2017. december 14.

Böszörményi Gyula - Nász és téboly

A nagy sokára és sokak által várt kötet megtette a hatását.

"Ilyen grandiózus spektákulumot még azok a csavaros agyú tintanyalók sem volnának képesek kiötleni, akik a füzetes regényeket írják."

Az ígéretekhez tartva a felépítése egy fejezet a báró múltbeli életéről szól és kettő fejezet a történet jelen idején játszódik.

Az elejétől fogva meghökkentő, bár logikus. Már a második fejezetben belecsöppenünk az Ármány és kézfogó folytatásába, amire válaszokat is kapunk. Mielőtt Richárdot maga Hangay Árpád penderítené ki a házából, már Pesten is van a bárónk Milivel egy újabb gyilkossági sorozat felgöngyölítése céljából.

Amint betéved a nyomozópárosunk Agáta mama vizslató tekintete elé, Richárd még Terka néni babonás és istenfélési rigolyáit is kihasználja a tervének véghezvitelére, azzal a burkolt célzattal, ha mégsem jönnek össze a dolgok, majd ráfogják a babonára.

Amint a fülszövegben már sejteni lehetett, ha már lánykérés volt, akkor közeleg is az esküvő. Richárd és Mili fogcsikorgatva vetik alá magukat a titkos parancsolójuknak, mert ha nem követik szó szerint az utasításokat, akkor bizony a pesti szegénynép issza meg a levét. Szóval, gyilkosságból és hullából nincs hiány, és ha jót akarsz a rózsaszín borítékban levő üzenetet elolvasod.

Az olvasó végiggondolhatja, hogy ilyen esküvőt még az ellenségének sem kívánna, főleg nem a nyomozópárosnak átélt nászéjszakát.

Eközben visszaugrunk az időben 1893- és 94-re, ahol megismerhetjük a gyászoló, önmagát kereső Richárdot, amikor is megteszi az első lépéseit, hogy azzá váljon, akit a jelenben (1900-1901) megismerhettünk. Kellemes csalódás, hogy fiatalabb korában is tudatos egyéniség volt, aki lehet, hogy nem vetette meg a jóféle szeszitalokat, de szoknyák után nem kajtatott. Sőt, magát bosszantotta férfitársai lekezelő, semmibe vevő hozzáállása és viselkedése a női nem felé. Viszont amilyen megfontolt volt, olyan felelőtlenül dőlt be a cselszövésnek.

Minden kérdésre választ kapunk:
  • Hogyan veszítette el a karját Richárd?
  • Mi történt valójában 1894-ben azon a bizonyos tavaszon?
  • Mikor kezdett el nyomozásokban részt venni a báró?
  • Ki a rózsalány és ki Kaméleonka?
  • Mili megtudja végül Richárd és a rózsalány titkát?
  • Richárd tényleg csak érdeknek tartja a Milivel kötött házasságot, vagy lapulnak abban az elkövesedett szívében érzelmek?
Frappáns, tömör, csattanóval végződő befejezés. (Magam percekig sírtam a nevetéstől, nagyon sokatmondó befejezés lett) Folytatás? Esetleg egy mellékkötetben?
Mintha a Lipót kiszabadult volna és szemernyi nász nincs benne. (Mint említettem Richárd úriember)
Étkezési etikett: ha bontani akarod az asztalt és ezzel befejezni végre az elfajuló vacsorát, akkor döntsd fel a sodóval teli tálat.
Mück Mári ismét jól forgatta az éles nyelvit, és osztotta a taslikat, így kiérdemli nálam a kedvenc szereplő címet a kötetben. (Természetesen az Ármány és kézfogóban is imádtam a kiscsajt)

Sokan nem tudtuk eddig sem eldönteni, hogy felpofozzuk vagy összecsókdossuk a mi bárónk csinos pofikáját. (természetesen adom a csókot)

Ha lemaradtál az előző kötetekről:
Századfordulós bűn- és szívügyek