2016. augusztus 18.

Távkapcsolati históriák

Avagy mi a fészkes franc van a szinglisség és az élettársi kapcsolat között

Nem is tudom, hol kezdjek neki, talán az elején. Még visszaemlékszek a tizenéves koromra, ahol kezdő internetezőként, mennyire buktunk a párkapcsolati oldalakért és tanácsokért. Ha azt mondták,hogy az ég zöld, akkor bizony zöld volt. Persze, kicsit beérett fejjel most már tudjuk, hogy az ég csak a Dragon Ball-ban zöld.

In medias res, van, aki a szinglisségre, van, aki a rendes párkapcsolatra szavaz házassággal meg minden marcipánnal, van, aki már annak is örül, ha van, aki elviseli. Miért írnák én bármi tényt is, ha tudom, hogy abban nem tud megegyezni a társadalom, hogy létezik-e férfi és nő között barátság. Ahogy Karinthy megírta: nem lehet férfi és nő között barátság, mert a férfi a nőt akarja a nő meg a férfit. ( vagy valami ilyesmit, sajnálom a pontatlan megfogalmazást )

Most térjünk arra, amihez értek is még alap szinten, mik az előnyei, hátrányai a távkapcsolatnak, kiknek jó ez meg a stb. vagy csak maradok az alapoknál.

Előnyök talán: nincs kötelezettség, elszámolás alig. Nem leszel lehordva, mert 2 perccel később értél haza. Sőt, oda mész, ahova akarsz, persze csak lojalitásokon belül. Mindenki a saját időbeosztásán tevékenykedik, közösen kell meghatározni a szabadidőtöket. Többnyire a családoddal élsz, vagy egyedül elköltözve, de fennáll az a fajta állapot, ahol a párod családtagjaival is fenntartod az ismeretséget. Idővel mondhatni 2 családod lesz, főleg ha eljártok egymáshoz. Nem csak te és ő létezik, sokszor bekerül a képbe a ti és a családotok elv. A családi programokat közösen döntitek el, hogyan töltitek, mint közösen vagy külön mindenki a saját családjával.

Lényeges dolgok, hogy sikerüljön gördülékenyen a kapcsolat: KOMMUNIKÁCIÓ! Ha nem is minden nap, de ajánlott legalább 2 naponta valamilyen formátumban beszélni. Ez legyen skype, mint videochat, vagy facebook a normál chatelési formában, és telefonra is százával lehet találni kommunikációs csatornát. Azt már a pároknak egyénileg kell eldönteniük, hogy megbeszélt időpontban vagy időtől függetlenül üzennek egymásnak. Mint egy átlagos kapcsolatnál is foglalkozni kell a másikkal, mert ellaposodhat a kapcsolat.

Egy normális kapcsolatban is felléphetnek távkapcsolatra épülő időszakok pl az egyik partner elutazik hosszabb időre, szolgálat, üzleti út stb. Ilyenkor érvénybe léphetnek a távkapcsolatra jellemző kommunikációs formák. Mondhatni, olyan pároknál és életbe léphet ez a fajta kapcsolat, ahol nem jellemző vagy nem preferálják. Ez esetben nagy TÜRELEM szükséges.
Kevés olyan távkapcsolat van, ahol chaten meg tudják beszélni a problémákat, ha felmerül, akiknek nincs benne gyakorlatuk, azok lehetőleg mellőzzék is ezt a vitázási formát. A vádaskodásokat meg alapból ellenzem, hiszen sokszor nem a párok döntenek arról, hogy fizikailag távol kell lenniük egymástól. Sajnos, ez előforduló probléma, ami végül akár súlyos lezárással társulhat.

Aki távkapcsolat előtt is egyedüli életet élt, annak nem sok vizet zavar az életébe a távkapcsolat, ők rugalmasan tudják kezelni ezt a formát, hiszen nem sok alkalommal kell úgymond feláldozniuk másra a szabadidejüket. Előny lehet, hogy tudja az ember, hogy van, akire számíthat, bármikor felkeresheti, beszélhet vele.

A hátrány az időből és a távolságból adódik leggyakrabban. Ha valakik ezt a két akadályt tudják kezelni, mondhatni nem sok probléma léphet fel. Ezen felül a legfontosabb a távkapcsolatban, mint minden másmilyen kapcsolatban, a BIZALOM.

A bizalomról már mindenki csicsereg, hogy mennyire is fontos, röviden talán ez a legfontosabb. Ha van, nincs gond, ha nincs, akkor már eleve veszve van az egész. Persze, ezután életbe kell lépnie a kommunikációnak.

Sokan ellenzik a távkapcsolatot, csak mert nem tartják teljes értékű kapcsolatnak, más meg megfullad abba, ha minden nap valaki a nyakában lihegne és nem lenne az illetőnek én-idője. Bár vannak próbálkozó szelleműek, aki nyíltak erre a formájú párkapcsolatra is.
Hosszabb különlevő időszaknál ajánlott szokott lenni, hogy legyen egy biztos időpont meghatározva, amikor ha kitör a világvége, akkor is találkozni fognak a felek.


Senki nem mondja, hogy könnyű, néha előfordulhat nehézség, vagy a várakozás, de akik együtt szeretnének lenni, azok mindent megtesznek ezért a fajta kapcsolatért. Az alapok hasonlítanak a klasszikus kapcsolatra is, csak tér- és időtől független.