2020. március 31.

Gail Carriger: Időtlen (Napernyő Protektorátus 5.)

Nagyon vártam? Még szép, így nagyon izgatottan álltam neki az utolsó rész olvasásának.
Az előző részekről írt beszámolók az alábbi linken megtalálhatóak:

Fülszöveg:

ALEXIA TARABOTTI, AZAZ LADY MACCON BOLDOG HÁZASÉLETET ÉL.
Persze, mivel Alexiáról van szó, ennek a boldogságnak része, hogy a farkasembereket bevezesse a londoni társaság krémjébe, miközben egy vámpír második legjobb ruhaszobájában él, és egy koraérett totyogóssal birkózik, aki lépten-nyomon alakítgatja a természetfelettieket.
Alexia annyira élvezi új londoni életét, hogy még Ivy Tunstell társulatának legújabb előadása (nem mondtunk sokat, ha katasztrofálisnak nevezzük) sem tudja kedvét szegni.
Ám egy este olyan meghívást kap Alexandriából, melyet nem hagyhat figyelmen kívül. Férjével, gyermekével és a Tunstell házaspárral súlyosbítva gőzhajóra száll, hogy átkeljen
a Földközi-tengeren. Egyiptom azonban talán több rejtélyt tartogat, mint amennyivel a megfélemlíthetetlen Lady Maccon elbír.
Mit akar tőle az alexandriai bolykirálynő valójában? Miért támad újra az Istenölő Átok? És hogyan lett Ivy Tunstell egyszerre a Brit Birodalom legnépszerűbb színésznője?
A NÉPSZERŰ SOROZAT RÉGEN VÁRT BEFEJEZŐ RÉSZE.

***

A csipkelődéssel indított kezdés teljesen a történetbe szippantott az írónőtől megszokott szórakoztató párbeszédekkel. Sőt, a fordító is vissza tudta adni a cselekményben gazdag jeleneteket, ahol rá kell jönnünk, hogy a Maccon házaspárnak a legnagyobb harci „ellensége” valójában a lányuk, Prudence. Próbálják megérteni a kicsit, aki még az anyjánál is makacsabb teremtésnek bizonyul és apjához hasonló skót vérmérséklettel ad hangot nemtetszésének. Ezért Prudence megkedveltette magát teljes mértékben, a kis minden lében kanál lány pedig minden környezetbe beleillett.

Sok régi ismerőssel találkozhatunk ebben a kötetben is, akiknek kicsit sem meghökkentő a viselkedésük, sőt kellemesen csalódtam, hogy senki nem változott meg. Conall hozta a megszokott formáját (mikor nem), mikor elveszett, nagyon fájó pont volt, de alapvetően egy jelleme változott csak, hogy apaként még inkább aggódó természetűvé vált. Ez tőle teljesen érthető, mivel lehet, hogy a falkaprotokollt töviről hegyire ismeri, de sem a felesége képességei, sem a lánya viselkedése nem tiszta számára. Persze, Alexia ösztönösen viselkedik, így Conall csak a nő bizalmában bízhat, remélve, hogy nem fog bajba kerülni senki. A váratlan események meghökkentő felfedezéseket is tartogat Alexiának és a lányának egyaránt.

A kötet második részénél kettéoszlik a csapat, Macconék Egyiptomban keresnek választ, amit néha ott találnak meg, ahol nem sejtenék, miközben Lyall és Biffy tartja Londonban a frontot. A történetet átitatja a misztikum és a mitológiák, miközben szereplőink ezzel szeretnének megoldást találni az életükkel kapcsolatban.

Biffy jelleme folyamatosan fejlődik, és váratlan átalakulása meghatározza jövőjének célját. Lyall professzor múltbéli tettei, és azok következményei megváltoztatja a történet kimenetelét, és számító jellemével nem csak a saját, hanem mások, pontosabban a falka életét változtatja meg. A vérfarkasok nyílt kapcsolata esetében nem csak a szereplők, hanem az olvasók érzelmére is hat, öröm olvasni, hogy mennyire reményekkel telve állnak a jövő felé.

Sem a nyomozás izgalma nem csökkent a történetben, a Maccon párosunk romantikája sem hiányzott, és a kötet vége nem csak lezárja a történetet, hanem kérdéseket magában foglalva vezeti fel a másik sorozatot, ami Prudence életéről és az ő korosztályáról szól.