2020. március 8.

Sigrid-Maria Grössing: Erzsébet királyné és a férfiak

Az impulzus könyvtári kölcsönzésem közé belekerült ez a kötet, ami nem kevés információval lepett meg.

Fülszöveg:

Erzsébet elbűvölően szép asszony volt, akinek kedvessége és mágikus vonzereje térdre kényszerítette a férfivilágot. Őt viszont mintha hidegen hagyták volna ama vágyak és szenvedélyek, melyeket imádóiban fellobbantott. Sigrid-Maria Grössing pszichológiai érzékenységgel rajzolja meg a vadóc természetű Sisi, valamint apja, a bajorországi Possenhofenben uralkodó, különcnek számító Miksa herceg és a lelkileg kiegyensúlyozatlan unokafivér, a későbbi II. Lajos problematikus viszonyát. A szerző együttérzően ír a fiatal, szerelmes császárnéról, aki sokat szenvedett a bécsi udvar szigorú és rideg erkölcseitől, aki egyetlen fiúgyermekével, Rudolffal sem találta meg a bensőséges, meghitt hangot, aki mind gyakrabban hagyta magára császári férjét, s aki nyugtalanul bolyongott a nagyvilágban. Sigrid-Maria Grössing kitartóan követi Sisi kísérőjének, a vakmerő lovasnak, Bay Middleton kapitánynak Angliában fellelhető nyomait, megvizsgálja Andrássy Gyula grófhoz, a monarchia majdani külügyminiszteréhez fűződő szoros viszonyát. A szerző érzékletesen festi le azt a farsangi éjszakát, amikor Erzsébet Pacher von Theinburggal flörtölt, s végezetül elkészíti Luigi Lucheni, a császárné gyilkosának személyiségrajzát. Sigrid-Maria Grössing ismeretlen életrajzi dokumentumokat épít be könyvébe, és az új ismeretek segítségével világossá teszi olvasói számára, hogy Erzsébet és a férfiak kapcsolata nagyban erősítette és színezte a császárné alakját övező, máig eleven mítoszt.
***

Tényszerű, mégis teljes történeteket elmesélő történelmi feljegyzésű kötet. Könnyen értelmezhető, egyszerű megfogalmazása segíti azt, hogy az olvasó tisztább képet kapjon a Monarchia legismertebb személyéről.
Imádati kultusza máig fennmaradt az osztrák császárnénak és magyar királynénak, akinek tragikus halála épp olyan köztéma volt, mint az életének szegmensei, miután Schönbrunnba került.

A kötet részletezi Erzsébet életét és annak részét, hogy milyen viszonya, kapcsolata volt egyes férfiakhoz. Főként erre koncentrál, minden rész külön történetként van összefoglalva, kik is voltak igazából ezek a férfiak, milyen volt valójában a kapcsolatuk Erzsébettel és milyen hatással voltak a nő életére.

Az apja ritkán látásától a férje meg nem értéséig sok tényező szerepelt, hogyan élte a mindennapjait. Ezen felül az ő életében is léteztek pletykák, és az amúgy kétes viszonyairól is szó esik a kötetben.

Fenntartással kezelném a kötetet, nem vagyok elég biztos benne, hogy mennyire hiteles, de a történelmi forrásokra lapozott dolgok teljes mértékben megállták a helyüket. Volt, amit már innen-onnan olvastam Erzsébet életéről, így felismertem ezeket a dolgokat, így akik még nem igazán merültek bele a Sisi életbe, azoknak jó kezdő olvasmány.

Az ok-okozati összefüggésekre is kitér a kötet, láthatunk párhuzamokat az említett férfiak között, miért szimpatizált vagy ismert meg egyes férfiakat a már házas császárnő, akinek mindennél fontosabb volt a diszkréció és a pletykák eloszlatása, mivel minden lépése köztéma volt az akkori időben.

Kicsit az ő személyiségébe is beletekinthetünk, és ez által kicsit jobban megismerhetjük.