2019. augusztus 19.

Tökéletes kémia 2-3 (A vonzás szabályai, Láncreakció)

Lehet, hogy a világ negyedik leggyakrabban használt nyelvéről van szó, de a spanyol nyelvet beszélők száma még az Egyesült Államokban egyre növekszik és meghaladja az angol nyelvű emberek számát. A mexikói és amerikai társadalom sokszínűségére is felhívhatná az írónő a figyelmet, így kétségtelen, hogy ajánlható a mai tizenéveseknek a sorozat.

Simone Elkeles: Rules ​of Attraction – A vonzás szabályai (Perfect Chemistry 2.)

Fülszöveg:

A szókimondó, és meglehetősen szabadszájú középső Fuentes testvér, Carlos, nem találja a helyét Mexikóban, ezért a család visszaküldi Amerikába Alex és Brittany közelébe, hogy távol tartsák a bajtól. Ami természetesen Coloradóban is rátalál. Már az első hetekben összeakasztja a bajszát a helyi kábítószer kereskedőkkel, ráadásul megismerkedik egy különös lánnyal, aki szabadidejében hegyet mászik, autót szerel, és meleg a legjobb barátja. Carlos úgy gondolja, hogy Kiara Westford túl jó hozzá, ezért igyekszik érzelmileg nem belebonyolódni a kapcsolatba. Kiarát viszont elvarázsolja az a néhány pillanat, amikor Carlos az igazi énjét mutatja meg. Szó szerint fájdalmas az egymás felé vezető út. Vajon mindketten túlélik a közeledést?
***

Carlos egy tipikusan rosszfiúnak mondható, viszont, ahogyan kezdene mélyebbre süllyedni a bandázásban, az új családja, aki befogadja, és a védelmébe helyezi, teljesen mást gondolnak a lassan felnőtt fiúról.
Kiara zárkózottsága előző kudarcba fulladt kapcsolatára vezethető vissza, miközben érzi, hogy új lakótársához, Carloshoz érthetetlen okkal vonzódik.

Maga a történet vidám, jó szórakozást adhat az olvasónak, főleg, ha egy egyszerű YA típusú romantikus kötetet szeretne alaki kézhez venni. A szereplők kedvelhetőek, van benne egy kis izgalom is, de a boldog végkifejlet megadatott mind a párosnak, mind a Fuentes testvéreknek.
Ebben a kötetben, a Tökéletes kémia ellentétében inkább a Westford család kerül előtérbe, az ő cselekvéseik, mindennapjaik, az iskolai élet nem került bele erőteljesen, nem ez adja meg a központi helyszínt, talán ezért is és a mögöttes mondanivalóját tekintve állíthatom azt, hogy felnőttek is nyugodtan kezükbe vehetik.


Simone Elkeles: Chain ​Reaction – Láncreakció (Perfect Chemistry 3.)

Fülszöveg:

A ​legifjabb Fuentes testvér mindent elkövet, hogy a családját megvédje Luis Fuentest mindig távol tartották a bandaháborúk erőszakos világától, amely a bátyjai életét megmérgezte. Luis így máshol kockáztatja az életét – hol hegyet mászik a Sziklás-hegységben, hol űrhajózásról álmodik. Mindegy, csak jöjjön az adrenalinlöket.
Nikki Cruz három szabályhoz tartja magát: minden fiú hazudik, hogy megkapja, amit akar, ne bízz olyan fiúban, aki azt mondja, hogy szeret, és soha, de soha ne randizz Fairfield déli részén élő fiúval. A szülei ugyan Mexikóból származnak, de orvosgyerekként inkább tartozik az előkelő északiakhoz, így az iskolában nem vállal közösséget a Latin Vér tagjaival. Aztán amikor Alex esküvőjén összefut Luis Fuentesszel, hirtelen kedve támad megszegni a maga által felállított szabályokat.
Luis számára először az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy elérje, Nikki újra esélyt adjon egy déli oldalon élő srácnak, de aztán felbukkan az életében Chuy Soto is, a Latin Vér új vezetője. Chuy egy igen kínos titkot tár fel Luis előtt a Fuentes családról, így a fiú kételkedni kezd mindenben, amit valaha hallott, tanult. A Nikki iránt érzett szerelme elég lesz-e ahhoz, hogy távol maradjon attól a sötét és kegyetlen világtól, amelynek a peremén pengeélen táncol?
***

Érdekes kezdéssel alakult ki ez a könyv, de az ok-okozati összefüggések már az elején tisztázódnak. Az előző részhez viszonyítva már nem egészen a szórakoztatás a célja a kötetnek, Luis volt a legszorgosabb, legelhivatottabb Fuentes testvér, aki mindig ki akart maradni bátyjai bandázásaiból. Pozitív személyiség, bár, ha csajozásról van szó, ő sem esett messzire attól a fától, és ha latina lányra vet szemet, azzal bizony komolyan gondolja a jövőbeli terveit.
Nikki esetében hiába a mexikói vér, ő az a fajta lány, aki amerikaiként nőtt fel, hamarabb vallja magát gazdag amerikai családból származó gyereknek, és még a barátait is a módosabb amerikai tinédzserekből válogatja meg.
Luis türelme a lánnyal szemben nagyon tetszett az olvasóknak, és a macsóságát félretéve igyekszik védelmezni a lányt mindattól, amitől Nikki tart. A fordulatok nagyon izgalmasra sikerültek, lehet igazán félteni Luist, de a happy endet váró olvasóknak ennél a történetnél sem kell csalódniuk.