2019. augusztus 13.

Érints meg! Antológia

A váratlanul megnyert kötet nem sokáig porosodott a polcomon, és amint csak időm és a hangulatom engedte, belemélyültem a novellák olvasásába. Ez az antológia kifejezetten romantikus történeteket foglal magában, a Könyvmolyképző kiadónál levő írók tollából.

Fülszöveg:
Mit tennél, ha mindig ott éreznéd a bőrödön a lelki társad fizikai sérülését, és minden életben hozzá vezetne az utad?
Vagy ha boszorkányként el tudnád lopni a húgod arcát?
Milyen érzés lehet szoborként beleszeretni egy élőbe?
Vágytál már méhek közé az első randin, álmodoztál a szerelemről francia utcákon?
Milyen színű lehet a hiány, a szerelem, a vágy?
Tizenhét novella, tizenhét szívdobogtató történet!
A szerelem sokféle: néha érzéki és szenvedélyes, máskor derűs, gyakran keserédes, de mindenképpen csodálatos.

Az antológia első fele a fantázia világába kalauzol el, míg a második fele a valóságban mutatja be, milyen lenyűgöző, ha valaki elrabolja a szíved.
***

Tartalom:

I. rész A fantázia szárnyain:

1) On Sai: Utálom a hétfőt
Főszereplőnk az angyaloknak segédkezik, egyenesen Budapest szívében. A csapat összefogásáról, bajtársiasságról vetít ki jeleneteket a történet, és arra, hogy az érzelmeinkre sokszor csak az utolsó pillanatban jövünk rá, amikor már későnek tűnik.

2) Sebestyén Kinga: Azok, akik vagyunk
Jövőben játszódó, kicsit disztópiára utaló romantikus történet. Két, egymást régóta ismerő szereplő nézőpontjával mutatja be az olvasóknak azt, hogy tenni kell a boldogságért, közösen küzdeni egy közös jövőért.

3) Nyírő Szabina: Kristálykastély
Megható történet, ami bemutatja a várakozás izgalmát egy szobor szemszögén keresztül.

4) Róbert Katalin: Holdvilágpiknik
Vérfarkas és vámpír szerelmi játszmája bontakozik ki a történetben. A mondanivalóját tekintve számomra a származást vetítette előtérbe, nem számít, honnan jössz, milyen háttérből, ha megtalálod a megfelelő személyt, nem gátolhatja semmi a boldogságot.

5) V. K. Bellone: Tajték
A fókatündér meséje, a legendával átitatott háttér a szereplőink hatására erősen hat. A történet nem mást mutat be, mint a tiszta és önzetlen szerelmet, az önfeláldozással társítva.

6) Csikász Luca: Lélekbe vésve
Különös világ, ahol a lelki társ megtalálása a cél. Lelki hatások az érzelmek káoszában, az elutasítás fájdalma mind megnyilvánul ebben a novellában.

7) Kiscsatári Zsófia: Éjfél
Misztikus történet egy házas férfi szemszögén keresztül. A félelem és a biztonság határait ebben a novellában nem könnyű meghatározni. A félelemhez közel lenni, bízni az "ellenségben" akiről tudhatja, soha nem bántaná.

8) Kemese Fanni: Emléket a fejedből
Boszorkányokkal szőtt történet, bemutatja az érzelmi kizsigerelést, a népszerűbben kifejezett energiavámpír viselkedést, az önzőségről és a féltékenységről is szól ez a novella.


b) Valós történetek

1) Helena Silence:  Álmomban, egy életben
A történetben egy nő megszabadul egy rossz házasságból. Szó esik a bántalmazásról, a rossz kapcsolat kilépéséről, az újrakezdés, remények felvázolásáról. Mondanivalója: merj cselekedni és lépni a boldogság érdekében.

2) Eszes Rita: Ajtók
Mostohatestvérek között kialakuló szerelem témájába repíti az olvasót a novella, ahol az egymás felé irányuló nyitottság, a türelem is központi témája lesz, miközben a fiatalok célja, hogy fel tudják vállalni a frissen házasodott szülők előtt az érzelmeiket és elkezdhessék a saját közös életüket.

3) Istók Anna: Frissen pigmentált bűneink
Egy kiállítás az érzelmek kavalkádjáról a központi témája a novellának, festői leírásokkal fűszerezve. Elgondolkodtató, mögöttes tartalommal bíró rövid történet.

4) Novák Vica: (Át)hangolókulcsok
Franciaországban játszódó novella, ahol egy lány keresi az útját és a boldogságot. Váratlan eseményekkel tarkított, könnyed történet, és egy belevaló férfi, aki igyekszik szimpátiát kialakítani a lánnyal.

5) Itvás Éva: A filmrajongó lány különös betegsége
Létezik a fiú lány barátság? És ha igen, miért nem? A történetben egy szerelmi háromszög bontakozik ki, ahol egy filmrajongó fiú összeismerkedik az egyik könyvheti programon. Barátnője egy könyvmoly, aki viszont a fiú film iránti rajongását nem tudja megérteni, viszont elfogadja, hogy újdonsült barátjával közös programokat szervezzenek. A két fiatalt a közös érdeklődési kör hozza össze, míg rá kell jönniük, hogy több érzelem lakozik közöttük, mint a filmek iránti rajongásuk.

6) Rácz-Stefán Tibor: Ó, Rómeó!
Melegek kétségeiről szóló novella, próbálkozásaik és kudarcaik felvázolása egy modern társadalomban. Szó esik a coming outról, és az internetes ismerkedés buktatóiról.

7) Miklóssy Niki: Merülés
Az erdélyi közegben nem egyszerű "másnak" lenni, főleg, ha a vallásosság központi témába kerül. ebben a történetben a családi nyomás hátteréről is szó esik. A két lány megismerkedése, titkolózásuk végül bizonyítja, hogy lehet esélyük a boldogságra, ha elég kitartóak és nyíltak egymással szemben.

8) Nagy Roxána: Zsongás
Nyírségben játszódó könnyed novella, ahol nem csak a virágok képesek megnyílni hanem a főszereplő leányzó is. Főszereplőnk gyerekkori traumái gátlásokkal telíti el az érzelmeit, így a váratlanul felbukkanó férfit kegyetlen előítélettel ruházza fel. A férfi érdeklődése nem csak felszínes, próbálja megismerni a lányt, míg végül próbál megoldást találni a lány lelki problémáira.

9) Misz Anna: Színteória
Rövid záró novella a kötetben, ahol egy idős házaspárt ismerhetünk meg. A vak férfit felesége támogassa és megmutatja, hogy látás helyett az érzelmeket színekkel is fel lehet ruházni. Támogatás, segítségnyújtásról is szó esik a történetben, feltárva az örökké tartó szerelem titkát, a kitartást.