2020. június 20.

Amiket nem biztos, hogy tudtál Ambrózy báróról

Sokszor túlontúl kiismerhetetlennek találjuk az egyik közkedvelt magyar könyves férfit, Ambrózy bárót, de mivel megfogott az Ambrózy báró esetei című könyvsorozat olvasása közben a karaktere, így bátorkodtam kicsit elmélyülni abban a kérdésben, mit is tudhatunk meg a sorozatból. Viszont vannak olyan tények, amikhez már kicsit több információ kell, csak történelmi leírásokból vagy magától a szerzőtől tudhatunk meg.

Néhol kisebb fikciókat is felvezettem, milyen lehetséges variációk létezhettek, de ezeket nem kell szó szerint venni, de ami biztos, azokhoz forrást adtam meg a bejegyzés végén.

Akkor most egykor élő emberről beszélhetünk?

Sajnos vagy sem, de olyan emberről beszélünk, aki a maga idejében, gondolatban sem létezett. (vagy ki tudja, épp Agáta mama hogyan vélekedne a dologról, lehet, hogy elfogadott volna még egy gyereket) Viszont a család többi tagja aktív résztvevője volt a Monarchia életének, és Richárdot megfigyelve nagyon is beleillik a kompániába. Az Ambrózy férfiak nem éppen a jó üzleti házasságokkal kerültek fentebb a ranglétrán, hanem maguk is a főnemesek között születve hiába tűnnek egyszerű alföldi mezőgazdának és dohányültetvényeseknek, jó pár családfenntartó a politikában is befolyást szerzett.

Magassági blöff az a 189 cm?

Feltételezések szerint Mili a Bitó és borostyán egyik ismert jelenetében random mondott egy elég magas számot Richárd jellemzésére, de konkrétumot nem tudunk, hogy Richárd bárminemű infót közölt volna a magasságáról leendő kolleginájának. Szóval csak is fikció, hogy pontos ismereteket szerzett a makacs, minden lében kanál leányzónk.

És az egészsége hogyan örvend báró Úr?

A sport és az egészség fontos dolog a bárónk esetében, ha más nem, a Mili által sokszor emlegetésre került izmos, vékony és karbantartott teste erről árulkodik. A dohányzás csak egyfajta úri hóbort, bár függőnek mondhatnánk a mai dohányzási szokásokat tekintve. Sok esetben úgy tűnik, hogy nem figyel oda magára, de ha jobban megfigyeljük a regényben olvasottakat, ritka tőle, hogy szélsőséges helyzeteket teremt a nyomozások során. Persze, ő is az a típus, aki a stressz jelenléténél szinte alig tud enni, de amint helyre állnak a dolgok, mindig jó ízűen eszik meg mindent, ami elé kerül az asztalon. Alkoholfogyasztása mérsékelt, erről kicsit többet tudhatunk meg a Nász és tébolyból, mi vezette rá, hogy a féktelen tizenéves életmódot ne folytassa.

Ha meglenne a bal karja, milyen hobbiknak hódolna?

Mindent megkaphatott gyerekkorában, amit csak szeretett volna, mindezt főúri módon. Vívás tudását nem egyszer kecsegtette meg a történetben, így ezt felnőttként is szorgosan gyakorolta, de mivel Festetich rokon, lehetetlen, hogy nem lovagolhatott eleget gyerekkorában. Minden bizonnyal felnőttként, két karral továbbra is kitartott volna a lovak mellett. A vadászat leginkább a vidéki élethez tartozott, és biztos, hogy nem lett volna elutasító pár meghívással szemben ezzel is gyakorolva a lövészeti képességeit, de visszafogott ember lévén, aki elég gyakran találkozik az életek kimúlásával, ha tehetné, csak reggeli frissítő lovaglótúrázásokat tenne meg. De a helyzetet tekintve erről sajnos le kellett mondania, viszont nem utasítja el, hogy a kocsijukat húzó hátasokat ne látogassa meg az istállójukban, mikor ideje engedi.

Honnan ez a sok beszéd?

