2020. február 9.

Tomcsik Nóra: Az új idők hősei (A változások kora 3.)

Folytassunk barangolásunk a nagy háború végéhez közeledve, ahol szereplőink újabb bonyodalmakba kerülnek. Meglepetést okozott? Talán, főleg, ha a lezárásról mesélhetnék…

Fülszöveg:

A háború borzalmai közepette George-ra komoly küzdelmek várnak, melyek lassan meghaladják a fiatalember erejét, ráadásul sikerül kivívnia elöljárói ellenszenvét is. Vissza kell találnia egykori céljaihoz és hitéhez, miközben egy súlyos titok felszínre kerülése mindannyiuk életét felforgatja.

A háború közepette egyre nyughatatlanabb Anna Stewart nyomozásba kezd, hogy helyére tegye a múlt darabkáit, azonban olyasmikre bukkan, amik veszélybe sodorhatják sokuk életét. Hamarosan a világ túlsó felén találja magát, és akaratlanul is súlyos intrikák és összeesküvések részesévé válik.

Miközben a világ két felén a szereplőkre komoly harcok várnak, új szövetségek és szerelmek szövődnek, felbukkannak régi barátok, de ellenségek is.
***

Remekül folytatódik a trilógia, ahol az érzelmek indulatai kezdenek kitisztulni váltott szemszöveggel tarkítva, ezzel minden szereplő sorra kerül. George sérülésére Sarah kezd megváltozni, elkezdett segíteni másoknak. Közben Sarah hozzámegy Jacobhoz, várják a gyermeküket, ezután ragaszkodni kezd a férjéhez és a magzathoz, így tekintve hasonlóan kezd viselkedni az anyukájához. Sajnos még mindig nem kedveltették meg magukat velem, pedig nagy reményeket fűztem a viselkedésük megváltozásához.

Henryt keresik, mivel a németeknél fogságba esik, mikor megszabadul, pont ahhoz a családhoz kerül, akiknek a fia meghalt George keze alatt. Anna elkezd nyomozni Henry múltja után, viszont olyan darázsfészket kezdett el bolygatni, ami után őt is elkezdik üldözni. A lányt nem különösen kell félteni, egyből feltalálva magát Hollandiába menekül. Itt kis idő után, mivel Henry kiszabadul és igyekszik hazatérni, váratlanul (vagy kicsit sem véletlenül) megtalálják Annával egymást. Viszont ennek is megvannak a következményei, és kettőt lapozva máris egy hajón kell a túlélésért küzdeniük.

A történet hangvétele hasonló az előző két részhez tekintve, ugyanúgy alakulnak bonyodalmak, izgalmakat adó fordulatok és a szereplők kapcsolata fokozatosan mélyül el.
Fő központban áll Henry származása és annak kikutatása. Izgalmas csapdákba kerülnek szereplőink, ami miatt nem kevésszer lehet izgulni értük. A Nagy háború esetében úgy éreztem, mintha az angolok nem tennének semmit, már akik nincsenek a fronton, viszont akik igen, azoknak kemény a lelki gondjaik gyógyulása. A Henryre nehezedő stressz kezdi kihozni belőle néha az állatot, igyekszik etikus maradni, és kezd nem bűntudata lenni, ha meg kell ölnie valakit. Ezek mind marcangolják. George hazakerül, megfosszák a feladatának végzésével, ráadásul sérülést is szenved, emiatt morfiumfüggőséggel kezd küzdeni. Végül váratlanul segédkeznie kellett Sarah szülésénél, ami szintén segített neki a függőségből kilábalni.

Charlotte sem kerül háttérbe a kötetben, várja haza Henryt szentül meggyőződve, hogy él még, miközben az anyja ki akarja házasítani. Emiatt Charlotte és Sarah veszekednek egyet nem értésük okából kifolyólag. Végül elutazik George társaságában Amerikába, kitudakolva Henry igazi nevének és családjának kilétét. A két testvérnek újabb lehetőségek adódnak a tengerentúlon, így a részükről megnyugodhatunk. A Henry által Angliába küldött fiú, Patrick, apjaként tekint a férfira. Míg távol van, George kezdte el nevelni, így mindenki talál magának életcélt.

A másik páros, Henry és Anna viszont kicsit sincs kellemes helyzetben, és folyamatosan feszegetik a tűréshatáruk, és Henryt manipulálni akarják azzal, hogy bántani fogják a lányt, ha nem tesz önuralmat a kínzások alatt. Úgy tűnik, hogy alig halad a cselekmény, viszont mindig izgulhatunk Henryért.

A történet második részének fő helyszíne India, sok érdekesség belekerült a regénybe, vannak szerethető, segítőkész indiai gyerekek, elefánt, és olyan lelki kérdésekkel, gondolatokkal, ami igyekszik segíteni Henrynek.

Újabb szereplő is belekerült, Brian, aki felkérésre indult el megtalálni Henryt és Annát. Természetesen, nem egyszerű kihívás és miután megtalálja őket, tudják, hogy hazakerülni nem lesz ettől függetlenül könnyű. Briant és Henryt közös célok hajtják, hogy Barringtont fülön csípjék.
A kötet ennek a tervnek a kivitelezésénél szakad félbe, így körmöt rágva várhatjuk a folytatást.