgat egy bizalmas beszélgetést a ház ura és annak fia, az ifjú Lord Bradley között. Egy beszélgetést, amely, ha kitudódik, óriási botrányba keverheti a családot. Lord Bradley ezért úgy dönt, ő maga ajánl munkát a lánynak, hogy ott tartsa a birtokon, amíg meg nem győződik róla, hogy nem ártó szándék vezeti. A két fiatal közti kényszerű ismeretség lassan szerelemmé mélyül, a múltjuk azonban veszélyezteti a törékeny vonzalmukat. Vajon van esélyük a boldogságra, ha a titkaik napfényre kerülnek?
***

Amikor több tucatnyi hasonló regényt olvas az ember, kényszeresen igyekszik keresni különbségeket a történetek között. Ahogyan mondani szokás, minden regény alapja már egyszer megíródott, így az olvasót sokszor nem is érheti meglepetés.
A helyszínek, az eset, a nevelőnős történet a Brontë nővérek regényeit idézi fel, mindezt érdekes csavarokkal ellátva.

A történet könnyű nyelvezetű, főbb központi témája a szerelem kialakulása lett. Ebben a kötetben ne várjunk felnőtt tartalmat, ellenben tizenéves lányok is nyugodtan kezükbe foghatják.
A főszereplő hölgy nem csak okos, tényleg tudja, mikor ildomos beszélnie, viszont a cselekmény előre gördülésével bonyolódni látszódik az egyszerűnek hitt történet.

Figyelmesen kell olvasni, mivel a sok szereplőről kiderül, hogy nagyon sok közük van egymáshoz, de akinek elsőre nem is esik le egy-egy megoldás, annak szinte szájbarágósan és részleteiben elő van készítve. Ez gyakorlott olvasóknak problémásabb lehet, mert ha előre, magunktól rájöttünk a helyzetre, szinte kínzásnak ér fel a folytonos ismételgetés.

Ennek ellenére a cselekmény pörgős és cselekmény dús, nem lehet unatkozni a könyv felett.
Egyetlen nagy hátrányt tudok felhozni a történetből, az pedig az epilógus, ami nálam egyből hazavágta a teljes történetet. (Vagy ha elmaradt volna ez a boldog idilli jelenet, akkor a realitási érzetem nem csökkent volna a történetet illetően.)

Lord Bradley, alias, Edward megkedveltette magát, még akkor is, ha az előítélete és néha szangvinikus hevessége inkább hátráltatta, mintsem előrébb gördítette volna az eseményeket. Szerencsére a hibáit gyorsan belátta, utána pedig képes volt javítani és helyesen cselekedni, így pozitívan csalódtam benne.