2020. február 15.

Tutsek Anna: Cilike bajtársai (Cilike 6.)

Régen olvastam a Cilike sorozatból, ami mindig is lélekvidító történeteket foglalt magába, bizonyítva, hogy a régies bakfiskorszak megnevezés eléggé találó a fiatal leányzók életét tekintve.

Fülszöveg:

– Én már nagyon megkomolyodtam, nekem nincsenek többé viszontagságaim. Hanem van egy pár új kis barátnőm, azok szakasztott úgy járnak mindegyre, mint ahogy én hajdan!… Ezeket majd elmesélem a néninek, ha akarja. Például a Lánczy Zsuzsika esetét: hogyan szerzett vőlegényt – haboskávéval!… Mintha csak velem történt volna!… A Cilike eszméje megtetszett nekem. – Nagyon jó lesz – mondtam helyeslőleg. – Hát csak mesélj, Cilike. Sőt, felkérjük az olvasóinkat, írják meg ők is nekünk levélben, ha valami Cilike-baleset történik velük, s ezt mind megírjuk egy nagy könyvben: Cilike bajtársai címmel!
***

Maga a kis történetekről szeretnék mesélni pár szóban, ahol már nem csak Cilivel esnek meg dolgok, hanem fiatal hölgyek mesélik el neki, nekünk, ők milyen baklövéseket követtek el, vagy váratlan fordulatok estek meg velük.

I. Látogatás Cilikénél
Cili szerint már csak néha esik bajba, de ha meg is történik, arról mindig meg kell esketnie azt, aki előtt megtörténik az eset, hogy az nem adja tovább Cili váratlan és vicces történeteit.

II. Haboskávén szerzett vőlegény
Szerencsétlenül kiömlött kávé egy férfi nyakába, ami néha nem úgy folytatódik, ahogyan a lelkileg leforrázott kishölgy gondolná.

III. Furcsa találkozás
Következő fiatal nőnk igyekezett haza sietősen, remélve, hogy a férjuránál hamarabb tár haza. Viszont hirtelen egy szenes gödörben találja magát, de erre egy váratlan társat kap a sötétségben, akiről kiderül, hogy ugyanazt a vonatot akarta elérni és ugyanoda tartott, ahova a nő. Végül nem kell látni, hogy szereplőnk rájöjjön, kivel is találkozott össze az állomáson.

IV. A bajusz
Álruhás tréfálkozásba fog a delikvens leányzó, aki úgy döntött, hogy egyenruhát vesz fel, de ehhez elengedhetetlen a bajusz. Az enyv pedig kicsit sem játék, főleg, ha nem akar magától lejönni az arcról és végül az utánzott fiútestvér az, aki segít leszedni a bosszantó kelléket.

V. Brunhilda kirohanása
A robosztus hölgyet feszélyezi a testalkata, mindaddig, míg egy nálánál nagyobb férfi rá nem tekint. Váratlanul bezárva találja magát a szobában, de kicsit sem aggódik, mivel úgy véli, mindez csak leendő férje tréfája, de akárhogy is alakultak a dolgok, a család tudhatja, hogy a hölgy bizony nem akad fenn semmilyen akadályon.

VI. A jövendőmondó
Következő leányzónk reménykedve várja az igazit, ezért nem szégyell jósnővel társalogni. A jósnő javaslatára elsőre fittyet hány, de végül mégis fogja magát és tesz egy próbát. Hogy végül eljön a kívánt egyén? Egy biztos, a szégyenkező pirulás ennél a történetnél sem marad el.

VII. Az elvesztett tekintély
Szereplőnk váratlanul megkapja a háztartás vezetését, ami sikerülhet is valamelyest, egészen addig, míg a barátnők előtt nem akar felvágni az ember lánya.

VIII. Csalódás
Főzés vagy bálozás? Néha a kezdő, háztartást tanuló leányzók is dilemmákba kerülnek. Az ételek elkészítésének a megtanulása fontosabb dolog lenne a báli széptevéshez képest, ahol férjet foghatnak?

IX. Grönland és a babatündér
Diáklányok is eshetnek félreértésekbe, főleg, ha a jó tanuló tudja azt, hogy mi a helyzet Grönlanddal, de az üzlet kirakatában kiszemelt játék baba ára nem épp annyi, mint amennyit elsőre gondoltak.

X. Marika fényképe
Első hosszúszoknyás ruhában készült kép nem készülhet el egyszerűen, főleg, ha a fiatal leányok úgy vélik, hogy haladni kell a korral, és másabb képeket szeretnének, mint a felmenőik. A fényképész kiszemelése után persze adódnak fordulatok, mint az, hogy rá kell jönniük, a férfi kicsit sem az adott szakmában jeleskedik.

XI. Karácsonyi cukorkák (Mancika monológja)
Szereplőnk többszörös próbálkozása a szaloncukor készítésével, aminél néha az elmélet és a gyakorlat nem mindig akar találkozni.

XII. A századik szürke ló
Ez a történet is egy babonára alapoz, hogyan is érdemes vőlegényt fogni. A kicsit sem hiszékeny lány akaratlanul is elkezdi számolni a szürke lovakat, aminek eredménye nem épp úgy alakul, ahogyan gondolná az ember.

XIII. Tercsi születésnapja
Cili rokonának bakfissorozatáról mesél a történet, ami utalhat arra, hogy bizony egyik leányzó örökli a másiktól a pechsorozatot, amiken meg kell tanulniuk nevetni. Tercsi egyszerű esettel állt szemben, mikor is fodrászhoz akart menni, csak épp az ajtót téveszti el és belép a borbélyüzletbe.

XIV. Ilus kalandjai
Ilusra emlékezhetnek azok, akik olvasták az előző Cilike regényeket, mert ő volt az a mintaleány, akivel soha semmi nem történt. Felnőttként viszont szembesül a számára kimaradt bakfiskorszak szeszélyességével.

XV. Rusztem és Tercsike
Tercsike első vendéglátásában nem tudhatjuk, hogy a fiútestvérei figyelemfelkeltései vagy a gazdása mellett fekvő kutya az, ami igazán okozta a bajokat a leányzó életébe. De szerencséjére Ciliből kiindulva a család már számított a balszerencsés eseményekre.

XVI. A gipszszobor
Cilit sem hagyhatjuk ki a történetekből, zárásnak a lisztes ládába esett szőlő is okozhat bonyodalmakat, főleg, ha Cili igyekszik tökéletes vendéglátó asszonynak tűnni.

Összességében a rövid történetek önmagukban helyt állnak, a Cilike sorozatba tökéletes illőek, viccesek, szórakoztatóak és minden helyzetre kitér, ami az akkori, békebeli időkben egykor élt hölgyek életében jelen volt.