2020. április 29.

Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Vannak olyan történelmi események, amiket nem szabad elfeledni. Ilyen sarkalatos pontot mutat be ez a történet is.

Fülszöveg:

Igaz történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.
Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.

Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.

A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.

E három nő életútja találkozik, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, és Kasia a hírhedt ravensbrücki náci női koncentrációs táborba kerül. Történetük földrészeket ível át – New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig –, amikor Caroline és Kasia igazságot próbál szolgáltatni azoknak, akikről a történelem elfeledkezett.

Az Orgonalányokkal Matha Hall Kelly figyelemreméltó regényt szentel néhány elfeledett nőnek, és az ő szerelemért, szabadságért és második esélyért folytatott küzdelmüknek. A történet magával ragadja az olvasót, aki az utolsó oldalakig azonosul a szereplőkkel, és az igazságot keresi. A szerző erőteljes bemutatkozó regénye, amelyet egy valódi második világháborús hősnő élete ihletett, hihetetlen történetet tár elénk szerelemről, jóvátételről és évtizedekig rejtegetett szörnyű titkokról.
***

A mélyen megrendítő történet három szálon fut, három különböző helyzetben levő nővel és más-más célokkal felvértezve.

Maga a cím erősen utal magára a növényre, mert az orgonabokor bárhol megél, bárhol gyökeret tud vetni, és a legkeményebb idők után is képes virágba borulni. Erre a metaforára épül a szereplőink jelleme is, akik bármilyen viszontagságokat képesek voltak túlélni. 

Torokszorító történet, kétségem sem volt a hitelességét illetően, és egy olyan brutális időszakot mutat be, amit a mai napig sokan mellőznek felhozni, akik pedig átélték, inkább magukkal vitték a korszak titkait a másvilágra.

A kötet különlegessége, hogy három különböző szemszögből láttatja a történéseket, így érthetőbb képet kapunk, mi is zajlott a háború során.
Az amerikaiak néha pazarló, nemtörődöm viselkedését ugyanúgy mutatja be, mint a koncentrációs táborban élők nyomorgását, szembeállítva ezzel a kényszerített náci orvosokkal, kivégzőkkel, akiket később elítéltek.

Hosszú időszakot ölel fel, és megismerhetjük a lengyelek életét, hogyan kerültek a németek kezéről az oroszokéba, és szó esik a kiszabadult foglyok lelki vívódásairól, hogyan tették túl magukat a traumákon.

Az előző évben jelent meg a folytatása, ami az első világháborúról ír, Caroline édesanyjának a történetét meséli el, ami nagy valószínűséggel sok kérdésre választ fog adni, miért volt olyan támogató személy az első kötetben.

Imádtam a történtet, lekötött, elgondolkodtatott, úgy vélem, olvasóként célba talált nálam.