2017. december 6.

Békebeli bűn- és szívügyek #2 (A két mellékkötetről)

Miután kiveséztük az Ambrózy báró esetei könyvsorozat főbb köteteit, ejtsünk szót a szereplőinkről.

Míg Emma karaktere számomra nem igazán mutat jellemfejlődést, ami betudható a lány ösztönös menekülése miatt, addig Mili a történet elején megismert Marosvásárhelyi lányból a végére egy pesti hölgy válik.

Erdős Renée, Mili fogadott barátnője mivel világlátott és nyitott nő, próbálja a naiv lánykaként viselkedő, első szerelemben levő Milit felvilágosítani a korabeli férfiak viselkedéséről és elvárásairól a nőkkel szemben. Renée személye sok ellenkezést vált ki Richárd báróból, ami talán nem is lehet véletlen.

Mili apja mellett felnőve úgy lett nevelve, hogy a hangját hangoztathatta, ami az akkori korban megbotránkoztató és szokatlan volt, hogy egy nőt, sőt, egy hölgyet egyenrangúnak tekintettek volna egy férfival.

Ugyanezzel az egyenrangú, modern felfogással vágott útnak Pestre Mili, de nem elégszer bizonygatta magát, még a Bitó és borostyánban is, hogy hiába vág az esze, akár egy férfié, ha bizony az erősebbik nem meglátja szoknyában, nem sok tiszteletet válthat ki.

„A szoknya, ezt már megtanulhattam volna, igazán különös ruhadarab: nem csupán a női lábakat takarja, és vonzza a férfi tekinteteket, de olykor tökéletesen bedugítja az „erősebbik nem” fülét, különösen, ha az említett ruhadarab viselője oly dologban szólal meg, amihez a férfiak szerint a nőknek semmi köze.”

Viszont amilyen különc is a mi kékvérű bárónk, a történetben szép lassan elkezdte elfogadni Milit, illetve ezzel együtt a lány is megkapta a neki kijáró tiszteletet és elismerést. Nem csak az esze vág pengeként a férfinak, hanem képes arra a modern gondolkodásra, hogy Milit szép lassan, az ostoba lánytól, a tehetséges tanítványon át, végül társnak tekintse.

Nem akarja Richárd, hogy Mili rossz szemmel tekintsen rá, főleg ne sablonosítsa és alacsonyítsa le a többi, beképzelt arisztokrata férfihoz. Miliben nagy valószínűséggel megfogta a gyermeki ártatlanság és őszinteség, ahogyan a lány szó szerint küszködik az érzelmeivel és nyíltan kimutatja az érzelmeit Richárd felé, még akkor is, ha ezt Mili nem vallaná be neki a szemébe.

Egyenrangú felek, akik hasonló gondolkozással lettek megáldva és mondhatni csak a báró aggodalma miatt ismerték meg egymást. Akár hányszor Mili úgy érezte, hogy Richárd magára hagyta, valójában mindig a lány mögött volt titokban.

Richárd távolságot szeretne Militől, miközben aggódik és vigyázni akar a lányra. Nem tudja eldönteni, hogy maga mellett tartsa vagy kihagyja inkább a balhékból. Tanítja, neveli, talán a végén a vidéki lányból egy pesti hölgyet farag. Elszólja magát, vagy bolondot csinál magából, miközben az érzelmeivel küzd. Gyermeki izgatottság, féltékenység mindkét fél részéről, miközben a lány nővérétől minél több információt szerezve akarja megismerni Milit. Emma es Richard kicsit érettebbek, ismerik a szerelmet es hasonló élményeket éltek át.