2018. október 21.

Schildkröte megmondja... Hazugságokból áll maga az életünk?

A lapok a kezedben, a döntés viszont a tied...
Mi a helyzet a kegyes hazugsággal?
Aki nem lop, csal, vagy hazudik, az nem fogja elérni a céljait ebben a világban?
"Én sosem hazudok" állítják sokan, akik nagy valószínűséggel többet hazudnak, mint egy csintalankodó gyerek.
Lássunk a hazugságok mögé és boncolgassuk kicsit, lehetőleg a legkevesebb hazugsággal, hogy a mai társadalom miért vetít ki akár önmagáról is hamis képet.

Nem is tudok olyan embert az életben, aki ne hazudott volna már életében egyszer. A hamis kép vetítésének milyen formáit ismerjük a hétköznap gyakran alkalmazott kommunikációs tárházunkból?

A kegyes hazugságok valahogy mindig fenn lógnak a levegőben, ha már csak egy angol szokás által meghatározott társalgáshoz folyamodik az ember.
Magam valahogy a tipikus sablonkéréseket nem preferálom, kivéve ha tényleg érdekel, hogy az illetőnek az egészsége hogyan szolgál.
Én is napi szinten használom az apró hazugságokat, tudva, hogy senkit nem izgat a pontos helyzet.
"Hogy vagy?" - Jól.
"Milyen napod volt?" - Mivel az elébb mondtam, hogy jól vagyok, valószínű, a napom is jó volt.
"Történt valami?" - Semmi. (Nő válasza nem reális ebben az opcióban, hiszen köztudott, hogy a semmi is lehet valami. Ha pedig van valami, az már nem lehet semmi.)

Vissza a kegyes hazugságokra, amit mindkét nem előszeretettel használ... csak kicsit máshogyan.
Emlékeztek az iskolai szituációra, ahol lényeges különbséggel reagálnak a barátok a fodrászt megjárt egyeddel szembe?
A fiú találkozik a barátaival, akik egyből kigúnyolják és megmondják, hogy bizony, nagyon tré az új haja.
Valóság és magyarázat a nőknek: ez egyfajta dicséret a hímek között, és minél rondább szavakkal sikerül illetni az "áldozatot", annál jobban elkönyvelhető, hogy végre emberi ábrázattal jelent meg a fiú a társaságban. Természetesen, ezt a viselkedést felnőtt korra kinövik és jót nevetnek, ha sikerült a "falkában" két férfinak is egyforma frizurát kérni a fodrászától.

A lány ezzel szemben összefut a barátnőivel, akik agyondicsérik az új frizurát, páran meg is jegyzik, hogy ők is szeretnének hasonló kinézetet.
Valóság és magyarázat a férfiaknak: Nem minden arany, ami fénylik, főleg nem a kamaszlányok esetében. Ha kriminális az eredmény is ugyanezt produkálják le. Hasonló értelmezést kell használni a ruhapróbák esetében is.
Szóval férfiak, ha egy nő elhív benneteket ruhavásárlásra és egy próbára, az nem azt jelenti, hogy benneteket akarnak kínozni, hanem el akarják kerülni a félreértéseket, hiszen a férfiak objektívebben gondolkoznak az öltözködés terén. Ha pedig szíve hölgyén nem áll jól az a nadrág, még száját húzva sem fogja lenyelni a véleményét, legfeljebb megjegyzitek, hogy nézzen meg még pár nadrágot. (Hiszen köztudott uraim, önöknek a legfontosabb, hogy azok a fenekek a nadrágban is jól nézzenek ki.)

A felnőttek Bermudája, ahol a növekvő csemetéjüket magasztalják, remélve, hogy felnőtt korára nem lesz egy önbizalomhiányos roncs.
A gyerek képességeihez mérten adott dicséretek is szinte ebbe a kategóriába tartoznak, bár megjegyzem, van az a bók, ami igazságot takar. Szóval a hűtőre kéredzkedő rajzok nem képviselik ezt a kategóriát. Pontosabban, azért hazudunk, hogy ne vegyük el a gyerek alkotási örömét.
Szeretne hangszeren tanulni? Nagyobb fejjel maga a gyerek is rájön, mi az, amiben örömét leli és képes megoldani az ezzel járó feladatokat. A lényeg a lelkesítés és nem az igazsággal megtöltött lenézés.

