2020. április 2.

Böszörményi Gyula · Machó Zsófia: EzoPara-trológia

Szokatlan szituációkba keveredhetünk, mint olvasók, pedig a Böszörményi köteteket bújók úgy vélhetik, őket már nem érheti meglepetés.

Böszörményi Gyula · Machó Zsófia: EzoPara – 1. könyv (EzoPara-trilógia 1.)

melyben hőseinket egy eleven halott temetésére hívják

Fülszöveg:

Azt gondolod, hogy manapság már soha, sehol, semmilyen körülmények között sem találhatsz igazi csodákra?
Ez a történet hat (három lány és három fiú) tökéletesen átlagos fővárosi fiatalról szól, akik pontosan ugyanezt gondolják, míg egy nap gyászkeretes levelet nem kapnak.
Szebi, Hanne, Spangli, Berke, Oberon és Anett egy olyan ember temetésén ismerkednek össze, akiről ők maguk még soha életükben nem hallottak, s akiről hamarosan az is kiderül, hogy talán nem is annyira halott, mint hitték.
A hat srác hatféleképpen viszonyul az élethez, így az egyikükben akár magunkra is ismerhetünk, s aztán velük együtt törhet ki rajtunk az Ezo(terikus) Para(frász)!
Nyomozás Lovasi-dalokkal a varázslat és valóság határmezsgyéjén.
***

A hat különböző háttérből származó és temperamentumú fiatal találkozása nem egészen véletlennek köszönhető. Ahogyan haladunk a történet végéhez, nem csak magát a megoldandó ügyet göngyölítjük fel, hanem megismerjük a közelebbről a főszereplőinket.
Elsőre féltem, hogy sok lesz a szereplő, de a rövid fejezetek váltakozása megkönnyítette a helyzetet. Az első kötet abszurdsága nevetésre sarkallhatja az olvasót.
Inkább felvezető kötetnek tartottam. Maga a sorozat meglepett a kötetek vékonyságával, de amilyen rövidnek bizonyult, sokkal hosszabb ideig olvastam az egyes köteteket, mint egy átlagos regényt.


Böszörményi Gyula · Machó Zsófia: EzoPara – 2. könyv (EzoPara-trilógia 2.) 

melyben hőseink nyomról nyomra, meg néha pórul járnak

Fülszöveg:

Még mindig azt gondolod, hogy manapság már soha, sehol,semmilyen körülmények között sem találhatsz igazi csodákra?
Történetünk továbbra is hat – tökéletesen átlagos fővárosi – fiatalról szól, akik pontosan ugyanezt gondolták, mígnem egy nap gyászkeretes levelet kaptak.
Szebi, Hanne, Spangli, Berke, Oberon és Anett olyan nyomozásba kezdenek, amely alig kecsegtet eredménnyel, hiszen először azt sem tudják, mit keresnek. Ám minél több időt töltenek a rejtéllyel, annál gyakrabban döbbennek meg, s jutnak hol közelebb, hol távolabb a megoldáshoz. A hat tizenéves továbbra is hatféleképp viszonyul az élethez, így – miközben az egyikükben akár magunkra is ismerhetünk – újabb változatos kalandokkal tarthat bennünket rettegésben az Ezo(terikus) Para(frász)! Kellemes borzongást kívánunk a második kötethez!
***

A második kötetben megalakul az EzoPara társaság, és igyekeznek megfejteni, milyen titok lappang a Tárgy, az Árny és Lovasi mögött. Ellenkezésük az eset megoldása ellen mit sem ér, az Árny mindent megtesz, hogy elérje a célját, akár úgy is, hogy nem csak az ő életük, hanem a környezetük életét is befolyásolja. Így végül mindenki, mindenféle kizáró ok nélkül kerülnek Kecskemétre táborozni.
A kötethez fülvérzésig ajánlható a Kispál és a Borz zeneszámai.
A történet felépítése az előzőhöz megegyezően folytatja a szemszögek váltását, amit egyre jobban élveztem, hogy mindig más szereplővel kellett azonosulni. A tizenévesek is kialakítják egymás között a bizalmi kapcsolatokat, és még a vonzalmuk sem marad titokban az olvasók előtt.
Ez a kötet volt igazán olyan, aminél mindinkább felelevenedtek a régebbi, kamaszkori mindennapok, amikor velük voltam egyidős. Ráadásul, mivel a regény születésekor és a szereplők korát tekintve egyidősek vagyunk, így sok szleng, a nyelvezet vagy a szereplőink cselekedetei, kommunikációja nagyon is ismerős volt számomra.


Böszörményi Gyula · Machó Zsófia: EzoPara – 3. könyv (EzoPara-trilógia 3.)

Melyben hőseinket gyakrabban töri ki a frász, mint szeretnék

Fülszöveg:

Még mindig komolyan azt gondolod, hogy manapság már soha, sehol, semmilyen körülmények között sem találhatsz igazi csodákra?
Történetünk még mindig ugyanarról a hat átlagos fiatalról szól, akik pontosan ugyanezt gondolják. vagy talán már nem is ugyanazok? Vajon a velük történtek mennyire változtatták meg őket?
Szebi, Hanne, Spangli, Berke, Oberon és Anett egy nyári táborban folytatja a nyomozást, ám a kalandok száma és gyakorisága nem hogy csökkenne, inkább fokozódik. A megoldás pedig mindannyiuk számára megdöbbentő…
A hat srác hatféleképpen viszonyul az élethez – egyikük akár te is lehetnél. Felismerik azonban, hogy néha nem árt odafigyelni másokra, különben egyedül maradnak, ha elkerülhetetlenül utoléri őket az Ezo(terikus) para(frász)!
Kellemes borzongást kívánunk a harmadik kötethez!
***

A harmadik kötet nem leplezi a társaság kudarcait és megrögzött küzdelmét, hogy helyrehozzák a dolgokat. A tábor és az együtt töltött idő összekovácsolja a társaságot.
A történet lezárás sok gondolatot hagyott maga után, személy szerint folytattam volna még kicsit a történetet, hogyan alakult utána a társaság élete.
Lehet, egy kicsit ellentétben állna egy hamisíthatatlan Böszörményi kötettel szemben, így tekintsünk el, hogy nincs egyfajta „idilli” lezárása.
Sok Rémálom trilógiás és Ambrózy utalás található (Árny, Lovasi léte, Virág Benedek utca, Terka néni, maga a megoldási stratégia), de ez főként annak köszönhető, mert egymás után íródtak ezek a történetek.

Volt folytatása a történetnek, már nem található azon a megadott webcímen, amit ajánlottak hozzá.