2020. június 6.

Hercz Júlia: Arany és Ónix

Történelmi romantikus történet, krimibe és Urban fantasyba csomagolva? Ide nekem!

Fülszöveg:
Mi vár az út végén? Szerelem vagy halál?
Különleges, veszélyes lények járják a 19. századi Angliát, akik a világokat elválasztó Fátyol résein szöknek át.
Asarella tizenöt éves volt, a külvilágiak a szeme láttára meggyilkolták a szüleit. Ő lett Anglia egyetlen életben maradt őrzője, a Fátyol őre, ám ezt mélységesen titkolja.
Hat évvel később Asarella úgy él, mint minden úri kisasszony, amikor különös levelet kap: halottnak hitt unokahúga életben maradt, és csak ő segíthet rajta.
De hogy induljon el egyedülálló nőként egy ilyen illetlen kalandra?
Szüksége van egy kísérőre.
Dhelward, a híres earl, immáron tíz éve él emberek között, de a világ nem tudja róla, hogy holdvérű, egy félelmetes külvilági. Kínszenvedés számára minden nap az emberek között. Ráadásul ahhoz, hogy megőrizze képességeit, egy undorító bort kell innia… vagy varázserejű emberek vérét.
Vajon miért lép kényszerházasságra a lánnyal? És ki küldte a titokzatos levelet?
Útjuk számtalan veszélyes kalandon át vezet, de ki tudja, talán a legtöbbet akkor veszthetik, ha túl közel kerülnek egymáshoz…
A lebilincselő és sodró lendületű regény a 19. századi Angliában játszódik, ahol az udvariasság és az életveszély kéz a kézben jár. Miközben a szereplők útra kelnek megmenteni valakit, szinte tapintható az érzéki feszültség, és számos izgalmas helyzetet szül.
***

Elsőre egy megszokott történelmi romantikus regényre asszociáltam, de hamar előkerültek a misztikumok, jelezve, hogy számítsak valami különlegesre. Ráadásul a cím is találó, de ennek a kinyomozását rábízom az olvasókra.

Asarella, a Fátyol őre mellőzi tudományát és titkolja a kilétét, mindezt az élete érdekében. Egy váratlan levél megérkezéséig teljes nyugalomban élhez és úgy véli, biztonságban van a rokonánál. Dhelward pedig él a lehetőséggel, mikor a lány gyámja ultimátumot ad, hogy csak kísérővel (mit neki, férj kíséretében) mehet Asarella az elveszett unokatestvére után. Az érdek egyszerű, mivel Dhelward ideje lejárt és vissza akar térni az igazi életébe.

A két szereplő jelentősen eltér, sok jelenet kapott helyet a kötetben, de az ütemezése és a mértéke jól lett eltalálva. Érdekesség, hogy a férfi kicsit sem magányos farkas, van saját köréből társasága, az inasa is jó véleménnyel van róla. A barátai elég szabad szelleműek Asarella szemében, nyílt szájúak, de nem befolyásolják Dhelwardot.

Párosunk útjuk közben tanulnak egymástól, ahogyan egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy Asarellának lovagot kell választania. Dhelward múltbéli sérelmeit le kell küzdenie. Felül kell kerekednie az akkori elveken és meg kell értenie, hogy miért feszeng az amúgy ambíciókkal telített lány. Átvitt értelemben a női és a férfi energiák szóba kerülnek, amikben meg kell találni a harmóniát.

A romantika és a szeretet, egymás bizalmába férkőzés sokkal nagyobb szerepet kap, mint maga a krimi szál, vagy bármi erotikus tartalom, így a tizenéveseknek is bátran lehet ajánlani.

Kedvelhető karakterek, nincsenek nagy csatározó párbeszédek, mégis érdekes, sőt nyílt társalgásokba olvashatunk bele, ami az adott korszakhoz viszonyítva enyhén szólva is meglepő. De ez adta meg számomra azt az izgalmas pikantériát, ami miatt örömmel fogtam neki minden este az olvasásának.