2020. április 29.

L. M. Montgomery Anne-sorozat

Újabb klasszikusnak tekinthető könyvsorozatba fogtam, ami nem csak egy másik időbe és kontinensre repít, hanem újabb szemszögből ismerteti meg az élethez tartozó helyzeteket és a felnőtté válás kihívásait.

Anne otthonra talál (Anne 1.)

Fülszöveg:

Avonlea kanadai falucska népe felbolydul: vajon mi indíthatta a besavanyodott agglegényt, Matthew Cuthbertet, no meg kardos nővérét, a háztartását parancsnoki szigorral vezető Marillát, hogy árva gyereket fogadjanak tanyájukra? Bizony, a szorgalmas, puritán testvérpár fölött eljárt az idő – segítségre van szükségük, és ki lenne erre alkalmasabb, mint holmi apátlan-anyátlan legényke, aki örül, ha fedelet kap a feje fölé? Mekkora aztán Matt meglepetése, amikor a várt legényke helyett egy pulykatojásképű, vörös hajú leányzó várja szerény bőröndjén üldögélve, hogy örökbefogadója megjelenjen… Matthew legszívesebben azonnal visszaküldené, Marillától sem várhat sokat a jövevény, aki, mint kiderül, az Anne névre hallgat. Vissza is penderítenék menten, ha a különlegesen fejlett szókinccsel rendelkező, jég hátán is megélő kis árva lány, akit jócskán cibált már az élet, és alapos ismereteket szerzett a felnőttek világáról, ki nem vágná magát a kutyaszorítóból, és lány létére nélkülözhetetlenné nem tenné magát a derék idősödő testvérpár életében… Persze az út a kölcsönös megértéshez, mi több: a szeretethez ugyancsak rögös, de a talpraesett kislány sikerrel végigjárja: segíti ebben élénk képzelete, és az, hogy a világot szépnek és megjavíthatónak látja.
***

Kanadában játszódó történeteket ritkán olvasok, így izgatottan fogtam neki. A két idős testvér elsőre tehetetlenül áll azelőtt a tény előtt, hogy fiú helyett lányt küldtek hozzájuk, de Anne képes volt a hosszú monológjaival belopni a szívükbe magát.

Kedvelhető, hitelesen hétköznapi szereplőket ismerhetünk meg, miközben a falusi, vidéki élet, és a mindennapok életeseményeiről olvashatunk. Anne nem csak nevelkedik a Zöldmanzárdos háznál, hanem ő is neveli akaratlanul a környezetében élőket.

Anne életét gyerekkorától az iskola befejezéséig követhetjük figyelemmel (11–16 éves kor). A kislány bakfiskorszaka kerül előtérbe, minden fejezetben tanul valamit Anne, és ez kerül fő középpontba az első fejezetben. Pár fejezet önálló történetként is megállják a helyüket.


Anne az élet iskolájában (Anne 2.)

Fülszöveg:

Anne Shirley, ez a vörös hajú, örökké csacsogó és álmodozásra hajlamos kislány, akinek gyermekkoráról az Anne otthonra talál című kötet számolt be, immár 16 éves ifjú hölgy. Kijárta a főiskolát, és visszatért Avonlea-be. De a visszatérés egyben új kezdet is, Anne kilép az élet iskolájába, hiszen dolgozni kezd: tanítónőként helyezkedik el abban az iskolában, ahol valaha maga is tanult. Ahogy már megszokhattuk, az élet továbbra is folyton pezseg körülötte: meglágyítja az új szomszéd, a mogorva agglegény hírében álló Mr. Harrison szívét, Levendula kisasszony személyében pedig igazi „rokon lélekre” talál. Hősünk azonban nem volna méltó az Anne Shirley névre, ha nem kerülne időről időre kisebb-nagyobb kalamajkába… A világszerte rendkívül népszerű írónő történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra a műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra a kezükbe veszik a magával ragadó sorozat köteteit.
***

Anne következő életszakaszába lép, fiatal hölgyként tanárnővé válik. Elkezd felelősséget vállalni, másokkal foglalkozni, gyereket nevelni és az időseket támogatni (17–19 éves).

