2020. január 19.

Wendy Mass: Az utolsó ajándék (Fűzlak 4.)

Az előző két rész miatt örültem, hogy rátaláltam a könyvtárban az utolsó részre, mivel érdekfeszítő befejezést kaptunk a Fűzlakiak hihetetlen életéből.

Fülszöveg:

A 11 szülinap, a 12. Végre! és a 13 ajándék folytatása.
Tizenegy szülinap után Amanda és a legjobb barátja, Leó, egy évig nem beszéltek egymással. Ami azután történt, hogy újra szóba álltak egymással, egy életre szóló kalandhoz vezetett. Most megint nem beszélnek már egy éve, aminek az eredménye még elképesztőbb. Ez alkalommal már nem csak róluk szól a történet.
A barátjuk kishúga, Grace különös, megdermedt állapotba került a tízedik szülinapján. Amanda és Leó gyorsan rájönnek, hogy a rejtélyes öreg hölgy, Angelina D’Angelo állhat a Fűzlakban bekövetkező varázslatos dolgok hátterében.
De Angelina soha senkit nem avat be a teljes történetbe, így szükségük lesz pár régi barát, köztük Rory és Tara segítségére, hogy össze tudják rakni a képet. Amandának és Leónak versenyt futva az idővel vissza kell utaznia a múltba. Miközben kibogozzák a múlt és a jelen szálait, sokkal messzebbre jutnak, mint azt valaha is képzelték volna.
Üdv ismét Fűzlakban, a városban, ahol bármi lehetséges, és ahol nincsenek véletlenek. De vigyázz… ha egyszer eljutsz ide, talán soha nem akarod majd elhagyni.
***

Két főszereplőnk Amanda és Leó egy közös izgalmas feladatot kap, mert Angelina apró hibát vétett ismerősük, Grace születése után.

Feladatuk Grace minden előző születésnapjához visszatérniük és ezek közül hármat kijavítani, hogy a védelmező áldást megkaphassa a lány.

A két barát úgy véli, hogy valami vagy valaki hátráltatja őket a feladat teljesítésében, miközben nem értik, hogy Grace bátyja miért ront bele folyton Angelina terveibe.

Minden napra kapnak feladatot, így a cselekménye pörgős, izgalmakban teli, és drukkolhatunk szereplőinknek, hogyan sikerül kijavítani a hibákat.
Egyáltalán ki kell javítani a múltbéli eseményeket?

Végül meghökkentően belecsöppenünk Angelina múltjába, ami több mindenre választ ad és kiderül, hogy nem csak ő tudja a gyerekek szemét felnyitni és nevelni, hanem őt is tanítják a gyerekek, így az utolsó ajándék feltételezhetően mindenkinek egy olyan meglepetés, ami az egész életükre kihat.

Ismételten egy tanulságos mesét olvashattunk, ami kicsit eltér az előző kötetekhez, mivel több fantasy elem került bele. Kellemes és szórakoztató olvasmány, nem csak tizenéveseknek.

A barátok egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és a Fűzlakon élők összetartását is megmutatja.

Egy olyan sorozatról beszélhetünk, ami kortól függetlenül ad valamit az olvasóknak, nem csak kellemes olvasós kikapcsolódó pillanatokat.