2018. október 28.

Claudia Gray: Balthazar (Evernight 5.)

Balthazar, a vámpír több száz éve egyedül van – szövetséges és szerelem nélkül. Ideje szembenézni a múltjával, és a szíve szavát követni végre.
Amikor beleegyezik, hogy megvédi Skye Tierney, az egykori Evernight Akadémia halandó diákja életét, még nem tudja, milyen veszélyes játékba keveredik.
Skye újonnan felfedezett természetfeletti képességei magukra vonják a gonosz, csábító vámpír, Balthazar és a családja gyilkosának figyelmét is. A nagy hatalmú vámpír most azt tervezi, hogy Skye tehetségét a saját gonosz céljai eléréséhez használja ki.
Balthazar bármit megtenne, hogy megállítsa Redgrave-et, és beteljesedjen régóta táplált bosszúvágya. Miközben Skye és Balthazar együtt szállnak szembe a gonosszal, közelebb kerülnek egymáshoz, mint valaha gondolták.

***

Forr Sky és Balthazar között a levegő…

Kicsit méltatlan helyzetbe került a sorozatban, mivel általában a négy főkötet kerül kézre olvasáskor, de akik megszerették az Evernight sorozatot, azoknak kihagyhatatlan lesz ez a külön rész. Alapból kedveltem Balthazar karakterét, így örömmel fogtam neki a kötet olvasásának, megfejtve a vámpír „piszkos” kis titkait. Annyira megtetszett, hogy konkrétan szerintem a teljes sorozatból ez a rész lett az, amit kedvencemmé avanzsáltam.

Az előző részből tudható, hogy az Evernight Akadémia leégett, a tanulóik is szétszéledtek, akik közül Sky visszatért a régi kerékvágásba, a régi iskolájába, miközben veszély leselkedik rá.
Új szereplők kerülnek előtérbe, kifejezetten tetszett Balthazar visszafogottsága és védelmezése, amivel Sky-t megtisztelte még akkor is, ha félt és az elvei azt súgták neki, hogy emberrel ne alakítson ki szerelmi kapcsolatot. Ebben a kötetben nem láttam ennek a feszélyezettségnek értelmét, mivel Sky erősen kinyilvánította, hogy a felettébb idős vámpír kora és halhatatlansága ellenére is szimpatizál vele.

Sok fordulat előre látható volt, mint az, hogy Balthazar tanár lesz, amivel nem csak az olvasást fokozta, hanem a romantikusa szálat is elmélyítette az írónő.
Az ok, hogy miért kergetik Sky-t, egészen meglepő volt, jól felépítve köré a történet és képes voltam végig izgulni, hogy sikerül-e lerázni párosunknak az ellenséges vámpírokat.
Természetesen, a régebben megismert szereplők a háttérből támogatják Balthazart, így ők is néha-néha felbukkannak a történetben.

Ami megmosolyogtatott, az maga a „modern” udvarlás, flörtölés volt, aggódtam elsőre, hogy sablonos SMS olvasgatásokkal találom szemben magam, de kellemesen csalódva élveztem végigolvasni Balthazar és Sky üzenetváltásait egymás között.
Közben egy lelki sérülést, ami Sky-t kicsit megingatja az elképzeléseiben, Balthazar feladatává válik megoldania. A lány családi problémái amilyen tömörek, annyira összetettek és a történet végéig nyomasztó gondolatként ott lebeg a páros felett.

Ez a kötet önmagában is olvasható, de aki a teljes Evernight sorozatot már kézbe vette, ezt se hagyja ki a teljes élményért cserébe.