2019. augusztus 8.

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes történetei

Eljött szerintem az idő, hogy legalább három oldalas bejegyzésben áradozzak mind az író munkájáról, mind a fiktív brit detektív karakterünkről, Sherlockról. Mert bizony az elmúlt két hónapban már-már kezdte letaszítani a könyves pasi trónról Ambrózy bárót, ami elég nagy szó, ha Richárd karakterével bárki is képes lenne felvenni a versenyt.

Elsősorban a sorozatot illetően egy elbeszélő történettel állunk szemben, ahol úgymond segéd, és külső szemlélő, dr. John Watson számol be nekünk a különc és amatőrnek titulált detektívről, a megismerkedésük pillanatától egészen Holmes haláláig… inkább utolsó esetéig?
(a lezárás olyan kérdéses, mint a hidegháború vége, főleg a híres és kedvelt Sherlock Holmes emlékiratai után megírt Sherlock Holmes visszatér kötet, ami több kérdést is felvet az olvasóban)

Sherlock Holmes mégis mitől különleges?

Karaktere leginkább a különcségei miatt kiemelkedő. Kiismerhetetlen, kiszámíthatatlanul viselkedik, tettei előre nem láthatóak. Nyomozási stratégiája a megszokottaktól eltérő, de eredményei bizonyítják a körülötte levőeknek, hogy bármit is tesz, azt sikeresen hajtja végre. Ő nem szkeptikus, nem előítéletes, és a tettesek felett sem mond ítéletet, de ha kell, akár döntőbíró szerepet felvéve dönt azokról, akiknek személyes bűneik erősebbek, mint amennyire a társadalomra káros hatással lennének. Viszont, akinek börtönben a helye, az oda is kerül, és ezért nem félti az életét, egészségét veszélynek kitenni, hogy céljait elérhesse.

Maguk a sorozatba tartozó kötetek, amik a kezembe akadtak:

Arthur Conan Doyle: A bíborvörös dolgozószoba

Ez a kötet az igazi felvezető, kóstoló, ahol Holmes és Watson összeköltözik. Holmes Wastonnal szemben először titokzatoskodik, később beavatja barátját a foglalkozásába. Illetve Holmes életében ez egyfajta fordulópont is, mivel Watson elkezdi krónikába foglalni lakótársa tetteit, akiről még ekkor nem is sejtette, hogy évtizedekkel később is képes lesz Holmes újabb dolgokkal meglepni.


Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Egy klasszikus krimi, ahol olyan női mellékszereplő kerül előtérbe, aki Watson életét a sorozathoz viszonyítva gyorsan megváltoztatta. Kalandos, figyelmet fenntartó, nem mellesleg rövid, pörgős történet. A krimi lezárásával nincs vége a történetnek, kettéválik a történet és az előzményeket is megtudhatjuk a különös esetnek.


Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Az első olyan regény, inkább novellagyűjtemény, amiben több történet, különböző időkből lett összeválogatva. Szinte nosztalgiázva meséli el Watson, a megítélése szerinti különleges eseteket, amiben részt vett a barátja. Sok esetben nem a bűneset súlyossága, hanem a nyomozás különlegessége kelti fel Sherlock érdeklődését, így ne várjunk klasszikus krimibe illő megoldásokat.


Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Számomra ez volt a leginkább kedvelt kötet a sorozatból, különleges eseteket tár fel ez is, akárcsak az előző gyűjtemény, viszont kicsit személyesebbnek vélem, több mindent megtudhatunk Sherlock személyiségéről, mint az előző részekben. Ezen felül az utolsó történet, ami Sherlock halálával köthető össze, szinte hideg zuhanyként hathat az olvasóra, belegondolva, hogy egy ennyire kedvelhető karaktert kénytelenek vagyunk elveszíteni.


Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája

Kicsit a fantázia és mítoszok keveredésébe vezeti Doyle az olvasókat, miközben Holmes a lehető legreálisabb nézőponttal vezeti le az eset kinyomozását. Sherlock szeret a háttérből dolgozni, így Watson miatt is aggódhatunk, mint sejtve, teljesen alaptalanul.


Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Az első történet ott folytatódik, ahol a Sherlock Holmes emlékiratai befejeződött. Izgalmas, újabb kalandokra hívja Doyle az olvasókat. Meghökkentő fordulattal indít a kötet és az első történet, igazolva, hogy Holmes sokkal rafináltabb, mint amilyennek megismerhettük. Kedvelt jelenetem volt, ahogyan Watsont újabb és újabb ámulatokba ejti Sherlock.


Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – Félelem völgye és más elbeszélések

A Félelem völgye önmagában is egy hosszabb, előzményeket bemutató történet, akárcsak az első két része a sorozatnak, e mellé kapunk pár történetet, amiben inkább Holmes személyiségére koncentrál, mintsem a bűnügyi esetek feltárásával. Ez természetesen nem csökkenti le a krimit kedvelők érdeklődését, viszont figyelembe kell venni, hogy a gyakorlott Sherlock olvasó többségében egymaga is képes kitalálni a gyilkosok, tettesek kilétét.


Arthur Conan Doyle: Az ördögláb

Aki előtte olvassa el a Félelem völgye és más elbeszélések kötetet, azoknak ebben a kötetben csak pár történet lesz újdonság. Ezek nem térnek el a megszokott stílustól, pörgősek és kifejezetten kikapcsolódásra ajánlom a benne levő történeteket.