2020. január 18.

Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve

Míg a mai korban élő emberek áhítattal tekintenek Janka Hormonmentes videóira, addig a századfordulóban a Janka által is sokat emlegetett Hugonnai Vilma javaslataira adtak. Szécsi Noémi ismét jött egy tabudöntögető kötettel, aminek esetén elmondható, hogy a korok változnak, de nincs sok új a nap alatt az emberiség történelmében. De pont erre való ez a könyv, hogy rájöjjünk, a századforduló erősen forradalmasító volt az orvostudományban is.

Fülszöveg:

Mi volt a menstruáció szerepe a nők oktatása szempontjából a 19-20. század fordulóján? Éltek-e szexuális életet a szűzkultuszban nevelt középosztálybeli lányok? Milyen testi tulajdonságokkal lehetett jól elkelni a házassági piacon? Miért volt erkölcstelen intézmény a szoptatósdajkaság? Mivel igyekeztek akkoriban orvosolni a meddőséget? Miért gondolták egészségre ártalmasnak az egyedülálló nők életét? Testi vagy lelki betegség volt-e a hisztéria? Hogyan viszonyultak akkoriban egy nőgyógyászati műtéthez? Korabeli vélekedések szerint miért nem lehet szerelemmel szeretni egy majd nyolcvanéves nőt?
Sok más forrás mellett dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő hagyatékában fellelhető századfordulós rendelési naplók képezik az egyik legfontosabb forrását ennek a könyvnek, ami – korabeli levelek, naplók, visszaemlékezések, orvosi és ismeretterjesztő források, valamint irodalmi művek segítségével – kamaszkortól időskorig kíséri végig a 19. század végén és a 20. század elején, egy paradigmaváltó időszakban élt nők életét. Megmutatja, hogyan tekintettek a nők testére, és hogyan érezték magukat ők a saját testükben abban a korban, amikor a nők társadalmi szerepének változása és a modern testtudatosság kialakulása jelentős változásokat hozott az addigi szemléletbe.
***

Az anyák szoptatási vitái vagy a vegán, és ezen belül a növényi táplálkozás sok ember szerint egy huszonegyedik századi őrület, viszont aki beletemetkezett ebbe a kötetbe, az rájöhet, hogy hamarabb felfedezték az orvosok ezeket a dolgokat, mint arra először gondolnánk.
Az akkor élt nők is féltek hasonló dolgoktól, mint a mi korunkban, vagy éppen hasonló gondokkal gyötrődtek, fizikailag és szellemileg.

Ismét egy mesélős, könnyen megérthető kötetről beszélhetünk, aminek segítségével megérthetjük a századforduló szinte titkos hátterét (mivel akkor nem volt szokás beszélni ezekről a dolgokról).
A fülszövegben feltett kérdésekre maradéktalanul kapunk választ, közel tíz oldalas fejezetekre bontva ismerhetjük meg a monarchiában élt nők mentálhigiénés életét, hogyan kezelték a női problémáikat, és mennyire is igaz az, hogy az egyszerű, paraszt, cselédsorban élő nők könnyen szültek és utána mentek is dolgozni.

A kötet egészen a lányok nővé válásától a terhesség időszakán át, egészen a menopauza életszakaszáig mutatja be a mindennapokat, feltárva a kétségeiket, megoldásaikat és az orvosi praktikákat, felfedezéseket.

Néhol a mai korszellemmel élve furcsa, meghökkentő sorokkal találkozhatunk, van, amin borzonghatunk, vagy épp mosolyoghatunk, de összességében tartogat elég meglepetést számunkra a kötet, és tanulhatunk belőle.

Az első éjszakától okkal tartózkodtak és tartottak a fiatal asszonyok, akiket mondhatni az utolsó pillanatban világosítottak fel, de az idősödéssel küszködő nők lelki traumáira is kevés lehetőség volt, legfeljebb a fürdőkúra, ami a mai wellness turizmus alapjává vált.

Plusz pont a kötetnek, hogy sok orvosi szakvéleményt kapunk, ami által érthetőbb lesz nem csak a női nézet, hanem a férfiak hozzáállása is, hogyan vélekedtek az akkori időkben.