2020. április 11.

Varga Bea: Segítség, ​támadnak a betűk! (Alfabéta Mágustanoda 1.)

Gyerekkönyvet még úgy sem pipáltam On Sai tollából… Míg Schwester belemerült a Vágymágusok történetébe, addig én az egyetlen elmaradt kötetet megvéve fogtam bele Varga Bea legfrissebben kiadott munkásságába.
(– jó, ebben most elbizonytalanodtam, de az Álruhában egy időben jelent meg karácsonykor…)

Fülszöveg:

Aki szépen énekel, az zeneiskolába megy, aki pedig gyerekként varázserővel rendelkezik és kisüti a mobilt, az mágusnak tanulhat.
Ám az Alfabéta Mágustanodában tilos írni az alsósoknak, mert a rosszul leírt szavak életre kelnek, és megkergetnek.
Kófic és Lilla mégis ír, így egyik kalamajka jön a másik után.
Mit tegyenek, ha Lilla lila lesz, és sehogy sem sikerül visszafesteni? Ráadásul világgá akar menni! Ezt mégsem hagyhatja Kófic.
Egy titokzatos háromlábú papagáj is az iskolában kóborol. Vajon segít, vagy nevet rajtuk, miközben nyelvtani versekkel csúfolódik?
A nyelvtant népszerűsítő, humorban gazdag történetet minden olyan alsósnak ajánljuk, aki utál írni, és még sosem harapta fenéken az irodalom leckéje.
Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző tollából On Sai néven számos népszerű regény született. A Segítség, támadnak a betűk! a tizedik megjelenő írása.
***

Adnám-e a gyerekek kezébe ezt a kötetet, akik éppen csak ismerkednek a betűk világával? – Igen.

Szívesen olvastam volna gyerekkoromban? – Szintén igen.

Talán ez a két kérdés megválaszolja, hogy hasznos kötetnek tartom, és remélem, hogy a jövőben több gyereknek is segítséget nyújthat abban, hogy a könyvek világába bevezesse őket.

Kerek, szórakoztató történetbe vannak beépítve olyan olvasói gyakorlatok, amivel akaratlanul is rá tudjuk vezetni a gyerekeket, mire figyeljenek a betűk világában.

Szereplőink is küszködnek az írással, és lehet, hogy ezekkel az „apró” hibákkal kalamajkákat okoznak, de ahogyan a mesékben, itt is minden jóra fordul, miközben a kis olvasó tanulságot is vonhat le belőle.

Ahogyan mondani szokták, nem csak a kimondott szavaknak, a leírtaknak is vannak hatalmuk, és ebben a kötetben bizony olyan varázserőre kapnak a hibásan leírt szavak, hogy nem győzik a szereplők helyrehozni az okozott károkat.

Ráadás a könyv kapcsán, hogy László Maya szép és vicces illusztrációval színesítette a történetet, ami még a felnőtt olvasók szemét is megfoghatja. (Csak én akarom mindig kiszínezni az illusztrációit?)