Van olyan hazugság, ami nem is hazugság?
Sokszor állítottam már, hogy én nem fogok hazudni… legfeljebb nem árulok el dolgokat. Aki egy kicsit szeretne a lelkén könnyíteni, azoknak ez az út egy járható opció, hiszen ha ez nem létezne, a hallgatni arany közmondásnak nem lenne értelme.
Többféle pszichológiai tanulmány foglalkozik magával a hazugságokkal és a kriminalisztikában is sokat alkalmaznak, amiket mi, laikusabb emberek is ismerhetünk.
Regényekben is jó párat alkalmaznak, hogy a notórius hazugozókat leleplezzék.

Van olyan eset, amikor nem kötelességünk hazugságra folyamodni?
Hiszen a hazugságra fel van készülve az ember. Az igazságra ezzel szemben nem mindig.
Viszont van olyan állítás, amiről tudjuk, hogy hamis, mégis szemet hunyunk felette.
"Kész a házi?"
"Tanultál?"
"Megoldottad a feladatot?"
- Számtalan formáját halljuk vissza, amire még egy óvodás is rávágja, hogy hazudni fogunk, még azelőtt, hogy valójában választ gyártottunk volna.

Nem, nem arról csevegek most, hogy hogyan ne lepleződj le, vagy hogyan ismerd fel, ha neked akarják beadni a meséiket, hiszen erről rengeteg, még egy átlagos női online magazin weboldalán is lehet olvasni.
A hazugságot az veszi észre, aki maga is jól tud hazudni. Hiszen, ha nem tudunk hazudni, akkor honnan tudhatjuk, nekünk mikor hazudnak?

Aki nem lop, csal, vagy hazudik, az nem fogja elérni a céljait ebben a világban?
Keményebb fejtörést okoz már ez a kérdés, hiszen ahány ember, annyi elvvel, és annyi elmélettel léteznek arra vonatkozólag, hogy kinek mi fér meg a hazugságok tengerében.
Mennyi esetet látunk, vagy csak hallunk, hogy valaki azért került előnyösebb helyzetbe, mert hazugságokkal körbevéve törtetett a célja felé...
Most lássuk a másik oldalt, hiszen mint ahogyan tudjuk, igazat mondó politikus és szűz ledér nőszemélyek nem léteznek, de léteznek rajtuk kívül olyanok, akik őszinteséggel és elszántsággal is képesek voltak elérni azokat a célokat, amiket szerettek volna.
Az első, felvázolt helyzettel azok szembesülnek, akik azokkal a személyekkel hajlandóak foglalkozni, akik tényleg a tiszteletlenség útján lépdelve jutottak oda, ahova. (Arról persze nem mesélnek az irigyelt személyek, hogy ez milyen félelmekkel és rémálmokkal jár valójában, így ezért sem tudom őket irigyelni.)
A fenti kérdésemre viszont merem állítani, hogy aki nyugodt tudattal szeretne minden este elaludni, azoknak megsúgom, el lehet hazugságok nélkül is érni a céljainkat.

Mint egy kártyajátékban, kapod a lapokat, a hazugság itten legyen a joker, amit természetesen nem mindig dobsz be. Ahogyan a játékban, az életben is te magad döntöd el, hogy kihasználod, vagy inkább nem mutogatod a lapjaidat. Használod vagy sem? Megéri kockáztatni és elhasználni a plusz esélyt adó lapot vagy inkább húzol egy másikat, türelmesen várva az eredményt.
Ne feledd: úgy is megnyerheti valaki a játékot, hogy egy joker lapot sem kap meg a sorstól.