Dajka és nevelőnők minden bizonnyal felügyeltek rá, akik német és francia anyanyelvvel rendelkeztek. Ráadásul a Nász és tébolyban külön fejezet kapott a legelső külföldi utazása felnőttként, ahol is Párizsba kellett látogatnia. Főnemesként olyan családba született, ahol tudhatjuk, hogy a szülők nászútra is francia területre utaztak, a legelső gyerekük is Nizzában született, így az is elképzelhető, hogy a nyarakat az Adriai-tengernél tölthették. Mindez csak elősegíthette, hogy folyékonyan megtanulta a környező országok nyelvét.

Mi minden érdekli?

A szerző elárulta, hogy elképzelése szerint bennlakásos iskolába került, folytatta volna ősei karrierjét és politikai vagy jogi pályát célzott meg. Ehhez el kell az érdeklődés, meg mivel ő is olyan kamasz volt, aki azt sem tudta, mit csináljon az életben, így mindenbe belekóstolt. Kicsit könyvmolynak is titulálhatnánk, mivel mindig akad a közelében olvasni való, és Mili is ránézve a magánkönyvtári gyűjteményére sejtette, hogy nincs olyan dolog, amivel ne foglalkozna legalább egy könyv erejéig.

A modernitás elve buzog benne, és szeret mindent kipróbálni, amit felfedeztek az ipari forradalom során. A vetítőgép, fényképezőgép neki egy átlagos használati tárgy, de az elektromosság is egy olyan dolog, amit támogat és sejti, hogy hamarosan leválthatják a petróleumszagos lámpákat. Sőt, öngyújtó is hamarabb létezett, mint Irinyi biztonsági gyufája, mégis az utóbbit használja lelkesen dohányzáshoz, és talán csak szórakozásból tanulta meg egy kézzel használni.

Akkor hogy is van azokkal a nőkkel?

A nők elleni ellenszenve nem csak egy színjáték, hogy ne zargassák az eladósorban levő kisasszonyok, egyszeriben a megélt tapasztalatai óvva intette őt fegyelemre. A lánytestvére labilitása sem tehetett neki jót a nők megítélésében, de a Nász ás tébolyban olvasottak határozták meg igazán azt, hogy tartózkodóvá, sőt ellenszenvessé vált a nőkkel szemben. Édesanyjával egészen más a kapcsolata, mivel apja halála után szinte csak hozzá fordulhatott a szétszakadt családból, és édesapja is úgy nevelhette, hogy mindig tisztelettel bánjon a nőkkel. Szóval, nála nem neveltetési problémák adódtak, mivel olvashattuk a sorozatban, hogy akár a cselédnőkkel is alázatosan beszélt, ha úgy látta jónak, hanem a női furmányos cselszövéseket, aljasságokat vetette meg, hogy ezzel manipulálják a férfiakat.

Magánélete ezektől függetlenül kérdéses, hiszen abban a korban vagy megvárták a nagykorúságot, vagy legalább bepróbálkoztak a bakfis fiúk egy cselédlánynál. Richárd inkább azokhoz tartozhatott, akik hallgattak az érzelmeikre, és minden valószínűség szerint a Rózsalány volt a legelső nő az életében. Emiatt nem éppen egy érzelemmentes férfiról beszélhetünk, van benne egyfajta szentimentalitás is, és képes szeretetet kinyilvánítani, csak más módon. Leginkább az elismerő szavak és a szívességek jelennek meg a regény során, avagy a tettei és az ígéretei betartása fontosak számára, és ezzel akarja szeretteit meggyőzni arról, hogy nem haragszik rájuk, de néha jól esik neki a dicséret és az önfényezés, hogy mindent rendben csinál.

Császári vagy hazapárti?

Aki kicsit utánanézett idősebb Ambrózy Lajos tevékenységeinek, azok sejthetik, hogy az unokákat is hasonló szellemben nevelik. Mégis, mire a monarchia fénykorába érünk, egyszeriben jobban elkezdett pártolni a magyarok felé Richárd, mint teperni a császári hűségért. Természetesen, mindkét nemzet érdekét szolgálja, egyáltalán nem elvakult, ahogyan annak idején az ősei sem voltak azok.

Részletes ötletadó volt ismételten a Nász és téboly című kötet, illetve az alábbi karc: https://moly.hu/karcok/725934

Idősebb Ambrózy Lajos politikai élete:
http://real-j.mtak.hu/2380/1/BudapestiSzemle_1898_095.pdf