2018. október 26.

Krencz Nóra – Robin O'Wrightly: Menedék (A követ 2.)

Elsősorban fantasy és felnőtt regénynek képzeltem el, mikor belefogtam az olvasásába, kellemes csalódással telítve, hogy azt kapom, amire számítottam. A két szerzőtől számomra ez volt az első kötetük, de nem fogok ódzkodni több, általuk írt regénybe beleolvasni.

Attól függetlenül, hogy nem olvastam az első kötetet, tisztán kivehető volt, mikor voltak utalások az első kötetre, az előzményére, de nem éreztem azt, hogy hiány lépett volna fel ennek az élménynek a kihagyása miatt. Aki az első kötetet nem olvasta és ez feszélyezné, hogy belefogjon, nyugodt szívvel mondom azt, hogy nem lesz gond, ajánlom külön olvasásra.

Fülszöveg:
Örök magányra kárhoztatott-e egy újraéledő, csak mert tönkretették az életét, vagy elfogadhatja, ha megtalálja a kiérdemelt boldogság? Akkor is, ha nem onnan érkezik, ahonnan várná? Semmi sem olyan egyszerű, és nem az, aminek látszik!
Két esztendő telt el azóta, hogy Nympha királynő visszakapta szabadságát és hatalmát Moreenben, s éli a nemesség mindennapi, kissé unalmas életét. Legjobb barátnője és bizalmasa, Livly még mindig a segítségére van. A múlt borzalmai sötét árnyékot vetnek a lelkére, s fogadalmat tesz: soha többé nem enged közel magához senkit. A sors azonban nem csupán közbeszól, de ki is csavarja a számításait…
Mindeközben, a szomszédos Wertelben egy fiatal varázsló, a mágustanács legígéretesebb tehetsége, Yohan útnak indul Moreen felé. A magányos farkas ki akarja deríteni, hogyan vethet véget a boszorkányok és az újraéledők között dúló évszázados háborúnak. Egy borzasztó mészárlás híre billenti ki nyugalmából, egyúttal a saját szívében tátongó ürességet okozó, személyes tragédiájának forrására is választ keres…
Az írónők, Nóra és Robin, két karakterük szálát fonják össze egyetlen, közös történetbe.
Dupla kaland, izgalom és kíváncsiság: ketten együtt vajon mire jutnak majd?

***

Elsősorban nőként Nympha helyzetébe éltem bele magam, érthető feszélyezettsége és gyötrelmei számomra kicsit sem voltak túlzóak. Még az első kötet olvasása nélkül is megértettem, hogy sok rossz tapasztalatot szerzett, nehezen nyílik meg másoknak és az ellenkező nemet is erősen elutasítja.
Yohan realitása első ránézésre teljesen ellentétes érzelmeket mutat a királynővel szemben, de ahogyan a két szereplő kezdi megismerni egymást, egy összehangolt párost kapunk, akik egy húron pendülnek, hasonló célokkal rendelkeznek és hasonló érzelmekkel telítve valójában nagyon is értik egymást.

Kicsit, összesítve úgy éreztem az olvasásakor, mintha egy felnőtteknek szóló mesébe csöppentem volna, ahol van egy királylány, akit meg kell menteni önnön sorsától, és jön a herceg (pszt! Csak egy varázsló) aki felajánlja a segítséget, remélve, hogy a nő hálája jeléül megadja számára azokat a válaszokat, amivel a varázsló is békére lel.

Feszült hangulat, egyszer enged az érzelmi kötél és közelebb kerül Nympha és Yohan, egyszer meg kezd szakadni, ami tartózkodóvá teszi a párost, de az egyensúly közöttük végig megmarad. Heves, érzelmekkel túlfűtött, ahogyan egy szerelmi regényben lennie kell. Néha túlzóan nagy csöpögés jellemzi a szerelemmel itatott párosunkat, de még az olvasó is tudja, hogy valami veszély mindig leselkedik rájuk, ezzel együtt többségében résen is vannak szereplőink. A feszültséget talán maga a történet sebessége is adja, hiszen alig pár hónapot foglal magába, a szereplőink egyik napról a másikra kerülnek egyre közelebb egymáshoz, ami a való életben is sok súrlódással jár, főleg, ha a pároshoz hasonlóan makacs személyek találkoznak össze.

Ettől függetlenül, mi is érezhetjük, hogy happy end lesz a vége, a jók győznek, miközben a gonoszok megkapják méltó büntetésük, ezektől függetlenül nem szabad megfeledkeznünk a párosunk mellett harcoló szereplőkről, hiszen ők azok, akik felnyitják a főszereplőink szemét a hibákra, problémákra, és inkább maguk a mellékszereplők gördítik előrébb az eseményeket.
Rá kell jönnie szereplőinknek, hogy egyedül nem minden fog sikerülni és néha el kell a segítség másoktól ahhoz, hogy képesek legyünk az életünkben továbblépni.

Sokan mondhatnák, akik olvasták, hogy azért mégiscsak húszon-harmincas korosztályról beszélünk a páros kapcsán és néha mégis úgy érzi az ember, mintha kamaszok lennének. Régi, lelki sérüléseiket takargatják egymás elől, ráadásul nem akarják saját maguknak sem bevallani az érzelmeiket. (De mire vannak a barátok, ha nem arra, hogy szereplőinket jól helyrepofozzák, és a szemükre vessék, hogy „nézd már, bejössz neki, ne húzd már a szádat, hiszen neked is tetszik…”?)

Kicsit idilli, meseszerű, néhol már a realitás határait súrolja, de nem is az lenne a könyv lényege, hogy negatív jövőképet mutasson vagy egy hétköznapi szürke történetet meséljen el, hanem egy heves, érzelmekkel teli világot, ahol szereplőink törekednek egy boldog jövő elérésére.
Mint ahogy a romantika került előtérbe, úgy az ellenség legyőzése, a problémák leküzdése viszonylag tömörek, gyorsan lezajlóak és nem kerülnek annyira előtérbe, mint a szereplőink gondolatai, érzelmei és cselekedetei. (Úgy is kifejezhetném, hogy kevés az akció, de épp elég drámával van megfűszerezve, hogy izguljon az olvasó a két főszereplőnkért.) Iróniában nincs hiány, ahogy az életben, itt is kijut nem kevés mosolyt fakasztó pillanat, ami derűssé teszi a történet olvasását.

Urban fantasy lévén, a jelenben játszódik, néhol előbukkan pár mai korhoz kapcsolódó, tárgy, elszólás, vagy tevékenység, ami a konkrét történetet nem befolyásolja, legfeljebb csak behatárolja a korszakot. Maga a megalkotott világ megfogott, egyből bele tudtam élni magam.

Kiknek? Egyértelműen felnőtteknek, akik szeretnének kikapcsolódni a mókuskerékből vagy szeretnének egy kis pozitivitást adni az életükbe. Maga a fülszöveg sugallja, mi is várható, és akit hozzám hasonlóan megfogott a rövid tartalom leírás, olvasson bele, ezzel is megismerve egy új világot.

Ezzel együtt szeretném megköszönni a szerzőknek, hogy bemutatták írásukat, és elérhetővé tették a regény elolvasását.
Aki szeretné olvasni, az alábbi linken hozzájuthat:
https://play.google.com/store/books/details/Krencz_N%C3%B3ra_Mened%C3%A9k?id=WlhtDwAAQBAJ

Képek és a könyvben szereplő illusztrációk: google