2020. március 20.

Amanda Quick: Alibi jegyesség

Könnyed, rövid történetre vágytam. Így bukkantam egy elég népszerű írónő kötetére.

Fülszöveg:

Amity Doncaster kisasszony izgalmas kalandokon edződött, magányos világutazó, aki megszokta a kihívásokat. Benedict Stanbridge a technika szerelmese, ám ezúttal titkok őrzőjeként, a Korona szolgálatában is kipróbálja magát.
A véletlen úgy hozza, hogy Amity megmenti Benedict életét és egy óceánjáró hajón hazafelé tartva gondosan ápolja is a férfit. Mire New Yorkba érnek, barátokként válnak el egymástól, ám a hajón kettesben eltöltött idő a társasági pletykák, sőt, egy őrült sorozatgyilkos célpontjává teszik a lányt. Az első támadást megússza ugyan élve, de a szörnyeteg, akit a sajtó csak Vőlegényként emleget, és akinek rendre „rossz hírű” nők esnek áldozatául, nem tesz le gyilkos szándékáról. Benedict, hogy védelmezni tudja a lányt, bejelenti eljegyzésüket.
A „jegyesek” egyesítik erőiket, hogy véget vethessenek a Vőlegény rémuralmának, ám miközben a kiszámíthatatlan bűnözővel való összecsapásra készülnek, olyan érzésekkel szembesülnek, amelyek elől nincs hová menekülniük…
***

A felvilágosodás korszakába csöppenve egy nyomozás veszi kezdetét, amint a főszereplőnk, Amity megmenti egy férfi életét.

Ez a krimi szál könnyed, miközben a romantikus zsáner kerül előtérbe. Sok helyszínnel és cselekményekkel telített történet, ráadásul izgalmakban nincs hiány, Amity pedig egy talpraesett nő. Rövid, előre látható lezárásával senkinek nem okoz meglepetést, mégis, letehetetlennek tűnt olvasás közben. A szereplőket kedveltem, a mellékszereplők esetén sem okozott számomra egyik sem fejfájást.

A párosunk felettébb összhangban van, lassan bontakoznak ki az érzelmeik egymás iránt. Ettől függetlenül a nyomozás során együtt tudnak működni.

A korszakra jellemző társadalmi és gazdasági problémákról is ejtenek a szereplők említést a történet során. Központban áll a napenergia és az olaj értékének konfliktusa, de ugyanolyan fontosnak hat a nők helyzetének megítélése.

A regény bemutatja a jegyesség előnyeit és az akkori korszellemben. Egymással szembeállítja a házasság és a szabad eszmékkel rendelkező nők ellentétét, mindezt a szereplők pozícióival. Amity megtestesíti a független, önálló és utazó, túlzottan modern szemléletű hölgyet, míg az éppen csak felnőtté vált húga házasként élve mindennapjait emlékezteti testvérét arra, hogy mit várna el Amitytől a társadalom.

Benedict a részemről kiérdemelheti a könyves pasi titulust, segítőkész, előzékeny, szenvedélyes férfi és nem csak a saját érdekeit tartja szem előtt, hanem folyamatosan észnél tartja, hogy Amity ne kerüljön botrányba, és ezért képes lemondani több mindenről is a nő érdekében. Mindezt az érzelmei megerősítik, és amikor egy kicsit is kételkedik a jegyese, hogyan vélekedik a kapcsolatukról, bebizonyítja, hogy amit kimond, vagy megígér, azt komolyan is gondolja.

Az írónő regényeinek a jövőben is adok lehetőséget a szórakoztatásra.