2020. április 24.

Schildkröte megmondja… „Mert nekünk senki nem tanította.” – online oktatási tippek

Telnek a hetek, a hónapok… és kész vagyok teljesen a sok kiakasztó hozzászólásoktól. Mielőtt a fejemet verem a falba, úgy döntöttem, hogy adni szeretnék egy kis segítséget, és ezek után nekem senki ne jöjjön azzal, hogy senki meg nem mondta neki, hogyan is lehet kezelhetően és egyszerűen alkalmazni az oktatáshoz szükséges programokat.
A képekre kattintva nézhetőbb formátumban megtekinthetőek az illusztrációk.

Most kivételesen főként a tanárokhoz szólnék. Nem arról lesz szó, hogy ne terheljék le a diákokat, viszont azt ildomos lenne figyelembe venni, hogy csak annyi feladatot adjanak, amennyit ki tudnak javítani.

Illetve vegyük figyelembe, hogy tényleg nem szabad túlgondolni, mert a legtöbb informatikus bizonyosan egyet fog érteni velem, hogy egy Facebookon, egy Gmail fiókon túl több nem is kellene az egész online oktatáshoz. (vagy legalábbis a legtöbb dolgot meg lehet oldani ezzel… ha elég hard mode verzióban gondolkodnék, egy G-mail fiókon túl több nem is kellene.)

Elsődlegesen fontosnak tartom kiemelni, hogy a számítógépes és a telefonos alkalmazások merőben mások, így tudni kell, hogy a különböző eszközökön, appokon nem lehet elérni ugyanazokat a funkciókat, hiába ugyanarról a programról beszélhetünk.

Google Classroom és annak használata:
Egyszerűen és érthetően kaphatunk segítséget pár Youtube videón keresztül. A linekek alatt meg lehet találni ezeket az oktatóanyagokat.

Google Classroom használata - 1. rész - Tanterem létrehozása
Google Classroom használata - 2. rész - Feladatok
Google Classroom használata - 3. rész - Tesztfeladatok
Google Classroom használata - Tanulóknak

Formátumok keverése: kedvencem, mikor szövegszerkesztőbe kell beilleszteni a képformátumokat. Egy időpocsékolás, kettő pedig érthetetlen számomra, miért kellene.

Egységesítés: a legjobb, ha minden egyben van és egy rendszeren belül. Persze, van, akinek így is káoszos, de a Gmail sok lehetőséget rejt magában. Mondjuk, újabb címkéket lehet létrehozni, amikbe csak be kell illeszteni a bejövő üzenetet. Vagy megnyitva az üzenetet, ki lehet választani, hova helyezzük át.





Hogyan javítsak ki képformátumot? Hogyan írjak bele?

Komolyan… az informatikusok egyszerre fognak agylobban és röhögő görcsben kiszenvedni, de mielőtt ez megtörténne, elárulom a legegyszerűbb trükköt, amihez nem kell az ötvennyolcezredik program, és a kezelését egy nyolcéves gyerek is ismeri. (és vicc nélkül, az összes informatikus ezt fogja ajánlani)

I. Adott az elküldött kép. Ezeket főként a Google rendszerben, vagy Messengeren keresztül küldik el, így a legelső teendő, hogy le kell menteni a képet. (jobb gomb – kép mentése/letöltés)
Igen, válasszunk egy mappát, osztályonként, tárgyanként kezelve, remélem, feleslegesen koptatom a billentyűzetet.

Ha még sem találjuk, menjünk a böngésző menüjébe (3 pontocska jelöli bal vagy jobb felső sarokban) menjünk a letöltésekre (azt hiszem a Ctrl+j paranccsal is előhívható minden böngészőn) és ott ki kell választani a megjelenítés mappában menüpontot.



II/A A képfile-ra jobb gombbal kattintva a társítás menüponton belül válasszuk ki a Paint programot.

II/B Ha nagyon gyorsak akarunk lenni, a kép megnyitásakor csak nyomjuk meg a csodára képes PrtScr gombot a billentyűzeten, és nyissuk meg a Paintet. (ehhez nem kell letölteni a képeket)
Jelöljük ki a szöveget (mivel a teljes monitort „fényképezi le”), jobb gombra kattintva kiválasszuk a kivágás opciót, és utána rámegyünk a bal felső részen található menüre, és az „Új” parancsot válasszuk.




Itt megkérdi, hogy mentsük-e az előzőleg beillesztett képet, itt a nincs mentés gombra kattintunk. Ekkor kapunk egy tiszta kezdőoldalt, és ekkor a beillesztés ponton belül a beillesztés parancsra kattintunk (vagy a Ctrl-c, Ctrl-v parancsokat használjuk)





III. Ekkor előttünk van a teljes képi anyag, amit javítani szeretnénk, egyszerűen csak előkapjuk a Paint tárházat. Elég 2-3 funkció, mint a vonal, az ellipszis, és a szövegdoboz használata. Éljük ki a gyermeki kreativitást, ami határtalan ebben a felettébb egyszerű programban.




Ha megvagyunk, ugyanúgy vagy mentjük másként, vagy felülírjuk a megnyitott képet, akik pedig nem mentették le, jelöljék ki a teljes képet, kivágás és Messenger esetén csak az adott diáknak a chatablakába lépve a szövegdobozra kattintva Ctrl-v paranccsal (vagy jobb gomb, beillesztéssel) beillesszük a képet.



Onnan már csak a küldésre kell kattintani (vér profik entert nyomnak) és ezzel egy javítást ki is pipálhatunk. Kis gyakorlással pillanatok alatt lehet a javítást elkezdeni, és visszaküldeni a diákoknak.


Oké, de szövegek esetében? – miért ne lehetne ugyanúgy a képernyőfotó funkciót alkalmazni? Na, ugye… Szóval kezdjük az átszellemülést, és éljük ki a második gyerekkort, mikor a legélvezetesebb számítógépes „játék” volt a Paint.


A képek, amik miatt ki kell tekerni a nyakunkat

Ismét egy banális probléma, amit könnyen ki lehet küszöbölni. Az első pontban leírtak szerint ebben az esetben kénytelenek lesznek menteni a képeket.
Meg kell nyitni Windows intézőben (sok esetben ez alapértelmezett, ha megnyitjuk a képet) és megfordítjuk. Ennyi. Automatikusan menti és utána olvasható nyaktörő mutatványok nélkül.



Talán ennyi tanulnivaló elég is lenne mára, ha merülnek fel újabb válaszra váró problémák, igyekszem egy újabb gyorstalpalót készíteni, remélve, hogy tudok segíteni abban, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a számítógép használat.