2020. január 5.

Óföldeáki könyvbemutató és könyvértékelő (2019. december 9.)

2019. december 9-én az óföldeáki könyvtárban megtartott, Vass József Emberi sorsok című novellás kötetének a bemutatójára kaptunk meghívást. A találkozón Fehér József is megjelent, mivel ő lektorálta a történeteket. A két, térségünkben élő szerző közös beszélgetéssel vezette rá az érdeklődőket az emberi sorsok sokszínűségére.

Vass József kertészként kezdte az életét, helytörténészből lett, író, költővé, aki fiatalként kezdet írni. Állítása szerint nem tud arról, hogy a családjában, bárki írt volna valaha, vagy költői vénákkal rendelkezett. Tudattalan kezdése az írói pályán végül meghozta a gyümölcsét.
Tizennégy helytörténeti írása van Óföldeákról, ezen felül kettő verses gyűjteménye és egy novelláskötete. Életútjukról is említettek pár szót a beszélgetés közben. Fehér József mesélt a külföldi levelezéseiről az 1960-as évekből. Ez az emléke szorosan kötődik a kötet második történetéhez, ahol Vass József barátja, Istvánhoz, aki fiatal korában szintén levelezett, sőt el is jutott a levelezőpartneréhez.

Az Emberi sorsok című novellás kötet három részből áll. Beszédes megnevezése sugallja, hogy mindhárom próza valós eseményekre alapul. Két férfi életéről szól, felfedve egyszerű sorsukat, bizonyítva, hogy akadhatnak meglepetések. Az első két történetet István barátja meséli saját magáról.

Az első kapcsolat bemutatja az első szerelem felbukkanásának misztikumait, csalódásait, illetve a nők különös viselkedése bontakozik ki a kötetben. A történetben szereplő fiatal Pista mindig törekedett arra, hogy szüleinek ne okozzon csalódást, az első kapcsolatának melléfogásakor pedig őszintén kiállt a saját igazáért, mikor a ledér szerető a törvénytelen gyerekének apát és biztos hátteret akart rábeszéléssel biztosítani. Mikor ezt a problémát igyekezett megoldani, egy másik kapcsolat ütötte fel a fejét egy házas nővel. Akárhogy is alakultak a dolgok, Pista tanult mindkét esetből, nem adva fel az elveit.

Az orosz lány játszmája szintén az előző történetben megismert Pista életének egy szelete szerepel, ahol bekerül abba a helyzetbe, hogy kiutazhatott a Szovjetunióba. Ezt akkoriban ritka szerencsének fogták fel, így egy pozitív végkicsengése lett a novellának. Levelezésből alakulhat ki szerelem? Kalandos utazását részletezve ismerhetjük meg, milyen volt pár hetet eltölteni Szovjet környezetben egy népes családnál. Betekinthetünk a rövidke gyárlátogatásba, családi vacsorába, a lánnyal töltött rövid pillanatokba, ami Pistát meglepte, mivel a szovjet leányzók szerint feléjük még nyíltan sincs kézfogás, míg nincs gyűrű az ujjukon. A komoly szándékokkal kiutazó Pistát ez nem hátráltatta, de végül az olvasó is sejtheti a történet kicsengését. A történetbe plusz két recept is belekerült a kijevi csirke és a ruszli elkészítéséhez. A történet végén tovább gördült a történet, bemutatva, hogy az előző melléfogásai ellenére is megtalálta a boldogságot.

Nincs olyan földi élet /Rácz Ferenc emlékei/ című történet egy váratlan felkérés eredménye, mivel Rácz Ferenc kéziratot ajánlott fel Vass József részére, és ezt az életrajzot foglalta prózai történetbe. A harmadik novella eltér, másik szereplő kerül előtérbe, akinek kalandos gyerekkor jutott. Mesél az egykori paraszti életről, a hozzá tartozó idilli környezet leírásával. A bába rossz nevet adott meg a keresztlevélhez, de ez csak felnőtt korára derült ki, mikor Ferenc néven behívták a katonaságra, miközben addig a napig József névre hallgatott. Főként gyerekkori emlékeket említ meg a történet, ahol aggódva keresték, mert elveszett, vagy a téli fagyban játszadoztak, és szót említ arról is, hogyan oldották meg akkoriban a gyerekek életét, nevelését. Maga a történetmesélő is bizonyítja, teljesen mindegy a családi háttér, vagy a környezet, ők is felnőttek még a nélkülözések mellett is.

Vass József nem csak írja a kultúrát, hanem szervezi is. A negyedik antológiát adták ki idén. Emlékünkben élj címmel szeretnék megjelentetni az ötödik jubileumi antológiát a következő évben. Értékelve lesznek a művek, eddigi munkájukat a jövő évi munkájuk fogja megkoronázni. A két szerző viszont nem ad közre írást az antológiában, és nem bírálják el az antológiához beadott írásokat. Azt szeretnék, hogy végre legyen benne, Földeákon született írás, földeáki írótól, költőtől. 

Fehér József köteteiről is érdeklődtünk, az Örömtündér című versgyűjtemény célzottan gyerekeknek szól, csengő, fülbe mászó rím párjaival, ütem hangsúlyával. Egész évet lefedő témákat megszemélyesítő versek. Húsvét, karácsony, az évszakok váltakozása időrendbe szedve. Vörös Édua illusztrációi hangulatot teremtenek a versekhez.