2020. április 29.

Vay Sarolta: Régi ​magyar társasélet

Újabb kis kötet került a kezembe, ami egy olyan ismeretlen korszakot mutat be, amit olyan leírások alapján gyűjtöttek össze, ami az akkori korban születtek.

Fülszöveg:
„A 19. század legendás hírű újságírónőjének, aki D'Artagnan, Vayk, Floridor és más álneveken írt, s "tőrt hordott a zsebében, hogy férfinak eszébe se juthasson nőiségére gondolni…”, legnépszerűbb írásait gyűjtötte össze kötetünk, azokat, amelyekkel meghódította a magyar újságolvasó közönséget, és tisztességgel eltartotta önmagát, miután grófi családja tönkrement. A Régi magyar társasélet Mária Terézia uralkodásától V. Ferdinánd leköszönéséig, mintegy száz évet tekint át a magyar és az osztrák történelemből, ad színes képsort az akkori társasélet szenzációiról. Bécs és Kolozsvár, Gödöllő és Buda, vadászatok és hadi-táborok, színházak és bálok, királyi udvarok és isten háta mögötti nemesi udvarházak régen elillant varázslatos világa elevenedik meg e furcsa Krúdy-figura tolla nyomán."
***

A kötet az 1700-1900-as éveket foglalja össze, a Monarchia idejéből, a bécsi udvar, és a Habsburg uradalom fénykorának társadalmát mutatja be.

Nem csak mindennapi, kicsit sem irigyelhető kötelezettségeiről is beszámol a gyűjtemény. A reformáció korát öleli fel, mint az osztrák, mint a magyar oldalról, fontos mérföldkövekkel, híressé vált személyekkel mindkét nemzet részéről.

Szó esik a császári udvarban élt szokásokról, bálokról, farsangi mulatságokról, letűnt időként mutatva. Ez, a 21. században élő olvasónak kicsit abszurd lehet, hogy a századfordulón Vay Sarolta úgy véli, hogy régen mennyivel másabb volt az élet, miközben mi magunk is szembesülhetünk ezzel, sőt azzal is, hogy később, a gyűjtés idején hogyan gondolkodtak a tőlük száz évnél korábbi időszakról.

Rövid, tömör fejezetekkel van ellátva, a kötet végén segítségül szószedettel, ami az idegen szavakhoz nyúlt segítséget, illetve a kötetben szereplő nevekhez is található névjegyzék, tömören megírva, kiről volt szó.

A korszakot érdeklődőknek ajánlható kiskötet, a száraznak ható tömörségét apró megjegyzések humora teszi könnyedebbé, így gyorsan olvasható és szinte mesébe illő történetek szerint vannak megfogalmazva a korszak eseményei.
Temetések, császárok születése, fontos házasságok sem maradtak ki, részlet gazdagon tálalva vannak az olvasóknak, mintha egy akkor élt egyénként újságcikket olvasva tudnánk meg többet a nagy eseményről.

Egy olyan dinasztia család gyűjteményéről beszélhetünk, aki benne volt végig a Habsburgok rendszerében, császárpártinak mondhatjuk őket, miközben nem adták fel a magyar hazafiságukat.

Sok ismert név bukkan fel, férfiak és nők egyaránt, sőt a pletykák sem maradnak titokban, ki hogyan viselkedett a bálon, ki bántalmazta a feleségét, ki mellőzte a házasságát, vagy épp a farsangon ki minek öltözött be – már ha felismerhető volt az egyén.

Akik szeretnék megérteni a Monarchia kezdeteinek előzményeit, a kialakulását, azoknak jó támpont lehet ez a kötet.