2019. szeptember 5.

Augusztusi és Szeptemberi olvasmányok 2019.

Kicsit megkésve, de annál nagyobb bőséggel hozok pár regényt, röviden tömören beszámolva róluk, mivel javarészt ezekre a kötetekre kapásból adtam gondolatban, elolvasás után az öt csillagot.

Jane Stubbs: Thornfield Hall lángokban

Fülszöveg:
Az ​érem másik oldala: a házvezetőnő, Mrs. Fairfax elmeséli, mi történt valójában Thornfield Hallban…

Charlotte Brontë Jane Eyre című regényének lelkes olvasói minden bizonnyal jól emlékeznek a porig égett épületre, a halálba ugró tébolyult nőre, és az őt megmenteni igyekvő, közben súlyosan megsebesülő Mr. Rochesterre – de fel tudják-e vajon idézni az idős házvezetőnő alakját?
Az angol írónő, Jane Stubbs Mrs. Fairfaxet teszi meg narrátornak – az ő szemszögéből élhetjük át újra a sötét titkokkal teli regényt. Biztos, hogy minden úgy történt, ahogy a fiatal és a világ dolgaiban járatlan Jane leírta? Nem lehet, hogy az orránál fogva vezették – és nem csak azt titkolták el előle, hogy a ház urának már van felesége?
Továbbá: biztosan annyira elvadult és bomlott elméjű az emeletre zárt első feleség, Bertha, mint a Brontë-szöveg alapján hisszük? És ha igen, vajon mi juttatta őt ebbe az állapotba? Mr. Rochester valóban ártatlan áldozat – vagy csak a naiv és fülig szerelmes nevelőnő hiszi annak? És tényleg úgy gyulladt ki az épület, ahogyan a lódító kocsmáros a meggazdagodva visszatérő Jane-nek elmesélte?
E könyvből választ kaphatunk mindezen kérdésekre, egyben kiderül, hogy a házvezetőnő mégsem olyan együgyű és jelentéktelen, ahogyan a Jane Eyre alapján tűnt, és az emeletre zárt asszony rejtélyes gondozójával, Grace Poole-lal szövetkezve sokkal nagyobb szerepet játszott a kibontakozó eseményekben, mint ahogyan azt elsőre gondoltuk.
***

Egy fanfiction írás a Jane Eyre előzményeiről, aminek esetén az olvasókban vagy ellentmondások vagy egyetértések születhetnek. A Rochesterek háztartásvezető nőjeként leshetünk a történésekbe, avagy mi is történt azelőtt, hogy Jane Eyre Thornfield Hallba került volna.
Az eleje tetszett, érdekes felvezető, jó a szemszög, egyedül a vége kicsit lecsapott, hiányosnak vélhető, pontosabban nem erre lettem volna kíváncsi a fikciót illetően. Kicsit túlbonyolított a történet, semmi drámai jelenet, amit ne találna ki az olvasó. A dramaturgiája, és a nyelvi leírása nem okoz problémát, könnyen visszacsöppentem a Jane Eyre világába, amit annak idején Charlotte Brontë felépített. Kifejezetten csak azoknak ajánlható, akik nem csak szeretik és imádják a Jane Eyre történetet, hanem akik nyitottak egy fiktív előzményre a könyvvel kapcsolatban és nincsenek különösebb teóriáik az előzményeket illetően.


Nyáry Krisztián: Így szerettek ők


Fülszöveg:
Nyáry ​Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.
***

Negyven író szerelmi élete, ami nagy valószínűséggel még a gimnazista diákok kíváncsiságát is felkeltheti. Rövid, lényegre törő leírásokkal megírt kötet, forrásokkal és képekkel gazdagítva, vers-, levél-, vagy történetrészletekkel kiegészítve ad bizonyítékokat az olvasónak, szabadon eldöntve, az ismert íróink, szerzőink, költőink, és azok társai hogyan vélekedtek a szerelmi életükről.
Azoknak tetszhet ez a könyv, akik érdeklődnek a magyar irodalom szerzőivel, és szeretnének betekintés nyerni a magánéletükbe, és összefüggéseket keresni, miért olvashatjuk tőlük azokat a sorokat, amik több évtized óta elérhetőek számunkra, vagy akár meg kellett az iskolában tanulni, illetve az irodalomórákon felmerültek.


Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Fülszöveg:
Az éjszaka leple alatt furcsa kép kerül az osztály facebook oldalára: esetlen alak minionjelmezben, felette a falra írt felirat: Az osztály vesztese!

Az osztályfőnök tombol, a diákok gyanakodva méregetik egymást. Tettesnek se jó lenni, de áldozatnak még rosszabb. Gyerekek életét ismerjük meg mindenestül, miközben velük izguljuk és szorongjuk végig ugyanazt a pár napot a felkeléstől a feleltetéseken át a napköziig. Vajon ki tette és miért?
***

A kötet, egy könnyed, ifjúsági regény, ami több szemszögből íródott, miközben egy idősíkban fut a történet. Tizenévesek megfigyelésével foglalkozik, családi konfliktusokkal, amiről a szülők nem kapnak visszajelzést. Tíz diák életébe és élethátterébe nyerünk betekintést. Felelősségvállalás, bűnbak keresése, viselkedéspszichológia is előtérbe kerül a történet olvasása közben, így amilyen rövid, megtévesztő a nagyon is mély tartalommal. Szó esik az iskolai bántalmazásokról, így általános iskolásoknak, és azok szüleinek bátran ajánlom, hogy ebbe a világba is betekintést nyerjenek.


Nógrádi Gábor: Galambnagymama

Fülszöveg:

„A nagymama galambbá változik, az elhagyott trombita megszólal, a magányos kislány halacska lesz, az állatkereskedésben pótapa is kapható, és a nem létező kutya harap.” A kis történetek alapvető érzelmekre épültek, mint például a szereret, a magány, a féltékenység és a szerelem. Igazán zseniális könyv.
***

Tizenöt rövid történet, ami tanulságos, elgondolkodtató és kortól függetlenül ajánlott elolvasni.
Megható mesékkel van ellátva, Nógrádi Gábor nagyon beletalált az emberi lelki világ érzékenységébe.
Kifejezetten tetszett, nem éreztem azt, hogy ez egy gyerekregény lenne, vagy inkább novellagyűjtemény, így még inkább átéreztem a történetek mögöttes mondanivalóját.