2020. február 27.

Paullina Simons - A bronzlovas

Több történelmi, háborús regényt olvastam már, ez a kötet pedig kiváltképp megkedveltette magát velem.

Fülszöveg:

Leningrád, 1941. A fehér éjszakák fényében még látni a város egykori nagyságát, a palotákat és sugárutakat, egy letűnt kor meséjét, abból az időből, amikor Leningrádot még Szentpétervárnak hívták.
A két lánytestvér, Tatjána és Dása egy ágyon osztoznak és egy szobában laknak bátyjukkal és szüleikkel.
Kemény és nélkülözésekkel teli életük megszokott rendje semmivé lesz, amikor 1941. június 22-én Hitler megtámadja Oroszországot. A Metanov család és Tatjána számára az élet már sosem lesz olyan, mint volt. Egy ragyogó nyári napon Tatjána megismerkedik egy Alexander nevű jóképű katonatiszttel.
A család rengeteg szenvedésen megy keresztül, ahogy Hitler seregei közelednek Leningrád felé, és az orosz tél is lassan beköszönt. Az ostromlott városban, a bombázások közepette Tatjána és Alexander elkerülhetetlenül sodródnak egymás felé, de szerelmük szétszakíthatja Tatjána családját és a kapcsolatuk mélyén lappangó titok bárki életére veszélyes lehet, aki csak tudomást szerez róla.
***

Az oroszoknak nincs kifejezésük arra, hogy magánszféra.

Egy teljesen átlagosnak tűnő lány, Tatjána kerül főszerepbe, aki a háború kitörésének napján ugyanúgy éli az életét, mint annak előtte. Az ikertestvérét, a család egyetlen fiát táborba küldik azzal, hogy talán így megmenekül a fiú a sorkatonaságtól. Ő pedig marad Leningrádon a családjával, és higgadtan szemléli a vihar előtti utolsó pillanatok jelenségeit. Mintha csak egy szokásos és csendes vasárnap délután lenne… Ekkor viszont olyan emberbe botlik bele, aki nem csak, hogy szokatlannak hatott a környezetében, hanem később megváltoztatja az életét.

A kellemes délután, ami megfoghatja az olvasókat, a lány hazatértéig kitart, ahol két dologra kell rájönnie Tatjánának: A nővére, Dása, ismerte a katonát és mindhiába, már régen belezúgott Alexanderbe, akit csak aznap ismert meg.
A páros egyik bonyodalomból a másikba került, miközben körülöttük folyt a világháború. Titkos viszonyuk mindent felülmúlt és harcoltak a túlélésért.
Beköszöntött a hideg, Leningrádi tél és az éhezés. Sorra hullottak az emberek, de Tatjána nem hátrált meg még a TBC-t kapott nővérétől sem, aki az utolsó pillanatig vakon hitt Alexanderben és a húgában. 
atjána ártatlansága, naivitása csábította el Alexandert, aki még a lány családjával is szembe szállt, hogy a lányt megvédhesse. Csodálta a lány túlélési játszmáit, hogy akárhova is ment, akár egyenesen a frontvonalhoz, akkor is túlélte, még akkor is, ha halálra aggódta magát érte a férfi és gondolkozás nélkül ment a lány után, hogy megmentse.
Egy idő után kezdtek a hazugságaik falai ledőlni és egy végzetes döntés végül megpecsételte a sorsukat. Alexander nem menekülhetett már el a hatalom kezétől, de Tatjána sikeresen megmenekült és eljutott egy boldog és szebb jövő felé.

A hiteles történelmi háttérbe bele lett csempészve a romantikus szál.
Fiatalok kerülnek középpontba, akik a háború viszontagságaiban is igyekeznek a boldogságot megtalálni. A családi háttérbe is betekintést nyerhetünk, a nélkülözés, az orosz változó politikai szemlélet itatja át a bizonytalan hétköznapokat.

Két, ellentétes zsáner és hangulat ötvözi a regényt, egyik fele lehangoló lehet az olvasóknak, torokszorító jelenetekkel. a másik fele a szerelem boldogságát, annak beteljesülését, örökkévalóságát mutatja be, reményteli hangulattal társítva. Az olvasó könnyen belemerülhet a történetbe, és együtt tud érezni a főszereplőinkkel. Lassan kibontakozó érzelmek társulnak a szereplőkhöz, amik hatással vannak az egész családra. A kialakuló kapcsolatot hátráltatják tényezők, személyek. Mindezek a dolgok nem okoznak problémát a párosnak, ellenkezőleg, még közelebb hozzák őket egymáshoz.

A kötet teljesen leköti az embert, a történet hangulata elég hullámzó. Az izgalmat fenntartja az utolsó mondatig. Szó esik a bizalomról, a türelemről, az önzetlenségről és egy olyan szerelemről, ami illékony, mégis örök és semmi nem befolyásolhatja.

A történet nem éppen a legboldogabb, kevés benne a vidám rész, inkább egy komolyabb hangvételű és érzelmekkel dúsított történet. Mindkét szereplőnk belső világába beleláthatunk, de az elejét és a végét csak Tatjana szemszögéből élhetjük át.

Aki kedveli a történelmi romantikus történeteket, nyerő lesz számára.