2021. december 11.

Eve Harris: A Kaufman lány házassága

Deborah Feldman, az Unortodox című kötet szerzőjének ajánlása mellett felkeltette az érdeklődésem ez a kötet, maga a kultúrát és a női sorsot tanulmányozva.

Fülszöveg:

London, 2008. A tizenkilenc éves Chani Kaufman épp az esküvőjére készül Baruch Levyvel, egy fiatalemberrel, akivel mindezidáig összesen négyszer találkozott. Chani dermedten áll nővéreitől örökölt, toldott-foldott menyasszonyi ruhájában, körülötte a haredi közösség idősebb tagjai mind arról beszélnek, mennyire szerencsés lány – Baruch egy gazdag, jónevű család fia. Chani öröme nem felhőtlen: bármit megtenne azért, hogy ne végezze agyonhajszolt, sokgyermekes anyaként, mint a nőrokonai, és kétségek gyötrik, hogy fog tudni kötődni valakihez, akit alig ismer. Szerencsére a rabbi felesége, Rivka segít neki eligazodni a zsidó asszonyok életét szabályozó temérdek előírás között – de milyen tanácsokat tud adni valaki, aki maga is küzd saját házasságának egyben tartásával?

Eve Harris első regénye feltárja a londoni ultraortodoxok idegenek számára láthatatlan hétköznapjait, és öt különleges sorson keresztül arra a kérdésre keresi a választ, hogyan egyeztethetők össze a vallási tradíciók a modern világ kihívásaival. Az A Kaufman lány házassága a 2013-as Man Booker-díj hosszú listájának egyik legnagyobb meglepetése volt, a szerzőre érzékeny ábrázolásmódja és metsző humora miatt sokan az új Jane Austenként tekintenek.

***

Ez a regény sok meglepetést okozott, magával a cselekményével, a témák megközelítésével és egészen más témák, élethelyzetek kerültek előtérbe, mint az Unortodox című kötetben. Mondhatni teljesen kiegészítő kötet lehet, mivel ez a regény a házasság előtti időszakról, a párválasztás kálváriájáról mesél, négy kedvelhető karakterrel, szemben az említett kötettel, ami már a házasság utáni időszakot boncolgatta.

Két fő idősíkban játszódik a történet, illetve négy főszereplővel, ahol egy rabbi és a felesége mindennapjairól, küzdelmeiről van szó, illetve egy fiatal hithű lányról és fiúról, akik teljesen váratlan események sorozata okán találkoznak és végül észbe sem kapva összeházasodnak. A fiatalok gátlásokkal és kérdésekkel telítve tartanak az ismeretlen jövőtől, ezeknek a lelki folyamatai jól átjöttek a könyvön, míg a házaspár igyekszik a fiatalokat a hitük szerint terelgetni a helyes úton, miközben jól tudják, hogy annak idején nekik is sok problémát kellett megoldaniuk, hogy együtt maradhassanak.

Leginkább a zsidó asszonyok életébe nyerünk betekintést, és sok, különböző korban és státuszban élő nő helyzetét is láthatjuk, így kapva egy összetett képet a társadalmukról. A két fiatal, Chani és Baruch nyitottsága, lazasága miatt nincsennek egyszerű helyzetben, de a kötet pozitív lezárása mind azt bizonyítja, hogy lehetnek sikeres házasságok létrejötte. A másik részről, Rivka küzdelmei kihatnak a házasságára is, főként, hogy nem született bele a vallásba, szüksége volt empátiára és kompromisszumra, hogy a férjével együtt maradjon.

Komoly témákat boncolgat a kötet, az üzleti házasságtól kezdve a házasságelőkészítőn át a gyerekvállalásig, sok tabutéma előkerült, amik kicsit drámaibbá teszik a kötetet, viszont a szereplők apró humora, főként a két fiatal főszereplőé sokkal olvashatóbbá teszi a regényt. Nem csak kikapcsolódó történetként tarthatjuk szánom, hanem egyfajta elgondolkodtató korhű, és egy zárt társadalmat bemutató regényként, olyan olvasóknak, akik nyitottak ennek a világnak a megismerésére.