2020. június 17.

Animesorozat - Youkoso Jitsuryoku Shijou Shugi no Kyoushitsu e

Én sem akartam elhinni, hogy nem a tervezett listámról választok animét, hanem csak unottan görgettem a Coubs weboldalt, ahol néha bukkanok érdekes anime jelenetekre. Miután rákerestem, és az első részbe belefogtam, tudtam, hogy még aznap végig is nézem.

Egyéb címek:

Japán ようこそ実力至上主義の教室

Angol: Welcome to the Classroom of the Supreme Ability Doctrine TV

Megjelenés, premier vetítés: 2017 nyári szezon

Címkék, kategorizálás:

dráma, iskolai, romantikus, sport, vígjáték, barátság, bishoujo, diák(lány), foci, fürdőruha, iskolai egyenruha, kosárlabda, középiskola, light novel alapján, társadalmi különbség, úszás

Felvezető:

A Koudo Ikusei Elit Középiskola az ország legkülönb tanintézménye, ahol a jól teljesítő diákok mindenféle engedményeket kapnak és biztosítva van a jövőjük, míg a gyenge tanulókat a D osztályba száműzik, és gúny tárgyává teszik őket. Ide kerül a főszereplő, Ayanokouji Kiyotaka is.

***

[Forrás: https://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.13939]

A hosszú cím senkit ne riasszon el, nem egy átlagos középiskolai slice of life animéről beszélhetünk. Az Opening már a legelső alkalommal megfogott, ez egy kis pluszt adott a kedvtelésemnek. Maga az animesorozat light novel alapján készült, egy különleges elit iskola életébe ad betekintést. A mangánál a címkék között meg is találtam azokat a jelzőket, amik felmerültek bennem, de az animénél nem jelezték.

Lehet, hogy a hölgynézőknek igyekeztek kedvezni pár bishoujo karakterrel, de erősebben érződött rajta, hogy ez inkább egy shounen, vagy akár seinen kategóriába sorolható az ecchi jelenetek miatt. Emiatt a férfinézőket minden bizonnyal le fogja kötni, ha a történet, és a mögöttes mondanivalója nem lenne elég a néző számára.

Koudo Ikusei Elit Középiskola életében az első évfolyammal tarthatunk, ahol négy osztály versenyez egymással. Az iskola ígérete, hogy a diákjaik száz százaléka egyenes úton veszik fel egyetemre és el tud helyezkedni a munka életébe. De hogyan lehetséges?

Az idilli közegben észrevehetőek, hogy nem minden olyan, mint amilyennek elsőre a diákok elképzelik. Így a váratlan fordulatokra fel lehet készülni nézőként. Elit iskola lévén semmi sem igazán lepett meg, jól szórakoztam a váratlan jeleneteken és Ayanokouji gondolatai meghökkentettek.

Van benne drámaiság, de fő zsánere vígjáték. Ezen felül lélektani, elgondolkodtató, kicsit romantikus jelenetekkel tarkítva, ahogyan egy középiskolás animétől várható. Ezzel a fiatalabb nézőket is le lehet kötni, a huszonéveseket viszont a mögöttes mondanivalója érdekelheti. Üzletelés, alkudozás, minden korrupció megtalálható a történetben, amivel a diákok a felnőtt életük során találkozhatnak.

Kevés szabály van a diákoknak az oktatásuk alatt, de azt be kell tartaniuk, ha boldogulni akarnak, viszont ott van az apró betűs rész, hogy a havonta utalt pontjaikkal mindent meg lehet venni. Még a döntéseket is, ha van a diáknak elég pontja. Mert ez lesz a legelső dolog, amit meg kell tanulniuk a gólyáknak, mégpedig, hogy semmi nincs ingyen.

Főszereplőnk főként a diákok viselkedését figyeli meg és ezek és a személyiségük alapján befolyásolja őket, vagy éppen másokat, hogy elérje az előre kitűzött céljait. Ayanokouji mellett ülő osztálytársnője, Suzuna, akivel a legtöbb időt fogja tölteni a sorozatban, egy visszafogott és csendes leányzó, akin nem akar barátokat szerezni, feszélyezettsége és zárkózottsága végül változik a sorozat során. Ayanokouji úgy alakítja az eseményeket, hogy a lány szövetségesekre, támogatásra leljen, így ő volt az, aki a legtöbb jellemfejlődésen esik át.

A szereplőink az utolsó osztályba kerülnek, innen próbálnak kitörni, feljebb jutni. A végső, nyári szünetet záró vizsgájukon bizonyítaniuk kell rátermettségüket és azt, hogy mindenféle csalás nélkül is képesek legyenek győzni. Ráadásul belefért a 12 részbe, hogy ne csak a D osztályt, hanem a többibe is betekintést nyerhessünk.

Az emberi morált mutatja meg hitelesen a sorozat, így meghökkentő jelenetek születtek, mikor a főszereplő „szervezkedik”. A lezárás érdekes volt, és mikor reménykedni kezdhetünk, hogy a fiú kezd megváltozni, kiderül az igazi személyisége. Ez az utolsó pár perc mondhatni egy hatalmas pofára esés volt nálam, de pont ez adta meg a finálé csattanóját, így elégedetten fejeztem be a sorozatot.

A részeket egy-egy idézet indítja, ami tükrözte az adott történéseket. Váltakozó hangulatokhoz különböző képi színek társultak, világos, paszteles, túlzottan is világos színek jellemzik az idilli hangulatot, a drámai jelenetek kaptak éles vagy sötétben kontrasztos színeket.

A lezárással vannak kétségeim, de mivel elég év telt el a premier óta, sajnos be kell érni azzal, hogy jelenleg nincs folytatása, pedig szívesen néztem volna, hogy a főszereplőinknek sikerült-e véghezvinniük a terveiket és akár ők lehessenek az A osztály. De reménykedem, hogy pár éven belül ismét terítékre kerül a sorozat és egy újabb évad.