2020. június 24.

R. Kelényi Angelika Riva nővérek sorozat

Két történetből álló összetett sorozatot adott a kezünkbe R. Kelényi Angelika, aminek az esetében az volt a legnagyobb szerencsém, hogy az utolsó kötetet frissen tudtam beszerezni és a sorozatot megszakítás nélkül képes voltam olvasni.

R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök

Fülszöveg:

Kegyetlen ​titkok és szenvedélyes szerelem a 19. századi Rómában
1858-ban Rómában egy német hercegnő, Katharina, mocskos titkokról próbálja lerántani a leplet, de számtalan akadályba ütközik.
Marco Fiore, a megkeseredett, hitehagyott, ópiumfüggő egyházi nyomozó kapja a lehetőséget, hogy felgöngyölítse a Sant'Ambrogio zárdában folyó kegyetlen, parázna játékokat. A bűnösök mind magas rangú egyházi személyek, akik saját és egymás érdekeit akár gyilkosságok árán is képesek megvédeni. A szálak a kolostor rendfőnöke, Maria Luisa nővér kezében futnak össze, akit senki nem mer megvádolni.
Marco igyekszik rájönni a titok nyitjára, de tudja, egyedül kevés ehhez a feladathoz. Egy véletlen folytán találkozik a gyönyörű, de szorult helyzetben lévő Blancával, és ráveszi, hogy segítsen neki a nyomozásban. A lány jelentkezik a zárdába, hogy bizonyítékot szerezzen Maria Luisa nővér pokoli tevékenységére.
A történetet valós események ihlették.
R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. századi Rómába kalauzolja el az olvasókat. A regény gyilkosságról, összeesküvésről, gyalázatról, hazugságról és titkokról mesél. A sötét és mocskos tetteket csupán a szenvedélyes és tiszta szerelem története ellensúlyozza.

***

Imádtam! A lezárás kicsit gonosz volt, mert nem bírtam ki, hogy éjjel fél 4-kor folytassam a következő részt. (Jó tanács, a két részt egyben szerezzétek be!) Szóval, már a folytatást olvasom, kíváncsi leszek a végére. Ettől függetlenül egy erős felvezetésről beszélhetünk, ami teljesen megfogott és beindította a teljes sorozat eseményeit. A szereplőket megismerhettük, és ahány ember, annyi személyiség kapott helyet ebben a történetben. Maga a témaválasztás is különleges, a békeidők Rómája nem minden ember gondolatát tölti ki, mivel mondhatni a világvárosok mellett eltörpült, csak a vallási tekintetében volt kiemelt helyen. És a történet erre ki is tér, hiszen egy apácazárdát emelt központba, ahol titkos dolgok folynak. Közben a két külön szálon futó események végül összeérnek, találkoznak a főszereplők és akárhogy nézik, tudják, hogy a helyzetükből nem tudnak kilábalni, csak ha segítenek egymásnak.

Blanca egy erős és életképes nő, és cseppet sem tudtam hibáztatni a tettéért, megkedveltem a karakterét. Marco esetében még nem körvonalazódott, mit várnék el tőle, de a rajongása Blanca iránt teljesen helytállt ebben a kötetben. Maga a kötet felosztása is tetszett, hogy rövidek a fejezetek, váltakozik a két főszereplő szemszöge folyamatosan, és pörgős cselekménye olvastatja magát. Nagyon vártam, hogy milyen kontextusban találkoznak a szereplőink, és tényleg nem arra számítottam, ami le lett írva.


R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.

Fülszöveg:

1860. Róma.

Blanca egy gazdag, nápolyi kereskedő lányaként, álnéven – életét kockáztatva – nyer felvételt a Sant'Ambrogio zárdába.
Marco Fiore, a volt vatikáni nyomozó azzal bízza meg, hogy szerezzen bizonyítékot Maria Luisa zárdafőnöknő gyalázatos tetteire.

Blancának nincs más választása, a tét a szabadsága és a húga jövője.
Miközben a lány elviseli a megaláztatásokat, a zaklatásokat, a testi és lelki kínokat is a küldetés érdekében, Marco igyekszik a Vatikán magas rangú hivatalnokairól lerántani a leplet.
Nyomozásuk során olyan mocskos titkokra derül fény, melyeket korábban a sokat megélt Fiore is elképzelhetetlennek tartott.

Mire képes egy meggyötört, fiatal nő, ha szembekerül a sátáni kegyetlenséggel?
Vajon születhet-e szerelem a Gonosz árnyékában?

***

Kellett nekem ez a folytatás! Kicsit A grófnő árnyékában című kötethez hasonlítanám a hangulatát illetően. A párosunk még jobban megkedveltem az előző részhez viszonyítva. Pörgős volt, haladtam vele és izgulhattam eleget a szereplők iránt. Nem kérdés, hogy fogom folytatni a sorozatot.

A krimi szál felerősödött a második részre, mivel Christina ekkor került be a zárdába és próbált helyt állva kipuhatolni mindent a titkos üzelmekről. A lezárása gyors volt, mégis kíváncsivá tett, mi lesz a következő részben, milyen új nyomozásba fognak a szereplőink. Sok meglepetés, váratlan fordulat nem volt, figyelmesen olvasva mi is kipuhatolhatjuk, kiket kell fülön csípni vagy épp ki az ellenség vagy az, aki segíteni fog. Inkább az tartja az olvasót izgalomban, hogyan fogják megoldani a kényes helyzetet úgy, hogy ne kerüljön a Vatikán elé az eset.


R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1.

