2020. február 27.

Egy pesti arszlán: A pesti művelt társalgó

A békebeli etikett gyöngyszeme, avagy mit érdemes tudni az illemszabályokról? Olyan leírásokról tesz említést a kötet, amik nem csak az akkori korszellemnek az emléke, hanem fennmaradtak a mai korban is íratlan hozadékként.
Fülszöveg:

Nélkülözhetetlen kézikönyv mindazok számára, kik a társadalmi életben szerepelni akarnak, s a társaságokban magukat megkedveltetni kívánják.
Tartalma: Illemszabályok. A régi Istenek neveinek jelentése. 50 társasjáték zálogváltásokkal. Ezermester. Kártyafortélyok. Találkák. Tréfás kérdések és föladványok. Szeszélyszikrák (Anekdoták). Whistjáték. Komoly költemények. Szerelmi költemények. Humorisztikus. Felköszöntések. Emlékversek. Névrejtő emlékversek. Szinnyelv. Egészen új virágnyelv. Házassági ajánlatok…
***

Már a fülszöveg is sokat sejtet a kötet tartalmát illetően, de igazán a tartalomjegyzék győzött meg, hogy érdemes belekukkantani.

A részletes leírás mellett, egyéb fontosnak tartott szellemi csemegét kapunk. Különböző társasjátékok, virágnyelvek magyarázata, táncok leírása mellett olyan kötelező műveket gyűjtöttek össze, amit a ma élő emberek csak az iskolapadban kötelezőként ismerhettek meg.

Míg számunkra csak kellemetlen és érthetetlen nyűgnek hathat ezeknek a költemények és prózai műveknek ismerete, addig a békeidőkben egyfajta intelligencia mutatónak számított az ismeretük és fejből idézésük.

Nem egy nekiülős olvasmány, inkább egy néha fellapozandó gyűjtemény, amiből érdemes tanulni. rövid, tömör, könnyen értelmezhető leírásokat tartalmaz. Pontosabban fontosságát tekintve a helyesírási szótár mellé tenném a családi könyvespolcokon.

Általános műveltség szélesbítésére alkalmas kötet, mivel rövid, tömör, könnyen értelmezhető leírásokat tartalmaz.

Ami kiváltképp tetszett: az illemszabályok tömörsége, érthetősége mellett a különféle, használható társasjátékok leírása is elnyerte a szimpátiám a gyűjteményben.

Amit egy mai ember nem igazán tud hasznosítani: régi római és görög Istenek nevei, fontosságuk. Mivel nem szokás rébuszokat írni vagy leveleket, amikhez jól jöhettek az árnyalt jelzők, így ez az egy témakört tartom annak, ami kihagyható.

A rövid, vicces történetek is olyan hosszúságúak, amiket bárki könnyen meg tud jegyezni, ha le akarja nyűgözni a társaságot.

Amit hiányoltam: a titkos legyezőnyelv valamiért kimaradt, vagy eleve a divatos öltözködéshez köthető formalitások… apropó, főként férfiak állították össze a kötetet és férfiaknak lett szánva, így ez elnézhető.