Ez a két év „parkoló pálya” az egyetem előtt meghatározó lesz számára, mivel a település életébe mindenáron beleillik, ha másért nem, kibékíti és összehozza az embereket. Kezd felnőttes viselkedést tanúsítani, de csak a kötet végén látja meg az új célokat. Kezdi a gyereki botlásokat levetkőzni, de néha becsúszik pár hiba, ezeket végül sikerül elsimítania.


Anne válaszúton (Anne 3.)

Fülszöveg:

Anne egy időre maga mögött hagyja szeretett Prince Edward-szigetét a kingsporti Redmond College kedvéért. Itt nemcsak matematikából, görögből és számos egyéb tárgyból vesz leckéket, hanem fontos dolgokat tanul az életről és a szerelemről is.

Anne barátnőjével, Priscillával beköltözik Patty Házába, befogad egy kóbor macskát, ötször megkérik a kezét (a leánykéréseket rendre visszautasítja), és ez alatt egyre azon tűnődik, miért akarja Gilbert Blythe elrontani tökéletes barátságukat azzal, hogy folyton a szerelemről szónokol neki. Hamarosan azonban gyökerestől megváltozik az élete, amikor felbukkan Roy Gardner. Roy jóképű és gazdag, egyszóval pontosan az a férfi, akit Anne megálmodott magának. Amikor azonban eljön a pillanat, hogy kimondja a boldogító igent, a lány arra kényszerül, hogy számot vessen önmagával és érzelmeivel.

Vajon mi vagy ki áll Anne boldogságának útjában? És vajon elmegy-e a lány addig a pontig, ahonnan már nincs visszaút?

A rendkívül népszerű kanadai írónő legismertebb sorozatának harmadik darabját tartja a kezében az olvasó.
***

Leányzónk kezd felnőni, és figyelemmel kísérhetjük az egyetemi éveit. (19–21 éves kor)

Itt is fontos dolgokat tanulhat meg, és megismerkedik a szerelem és a párválasztás döntéseivel. Barátnői megházasodnak, ő zavartan várja az igazit, mígnem rájön, hogy amit keres, végig az orra előtt volt.

Az egyetemi élet szépségeiről ejt szót, és folytatódik az élet iskolájának kihívásai, de itt már nincs szó holmi botlásokról, csintalanságokról, hanem tévedésekről, és felveszi a házasságközvetítő szerepet, mindaddig, míg ő nem kerül sorra.

Sok mellékszállal és apró történetekkel gazdagított kötet, amiben a szerelem és az érzelmek kerülnek előtérbe.


Anne új vizekre evez (Anne 4.)

Fülszöveg:

A népszerű Anne-sorozat legújabb, sorrendben negyedik kötete, Anne Shirley életének újabb állomására kalauzolja az olvasót. Hősnőnk elfoglalja élete első igazi állását: igazgatónő a summerside-i középiskolában – és ahogy azt a különlegesen fejlett beszédkészségű, élénk képzelőerejű kislánytól megszoktuk már, felnőttként is mindent megtesz, hogy színt, izgalmat vigyen a városka életébe.
***

Kétes érzést hagyott maga után ez a kötet, mivel az első három rész még teljesen elnyerte a tetszésem. Az egyetem után más településre kerülő Anne újabb kihívások elé kerül, és mint tanító nem csak a diákok, hanem a szülők elismerését is el kell nyernie.

Mindezt a történetet javarészt levelezés formájában olvashatjuk, amiben direkt kihagyott levélrészletek bontakoznak ki a jegyesek között. (talán a fiatalok miatt maradt ki, nehogy az akkori kislányok többet megtudjanak a vágyakozásról)

A felnőttek ihlet nélkül hagyása mellett, ami szembetűnő volt, hogy Anne mindenkit előrébb helyezett saját magához képest. Nem önző, de túlzottan önzetlen karakterré alakult. Sajnos még nem vedlette le a huszonévesek nyavalyáit, mint a környezet megítélését, a pletykákat, és az ösztönös késztetést, hogy a társaságba beilleszkedjen.


Anne férjhez megy (Anne 5.)