Fülszöveg:

Szövevényes bűntény Róma fényűző poklában…
Öt évvel a Sant'Ambrogio zárdában történtek után…
Schillingfürst hercegnő támogatásával Blanca Riva, azaz új nevén Christina Rivera a húgaival együtt egy lányiskolát hoz létre.
A Sorores nevet viselő iskola árvák, meggyalázottak, kitaszítottak menedéke lesz.
Marco Fiore magánnyomozó irodát nyit, és az évek során egyre több sikeres bűnügyet old meg. Egy nap bekopogtat hozzá egy kétségbeesett nő, és a segítségét kéri eltűnt férje ügyében. A szálak egy hírhedt báróhoz és egy úri szajhához vezetnek…

Ugyanebben az időben az egyik, Christina által megmentett gyermek apját brutálisan meggyilkolják.
Vajon mi köze az eltűnt férj és a meggyilkolt apa esetének egymáshoz?
Marco és Christina újra együtt nyomoz. Lehetséges, hogy nem csak a két bűntény szálai fonódnak össze?
R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal is a 19. századi Rómába viszi olvasóit. A Riva nővérek-sorozat újabb epizódjában ismét egy megbotránkoztató bűnügyet tár fel a két főszereplő segítségével.

***

Jót tett a sorozatnak ez a kis váltás, így olyan, mintha egy második történetet olvashatunk.

Marco még mindig kedvencem, bár Christina viselkedésével nem mindig értettem egyet. Az új nyomozás is szövevényes, több szálú, így olvasóként nem csak a történet fogott meg, hanem az agyat is megdolgoztatta. Mintha a szereplőinkkel együtt kutattam volna fel a tetteseket. Megértem, akiknek sokat kellett várniuk a folytatásra, egyszerűen letehetetlen sorozat.

Újabb eseményekbe kerülhettünk ebben a kötetben, és újabb helyszínre kalauzol el minket az írónő. Róma alvilága még Marconak is távol esik a hatáskörzetén, de segédtársának ez meg sem kottyan, mivel onnan került ki. A nővérek élete csak látszólag nyugodt az előző ügy lezárása óta, Christina, mint a lánynevelde vezetője jó szándékkal akar segíteni a bajba jutott lányokon és a kis megfélemlítő akcióival magának akar bizonyítani. Hogy éppen támogatás vagy bosszú a részéről, kérdéses a kötet végéig, de látszik, hogy az öt évvel ezelőtti események nagy hatással voltak a Riva nővérekre. A külön időkben játszódó történetek önmagukban is megállják a helyüket, bár a lánynevelde sok utalást tartalmaz az előzményekre.


R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 2.

Fülszöveg:

Christina húgai, Nella és Leona is megváltoztak az évek során. Nella huszonkét éves felnőtt nő lett, és komoly munkát kap a Sorores Lányneveldében, de öt év elteltével is magát hibáztatja a nővére pokoljárásáért. Ezért magára vállal egy veszélyes feladatot, amikor kiderül, hogy az eltűnt férj, signore Costello és a véresre vert lány, Carmela ügye összefügghet. Szívén viseli a bántalmazott nő sorsát, saját múltbéli fájdalmait látja rajta, ezért jelentkezik a mulatóba szórakoztató hölgynek, ahol Carmela is szolgált…
Christina félti ugyan, de beleegyezik húga vállalkozásába, hisz Nella tökéletesen alkalmas erre a szerepre, ráadásul az eltelt öt évben megtanulta, hogyan használja a szépségét és az eszét.

A titokzatos mulatóban eleinte könnyedén veszi az akadályokat, és hamar a tulajdonos és úri körének kedvencévé válik. Csakhogy a szerelem és a múltja utoléri, ezzel nem csak az éltét, hanem a feladatát, mi több, Christinát is veszélybe sodorja…
Christina és Marco mindent megtesz, hogy kiderítse, hová tűnt Costello, és egyre több furcsa, rejtélyes dologra jönnek rá. A szálak ijesztő irányba futnak, az ésszerűség határán túlra…
Közös nyomozásuk során egymás iránti érzelmeik is komoly próbát állnak ki, kemény harcot vívnak azért, hogy ne csak Nellát, hanem szerelmüket is megmentsék.

Képes lesz-e Nella felülemelkedni múltbéli sérelmein és hidegvérrel véghezvinni a feladatát?
Lehetséges-e belelátni egy beteg elmébe, és megtalálni a megoldást egy valójában egyszerűnek induló bűnügyre?

***

Komolyan vége?? Azért az a záró jelenet megdolgoztatta a fantáziám, és egyszerűen nem volt elég négy kötet a párosunk életéből. Az, hogy a második résznél Christina háttérbe szorult nem vált hátrányára a történetnek, jó volt a húga, Nella szemszögéből tovább olvasni a nyomozás felgöngyölítését. A veszély miatt itt is eleget izgultam, nehéz volt esténként félretenni a könyvet. Leona viselkedése számomra nem volt meglepő, de a hirtelen változás érdekes fordulatokat hozott az eseményekbe. Christina és Marko kapcsolata lassan kialakuló és nagy fokú bizalomra épül, de ezek a krimivel szemben erősen háttérbe szorultak. Persze, igyekeznek helyre tenni az érzelmeiket, és meglepő, hogy ebben a kapcsolatban a férfi az, aki szeretné elkötelezni magát, vagy pontosabban maga mellett tudni a nőt. Az 1800-as évek vége időszak jó választásnak bizonyult, hitelesen lett ábrázolva. A váltakozó fejezetekkel mindkét főszereplőt megismerhetjük, kivétel az utolsó kötet második fele, ahol Nella lesz célpontban, és ő kerül előtérbe. Az ártatlan sorozat sötétsége, drámaisága, brutalitása ebben a sorozatban sem maradt el, hasonlóan hátborzongató lett ez a sorozat is. Fioréval pedig bejárhatjuk Rómát. Tetszett a krimi szál benne, az írónőtől szívesen olvasnék a jövőben is hasonló történeteket.