2020. március 8.

Schildkröte megmondja... Pénzügyi tudatosság

Sok ember életében a vagyon, a pénz vagy a megtakarítás nem merül fel egészen addig, míg nem önállósodnak, vagy saját lábra nem kell állniuk. Ilyenkor viszont pánikszerűen keresik a tanácsokat és a lehetőségeket.

Gyakran hallani a "nem tudom, mire ment el a fizetésem" kijelentést, de nem kell kétségbe esni, a tudatos költekezés nem az ördögtől való bűvész trükk. A bejegyzés alján az általam megtekintett videó tartalmakhoz megtalálhatóak a linkek, így megnézhetőek részletesebben ezek a költségekre vonatkozó tanácsok.

Igen, a létminimum alatti fizetést nehéz belevenni, mivel ahogyan a neve is elárulja, nehéz ebből takarékoskodni és gazdálkodni. Természetesen, ebből is lehet, csak sokkal kevesebbet.

Biztosítások akár egy vésztartalékra is jól jöhetnek, hiszen bármilyen váratlan helyzetben jól jöhetnek.

Hitelmentesség vagy tudatos hitelfelvétel: Ha nem tartozunk, annál felszabadítóbb érzés nincs is, és segít minket. Ha pedig rákényszerülnénk, csak megfontoltan és ésszerű keretek között ajánlott a pénzfelvétel. Az uzsorakamatok terhelőek, többet kell visszafizetni, így aki csak teheti, ne szoruljon rá.

Takarékszámlák, kamatok: Magyarországon egészen viccszinten alacsony a számlához kötött kamatok összege, így csak azért nyitni folyószámlát, hogy az magától kamatozzon, nem éri meg. Ellenben mondjuk lekötésre alkalmasak, mivel biztos helyen marad a félretett összeg. Ezt nem szokásom mondani, hogy egészen korán érdemes elkezdeni, főként a családalapításon gondolkodóknak. Csak megfontolva is, ha a szülők havi szinten képesek a gyereküknek, gyerekeiknek félretenni egy kisebb összeget, mire felnőnek a gyerekek, akár a felsőoktatásba járva elérhető az, hogy ne szoruljanak diákmunkára vagy diákhitelre. Így egy biztos ponttal indíthatóak el az életben ezek a felnőtt gyerekek, így biztosítva nekik az anyagi biztonságot.

Százalékos beosztások: Több módszer létezik, de a fő lényeg, hogy legyen egy alap százalékos meghatározás, hogy mennyi költség szükséges minden hónapban.
Ezen felül pedig a többit szét kell osztani a mellékes dolgokra, befektetésekre. Aki a havi fizetésének legalább 20–30%-át félre tudja tenni ez által, annak van egy biztos alapja.

Befektetések (fizikai és szellemi): hosszú távú befektetésnek minősülhet akár egy tanfolyamra való beiratkozás, vagy szakkönyvek vásárlása.

Videók a témához kapcsolódóan:

Sikerre hangolva videója a spórolásról:

Motivation by Mea költségtippjei: