2018. október 31.

Schildkröte megmondja… Női test rejtelmei, avagy mi az, amiről nem beszél a védődő?

Sok Youtube videós kezdeményezte, hogy pár tabutémáról végre beszéljünk, amik között egészen jó kérdések is felmerültek.
Viszont hiába a sok felvilágosító könyv, videó vagy csak megmondják a nők a tutit, vannak kérdések, amikre azok tudják igazán a választ, akik már jó pár éve az életük részének tekintik a nőiesség velejáróit.

Lássuk, mik azok az aspektusok, amik ritkán merülnek fel kérdésként, de lényeges tudnia akár egy csak most nővé érő lánynak.

A rendszertelen ciklus rendszerbe való iktatása.
Általában az mondható, hogy két éven belül beáll a ciklus, ezen nem kell görcsölni. Bizonytalanságokat el lehet kerülni könnyedén, ha a naptárazás vezetve van, mivel ekkor megfigyelhető, hogy mindenkinek, de egyénre szabottan megvan a maga ciklusa.
Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a testünk erre a legkényesebb és a legérzékenyebb, mert a legkisebb változásra is reagálni fog így vagy úgy.
Ha valaki fogamzásgátló gyógyszert szed, az végképp felborítja még a legpontosabb ciklust is.
Ennél csak a stressz az, ami nagyban befolyásolja a ciklus pontosságát.
Van-e normális meghatározás arra, mi is a normális? Természetesen nincs, mindenkinek ajánlott tudnia a saját ciklusának menetét. Nem csak azt, hogy hány napos, a menses időszaka meddig tart, akik már több, mint tíz éve élik benne a mindennapjukat, vannak közöttük olyanok, akik magát az ovuláció napját is pontosan meg tudják mondani. (Ami nem kis dolog, főleg azoknak, akik gyereket szeretnének… vagy pont azoknak jó tudni, akik nem akarnak. Hozzáteszem, nekem közel három éves megfigyelés kellett, hogy legalább a hetet bekalkuláljam, szóval nem is olyan egyszerű meghatározni, mikor is van az ovuláció.)

Az irigység tengere, ahol a hét nap csak öt, de valaki túlesik a nehezén három nap alatt...
Miközben talán jobban szenved abban a három napban, mint az, aki az öt napot nyugiban eltölti. Hölgyeim, teljesen felesleges irigykedni azon nőtársakra, akik úgymond hamarabb túlélik a nehezebb napokat, magam bőrén tapasztalva, hogy míg régen az ötnapos tortúrát könnyen vettem, a mára már három napra csökkent nehéz napok közül az első napot szerintem maga a sátán találta fel.

Szenvedjünk az ágyban, vagy irány a testmozgás
A legnagyobb tévhit, hogy inkább pihenjük ki, mintsem mozogjunk és még a tesiórákról is felmentésért könyörögnek... Persze, velem is előfordult szökő évente egyszer, hogy nem csak gyógyszert kellett a fájdalomra bevennem, hanem már a sápadtság is olyan színt öltött, hogy kénytelen voltam kispadra kerülni, de visszagondolva gimis éveimre, ahol heti öt napból négyben volt tesióra, megszoktam, hogy mozgok. Pluszban táncoltam ugyebár. Rájöttem, hogy ilyenkor sokkal több energiám van, több türelmem és ilyenkor még a 45 perces testmozgás is jól tudott esni, könnyebben is viseltem el, mint most, az ágyban szenvedve egy meleg vizes palackkal.
(Talán pont ez a mindennapos testmozgás tett róla, hogy az öt napból két éven belül három napra lecsökkent a legvészesebb napok száma) Magam a testmozgást javaslom.

PMS-szindróma, a hiszti és a csokik bűvöletében
Az ösztrogén és a progeszteron játéka, ami egyszerre váltja ki még a legtürelmesebb nőből az éhséggel telített érzékenységet.
(Erre most felnevethetnek hölgy sorstársaim, hogy bizony lehet egyszerre nevetni és sírni. A férfiak meg nem fogják fel, ha próbálnák is megérteni, hogy míg az egyik órában azt akarjuk, hogy öleljen át, de a következő órában, ha megtenné újra, sírással egybekötött ordibálással küldjük melegebb éghajlatra a semmiről sem tehető pasit. Komolyan, ezek után nem is csodálkozok, hogy inkább foglalkozik az "erősebbik nem" az univerzum titkaival, mint a mi lelki világunkkal.)
Hölgyeim, a lényeg, hogy ne sírjunk, inkább együnk egy tábla csokit, higgyétek el, ennyi bűnözés ilyenkor megengedett. Aztán persze a felgyülemlett stressz ellen egy kiadós séta is jól esik.

Szexualitás, védekezés és a hormonális fogamzásgátlás
Visszaemlékezve az iskolai felvilágosító órákra, minden volt, csak tartalmilag egysíkú. Ha csak magát a védekezési formákat felhozták, mai napig bennem él a köztudott és népszerű hozzáállás: vagy a kondom vagy szedjen a nő gyógyszert.
Önmagában is elég siralmas helyzet, arról nem is beszélve, hogy a férfiak tudatlanságára visszavezetve konkrét tények közé állítják be a nőket. A lényeg, hogy mindenért a nő felel, neki kell felelősséggel lennie, és ha bármi probléma fennáll, ő vállalja a következményeket is. (Nem szép jövőkép egy tizenéves lánynak, akit könnyű befolyásolása lévén képesek úgymond elbutítani.)
Magáról a szexualitásról szó nem esett, pedig magánál a szexuális együttlétnél fontosabbnak kellene lennie az együttlét mellett döntő személyeknek, hogy megfelelő körülménnyel, megfelelő tudatossággal és megfelelő érzelmekkel álljanak készen a vágyak kiélésére.
(Itt jöhetne az a sztereotípia, hogy a nőknek az agyára kell hatni, a férfiaknak pedig a farkukra, ami egyrészt túlzó és irreleváns kijelentés, de van benne némi igazság.)
Mégis, egy olyan társadalomban élünk, ahol a nők sokasága aláveti magukat a férfiak kényének, kedvének azért, hogy szeretet kapjanak, miközben vannak férfiak, akik akarva akaratlanul is rossz hatással vannak rájuk a pornófilmek világa, és úgy vélik, amit látnak, azt megtehetik a való életben is. De ez egy másik témába vág, így maradjunk a lényegi dolgoknál.
Tény, hogy a mai világban a kondomot tartjuk a legbiztonságosabb eszköznek, hiszen nem csak a nem kívánt terhesség, hanem a nemi úton terjedő betegségek ellen is véd. Ezért is preferálják, ezért kampányolnak mellette, mindamellett könnyen hozzáférhetünk, könnyen használható és az egészségre sincsen káros hatással. (a többi férfiduma csak ósdi kamuzás a használata ellen)

Egyéb, felmerülő kérdésekben magam is ajánlani tudom Janka csatornáját, aki leplezetlenül, őszintén és nyíltan áll a nőiesség vagy akár a szexualitáshoz kapcsolódó témákhoz:
Youtube - hormonmentes Jankával csatorna