2017. december 12.

Diana Gabaldon - Outlander 4 őszi dobszó

Igazi családregény. - Állítás.

Teli fordulatokkal, váratlan helyzetekkel és ismét bebizonyította az írónő, hogy ahol Jamie és Clarie van, ott bizony az a kifejezés, hogy unalom, nem létezik.

Zárj össze két felföldi skótot egy szobába, és tíz percen belül ismerni fogják egymás családjának történetét az elmúlt kétszáz évre visszamenőleg, és fel fogják fedezni, hogy számos közös rokonuk és ismerősük van, akik még valamikor kapóra jöhetnek.

Fraserék kikötöttek Amerikában, ahol bizony nem ők az egyedüli makacs skótok. Jamie üzleti érzéke egyből feltámadt, amikor a nagynénje birtokára betette a lábát. Viszont nem akart egy megörökölt, rabszolgákkal tarkított birtokot, így Clarievel felkerekedtek, míg végül egy számukra megfelelő területen kötöttek is és "skótosan" birtokba vették a kietlen de termékeny földet, amiből végül a Fraser's Ridge lett.
A nagy nehezen megtalált unokaöcsikét, Iant végül mégsem küldték vissza makrancos anyja szigora alá, a tizenéves fiú végül szárnyait bontogatva megbarátkozott a közelükben honos indián törzzsel.

Eközben a huszadik században hagyott Brianna sem a lustálkodással tölti a napjait, az egyetem nehézségei között próbálja önmagát megtalálni az alig húszéves fiatal nő. Ráadásul Skóciában hagyott egy Rogert is, akit kezd rabul ejteni a vörös loknik látványa vagy éppen a hiánya. 
A fiú döntött. Tudja, mit akar Briannától. Viszont Brianna apjához és véréhez hűen megy a saját feje után... Egyenesen Bostonból vissza Skóciába és onnan vissza Amerikába kétszáz évvel korábbra. 
Roger a szerencséjének köszönhetően követte a lányt a múltba, de őt már Fraser nem fogadta olyan örömmel, mint a lányát. Egy félreértés miatt pedig Roger a Fraser's Ridge helyett az indiánoknál kötött ki.

- Várjon! - mondta Roger, és igyekezett elég levegőhöz jutni ahhoz, hogy beszélni tudjon. - Várjon! Az isten szerelmére, mondtam, hogy...
Fraser megint megütötte, ez alkalommal az állkapcsa oldalán. Ez már fájdalmas volt, és mert lecsúszott a bőréről, felhorzsolva azt, és lüktető fájdalmat okozott az állkapcsában. Roger hátrahőkölt, és a félelme dühbe fordult. Ez az átkozott seggfej megpróbálja megölni őt!
Fraser újra lesújtott, de ütése nem ért célba, mert Roger lehajolt és megpördült. Picsába hát a jó családi kapcsolatokkal!

Váratlan események megpecsételték Brianna döntéseit és a sorsát is, ami azt is jelentheti, hogy örökre a múltban ragad. Viszont rájött, hogy amíg Roger mellette van, addig neki mindegy, hol van, kiélvezve az igazi családjának szeretetét.

A kötetben erőteljes dráma, viták alakultak ki, nem kevés humorral és iróniával fűszerezve, enyhítve az olvasó lelkét. Izgalomban tart az utolsó oldalig is. Jamiet új oldaláról ismerhetjük meg, illetve fontos momentumnak tartom a kötetben Brianna és Roger kapcsolatának kialakulását, egymás iránti bizalmukat és elmélyülését.