Fülszöveg:

Íme a népszerű Anne-sorozat ötödik kötete.

Anne Shirley, aki egykor árvaként érkezett az Edward-szigeti kis faluba, Avonlea-be, immár csinos, ifjú hölgyként, annyi kaland és félreértés után kezét nyújtja Gilbert Blythe-nak. A Zöldmanzárdos-ház első menyasszonya hamarosan a Négy-Szél-öböl menti Glenbe költözik, ahol Gilbert megkezdi orvosi gyakorlatát. Anne-t itt lánykorában megálmodott álomháza várja, és, ahogy ez vele lenni szokott, számtalan jó barát, a férfigyűlölő Miss Cornelia, a kedves, öreg Jim kapitány, a világítótorony őre és a gyönyörű, titokzatos, szomorú Leslie, aki tizenhárom éve ápolja félkegyelmű férjét, Dicket. Dick már évekkel korábban, még egészségesen eltűnt, és Jim kapitány találta meg egy távoli kikötő kórházában. Feltűnik aztán Owen Ford, aki írói álmokat dédelget, és beleszeret Leslie-be. Közben az álomházban örömre bánat, bánatra öröm következik:
Anne anya lesz, de rögtön gyászba is borul. Ám végül jóra fordulnak a dolgok, és mire mindenki megtalálja a boldogságát, Anne-éknek is költözniük kell. Nagyobb, kényelmesebb, új otthonba, hiszen ez az élet rendje.
***

Nagyon vártam ezt a részt, végül én sem különösebben lettem elragadtatva. Voltak bennem kétségek, mint amikor Willt elküldik hazulról, mikor Anne a hatodik gyereket szülte meg, mindenféle magyarázat nélkül és amondó vagyok a többi olvasóval, hogy ilyen az életben nem volt, ahol ennyi gyerek szaladgál, ott ne tudták volna a helyzetet és nem vélik felfedezni az anyjuk változását.

A házasság idilli kezdete olvasható, mindenféle sallang nélkül, új helyre költözik a házaspár, így újabb embereket, családokat ismerhetünk meg. Ismételten több a mellékszál, mint az előző kötet esetén, de találhatunk benne érdekes részeket.

Egyre többet jelenik meg a halál és a gyász elemei, ami mindig valahogy képes átitatni a sorozatot. Viszont ezen felül érdekes házasságok is köttetnek, és Anne ismételten aktívan ténykedik az ismerősei boldogsága érdekében.


Anne családja körében (Anne 6.)

Fülszöveg:

Anne Shirley, aki valaha árvalányként került az Edward-szigeti falucskába, Avonlea-be, annyi mulatságos és szívszorító kaland után révbe érkezett: szerelme, Gilbert Blythe oldalán a házasélet örömei és gondjai között telnek napjai a Négy Szél-öböl menti Glenben. Az évek múlásával a család egyre szaporodik, de Anne most is éppoly karcsú, vonzó és csinos – és vörös, mint lánykorában. A kedves és hűséges Susan segítségével irányítja a barátságos ház, a Zugoly életét, értő szemmel figyeli gyerekei fejlődését, biztatja őket az élet kisebb-nagyobb csalódásai között, osztozik álmaikban, boldogságukban. Eközben azonban őt magát kétségek és félelmek emésztik: lehet, hogy annyi év szerelme után Gilbert szíve nem az övé többé?
***

Ez a rész leginkább a Blythe gyerekek életéről szól, amiből már az előző részben is kaphattunk egy kis kóstolót. Sok pletyka, sok gyerekszáj került ebbe a kötetbe, és míg Anne igyekszik minden gyerekének felhőtlen gyerekkort biztosítani, addig a kötet végére egy váratlan fejezet került. Anne fásultsága olyan esztelen tettekre sarkallja, ami kisebb összezörrenést okoz a házaspár között, akik már ekkorra másfél évtizede együtt vannak.


Anne és a Szivárvány-völgy (Anne 7.)

