2020. április 11.

Robin O'Wrightly: Andrea ​& Andrea

Mikor kikapcsolódásra kerestem könyvet… és találtam, nem is akármilyet!
Fülszöveg:

Abban nincs semmi különleges, hogy egy milánói férfi, bizonyos Andrea Rigo, aki éppen felfüggesztett nyomozóként tengeti unalmas napjait, csomagot kap a postástól. Az már inkább furcsa, hogy a pakkot másnak szánták, neki ez azonban egyáltalán nem tűnik fel. Hogy miért? Mert a címzett Rigó Andrea, egy magyar vendégmunkás nő, aki diplomás létére két műszakban dolgozik, és tíz házszámmal odébb lakik. Ő nagyon is hiányolja, és felkerekedik, hogy kiderítse: hova került a küldemény… Mi lesz ebből?!
Semmi komoly – vagy épp túlságosan is?
Mennyire kavarhat be két egyéjszakás szerető, ha kávéházas?
És ami a legfontosabb: meg lehet-e menteni a Földet a totális kipusztulástól és a gépek rémuralmától?
Robin O’Wrightlynál, a narrációs szatíra meghonosítójánál ismét elgurult a pirula: az Andrea & Andrea című romantikus-erotikus sci-fi-krimi-paródia így született meg. Az író két énje a kiborulás szélére juttatja még a főhősöket is…
18+ Kedves kiskorú embertársam! Ebben a kötetben csupa olyat olvashatnál, amit már egyébként is tudsz. Szóval ez nem érdekes, és nem is neked szól! Bocsi! Passzold le szépen anyuéknak! Köszi!
***

Szarkasztikus hangvételű regényről beszélhetünk, vicces jelenetekkel tarkítva, amik nevetésre sarkallhatják az olvasót.
Olyan fajta kötetről beszélhetünk, ami a tipikus „dőlj hátra és csak élvezd a történetet” érzetet ad az érdeklődőknek. Számomra teljesen szórakoztató volt, pörgős cselekménye olvastatta magát.

Az előre látható jeleneteket megtörte a narráció, és a gyanútlan elolvasó hozzászólása, ami még jobban megerősítette bennem a gyanút, hogy ha komolyan is akarnám venni Andrea és Andrea összejövetelét, a drukknak izgalma közepette sem voltam képes fapofával végigolvasni a regényt.
A narrációk még humorosabbá tették a regényt.
Talán ez is volt Robinunk célja, hogy kicsit se vegyük komolyan ezt a történetet. (igen, harmadszoros szóismétlés, de számomra ez volt a fő mozgatórugó, hogy teljesen kikapcsolódtam az olvasás során) 

Konkrétan minden zsánerből kapunk egy keveset, de egyértelműen megmaradt a romantika és az erotika mélységében a történet.
A két időutazó szerepe érdekes, felkeltette a kíváncsiságom. Az ő felbukkanásuk után kezdett bennem feléledni a szurkolás, reménykedve, hogy az ő tervük, akciójuk végül sikeres lesz.

A történet mondhatni totális ellentéte Robin #WeToo sorozatának, így számomra kellemes csalódás és üdítő volt ez a kötet, hogy nem csak komoly tartalmú történeteket írogat Borka, hanem szórakoztatja is az olvasóit.
Talán a klisés jelenetek nem mindenkinek nyeri el a tetszését, pont a kiszámíthatósága miatt, de számomra ez csak most tudatosult, hogy ismert jelenetek is olvashatóak benne, mégsem éreztem elcsépeltnek.
Sőt, egyfajta fanfiction változatnak is vélhetjük a történetet.

Az összes szereplőt megkedveltem, és legszívesebben olvasnék még több történetet Róluk… Pardon, Robin csoportjában vannak kis írások, szóval, akit érdekelne egy kis Andrea és Andrea, azok kukkantsanak a csoportra: