2020. szeptember 26.

Rachael Anderson: Lord Drayson bukása (Tanglewood 1.)

Egy újabb, kikapcsolódó történelmi romantikus sorozat első kötetével ismerkedtem meg az Arany pöttyös szériából.

Fülszöveg:

Amikor Colin Cavendish, Drayson újdonsült grófja tájékoztatja Lucy Beresfordot, hogy az édesanyjával együtt el kell hagyniuk a házat, amit az elmúlt két évben az otthonuknak tekintettek, Lucy rettentően felháborodik. Nincs se pénzük, se rokonaik, nincs senki, akihez segítségért fordulhatnának, és nincs hova menniük. Hogy meri a gróf minden lelkiismeretfurdalás nélkül felrúgni az apja Beresfordéknak tett ígéretét?

A végzet Lucy kezére játszik, amikor egy lovasbaleset után eszméletlen állapotban talál a grófra az út közepén. Amikor a férfi magához tér és nem emlékszik rá, hogy ki is ő valójában, Lucy megragadja az alkalmat, hogy leckét adjon alázatosságból a grófnak: elhiteti vele, hogy ő csupán egy egyszerű szolga, méghozzá Lucy szolgálatában.

És ezzel kezdetét veszi az elbűvölő mese egy nagyképű lordról és egy lobbanékony fiatal lányról, akik úgy belekavarodnak az események hálójába, hogy az is kérdésessé válik, kikeverednek-e belőle valaha.

***

A történet csavaros fordulatokkal rendelkezik, vicces párbeszédekkel tűzdelve, amiben ráadásul szenvedélyes pillanatokból sincs hiány. A történet teljes mértékben romantikus, fiatalabb olvasóknak is ajánlható. Colin, mint könyves férfi jól szerepelt ebben a kötetben és képes volt kompenzálni a fiatal, naiv természetű Lucy döntéseit.

A korszak hiteles női képét vetíti ki, ahol a lányok nem lehettek egyedül, és szigorú szabályok köré kerítették be az életüket. Lucy élete nyugodt, szabadabb, így lazább döntéseket hoz meg, mellőzve a megrögzött szabályokat. Emiatt is kerülhetnek közelebb a gróffal, aki folyamatos változásokon esik át.  Ennek később van jelentősége, mikor Colinnal látják meg, és hiába volt messzire a kompromittáló helyzettől, nehezen evickélt ki az előítéletből.

Mindkét szereplő esetében történik jellemfejlődés, de az érzelmeik kimutatása lassú folyamat, így a történet is csak az esküvőig tart. Maguk a fordulatok nevettetek meg, ezek lendítették előre a történetet, emellett Colin jelleme és gondolatai csak lassan bontakoznak ki, megmarad a titokzatossága, emiatt fenntartja az izgalmakat, az adott helyzetre hogyan fog reagálni.

A mellékszereplőkben sem találtam kifogást, mindenkinek meg volt a maga szerepe és minden adott volt ahhoz, hogy a szereplők még közelebb kerülhessenek egymáshoz.

Konkrétan kíváncsi vagyok a folytatásra és nagyon remélem, hogy magyarul folytatni fogják a fordítását.