2020. január 12.

Bakos R. Laura: Megélt életek

Elsőkönyves író felkérését fogadtam el, aminek kapcsán, a fülszöveg alapján, elsőre úgy véltem, nem is lehetek én a célközönség, de elmondhatom, hogy kellemesen csalódtam és a mögöttes mondanivalója mellett nem csak elgondolkodtam, hanem kifejezetten jól szórakoztam.

Fülszöveg:

Dávid sikeres úszó volt, aki egy szerencsétlen baleset következtében megsérült, és már csak árnyéka önmagának. Mindenki a visszatéréséről faggatja, ő azonban hallgat.
Lili egy fiatal lány, aki az élet nehézségeivel néz szembe, miközben haldokló barátnőjét segíti át élete utolsó pár hónapján.
Mindkettőjüket megtörte az élet, de egy véletlennek köszönhetően találkoznak. Talán a nagybetűs Sors akarta így, vagy csupán a véletlen műve lenne? Vajon két összetört szív képes meggyógyítani és kiegészíteni egymást?
***

Aki követ molyon, már láthatta, hogy tucatnyi idézetet válogattam ki a könyvből, amiknek egy része annyira vicces volt, hogy még Schwesternek is elküldtem, aki szintén preferálta a sorokat.
Ráadásul a helyszín Budapest, így a környezetben igazán otthonosan érezhetjük magunkat.

Két nézőpontú, E/1-es történet, váltakozó fejezetekkel ellátva. Így minkét főszereplő életébe betekintést nyerünk.

Lili esetében egy barát elvesztése, míg Dávidnál az egykori hibák beismerése a főbb központi témája a történetnek. Sérelmek egy baleset okából kifolyólag, barátság megszűnése egy barátnő miatt, illetve egy gyógyíthatatlan betegség mind lelkileg kikészíti szereplőinket.
Két különös ember szinte váratlan találkozása olyan helyzetet teremt, ami sok kérdést vet fel a történet esetén és kíváncsian vethetjük magunkat a regénybe, reménykedve a boldog lezárásért.

Kifejezetten felnőtteknek, húszas évek konfliktusainak felvázolásával.
Rengeteg szituációval találjuk magunkat szembe, ami bármelyik emberrel megtörténhet, ezért életszerű, az olvasó könnyen ráhangolódhat a történetre. Szó esik a komoly kapcsolat fontosságáról, a barátok összetartásáról, és a csalódásokon való túllépésről. A férfiak kilengéseinek feltárásáról is szó esik, bár ennek különösebb lelki okot nem kapunk. Nincs túlzó lelkizés, ismerik önmagukat a szereplők, így igyekeznek javítani a jellemükön. Plusz pont, hogy nem félnek segítséget kérni.
Nyílt megszólalások találhatóak a párbeszédek kapcsán, mindenféle "cenzúra" nélkül. Emiatt kapja meg a tizennyolcas jelzőt. Nem tér ki kifejezetten az erotikára, inkább a komoly kapcsolat kialakításába mélyül bele.

A viccek miatt nem érezni nyomasztónak a mögöttes tartalmakat, de empatikusak maradhatunk a szereplőinkkel szemben, nem lesz tőle komolytalan a viselkedésük. Nem kifejezetten negatív, vagy szomorú történettel találjuk magunkat szembe.
Szereplőink között gyakori az aranyos csipkelődések, egymás támogatása, ezen felül be lett mutatva a testvéri civakodás és férfias rivalizálás.

Előre nem látható jelenetek színesítik, amikre előre utal szerzőnk (szerintem felesleges volt, mert a csattanók és a tetőpont pontos helyeken foglaltak helyet, ezekre előre jelezni kissé illúzióromboló lehet, mivel számítunk rá, mintsem meglepne minket), ettől függetlenül a csattanó esetében sosem az történik, mint amire számítunk, ironikus hangvétellel fűszerezve szórakoztat minket a regény.

Folytatáshoz már megismerhettük Adriánt, így izgatottan várom a következő részt.


Köszönöm Bakos R. Laurának a felkeresést és a kifejezetten szórakoztató és egyben elgondolkodtató regényt.