Fülszöveg:

A Zöldmanzárdos-ház vörös hajú Anne-je hatgyerekes családanya, s már csak a két kicsi, Shirley és Rilla van állandóan a szoknyája körül, a négy nagy, Jem, Walter és az ikrek, Di és Nan iskolába járnak. Szabadidejüket pedig a Zugoly melletti mesés tájékon töltik, a Szivárvány-völgyben, amelyet, akárcsak valaha az avonlea-i erdőket-mezőket, képzeletbeli tündéri teremtmények népesítenek be. Hamarosan új játszótársaik akadnak, a falu újonnan érkezett, özvegy lelkészének négy rakoncátlan gyereke. Az anyai gondoskodás nélkül cseperedő Meredith gyerekek egyik botrányt a másik után kavarják Glen St. Maryben. Befogadnak házukba egy szökött lelencet, disznóháton lovagolnak végig a falun, a metodista temetőben játszanak. Bármit tesznek is, a teológia kérdéseivel viaskodó apjuk szórakozott tudatáig alig jut el, viszont magukra haragítják a falu éber figyelmű, pletykás véneit, és ha nem állnának mellettük a Blythe gyerekek és szüleik: Anne és Gilbert, még a tiszteletes hivatalát is veszélybe sodornák. Szerencsére a világ egy kanadai falucskában sem csupa pletykás és álszent vénasszonyból áll, és a gyerekek bátor őszinteségének köszönhetően végül minden jóra fordul. Igaz, a regény utolsó oldaláig kétséges, vajon a bájos Miss Rosemary West igent mond-e Mr. Meredith házassági ajánlatára…
***

Ez a rész volt igazán az első, amikor úgy éreztem, hogy kezd kifulladni a sorozat, de rendületlenül folytattam a történetet, ahol kezdenek felnőni a gyerekek. Ráadásul a középpontban itt már nem igazán a Blythe gyerekek, hanem a szomszédságukban élő Meredith gyerekek. Az anya nélkül maradt félárvák tűrik a pletykás népségek panaszáradatát, mígnem úgy döntenek, hogy a sarkukra állva saját maguk nevelői lesznek. Megkedveltem Rosemary-t, de a huzavona a házasság előtt lassította a történetet.


Anne gyermekei a háborúban (Anne 8.)

Fülszöveg:
Anne gyermekei már majdnem felnőttek, kivéve a vidám, szeleburdi és nyakigláb Rillát. Ő még csak tizenöt éves, és bálokról, hódításokról, udvarlókról ábrándozik. De élete első báljának a napja egyben az első világháború kitörésének is a napja. Hiába tölt oly emlékezetes pillanatokat a Négy Szél-beli világítótoronyban rendezett táncmulatságon, Rillára négy év felhőtlen vigalom helyett szenvedés, bánat, kötelességek hosszú sora vár. Anne legkisebb lánya azonban méltó anyjához: bátran, hősiesen, erős szívvel áll helyt. Teszi, ami a háború sújtotta világban talán a legnehezebb, tisztességgel éli mindennapjait, segít, ahol tud. Nevelgeti a kis Jimset, a hadiárvát, szervezi a helyi ifjúsági Vöröskeresztet, főz, varr, köt, sőt még egy esküvőt is nyélbe üt. És mindeközben, szinte észrevétlenül felnőtté érik, aki képes arra, hogy a romokban heverő régi világ helyébe újat építsen.
***

Rilla szemszögéből, néhol naplórészletekkel ismerhettük meg az eseményeket, amik az első világháború mögötti „frontvonalon” zajlottak. A nők vagy segédkeztek, vagy aggodalmaskodtak, miközben sokan el sem hitték, hogy mi zajlik a másik kontinensen.
A legfiatalabb Blythe gyerek a háború idején nő fel, szinte hirtelenjében, így egészen máshogyan zajlik le a „kamaszkora”, mint az édesanyjának. Aggódhatunk a többi felnőtt gyerekért is, és a szomorú hangvételt végül egy örömteli esemény zárja le.


Összességében a sorozat nagyon hosszú, néhol túlzottan is erőltetett, kicsit ismétel is, emiatt sok időt érdemes rászánni. Jól mutatja az akkori korszak mindennapjait, főként női szemszögből, bár vannak dolgok, amiket nagy sajnálatomra kihagyott, pedig szerintem ugyanúgy a mindennapi élet része.