2019. szeptember 9.

Jane Austen: Értelem és érzelem

Fülszöveg:
„Könyörgöm, ​könyörgöm, szedd össze magadat, és ne áruld el minden jelenlévőnek, hogy mit érzel!”
– szól a józan gondolkodású, higgadt Elinor szenvedélyesen romantikus, impulzív húgára, Marianne-re, akit szerelmi csalódása halálos kétségbeesésbe kerget. A 18.-19. század fordulóján a pénz s az önérdek uralkodik Angliában. A két Dashwood nővérnek, akiknek se vagyona, se rangja, keményen meg kell küzdenie az előítéletekkel és a gazdagság előjogával, hogy elnyerjék a férfit, akire szívük igaz szerelmével vágyódnak. A mások iránt megértő, végtelenül tisztességes Elinor fegyvertelen az olyan szerencsevadászokkal szemben, mint vetélytársnője, Lucy Steele, s Marianne, aki megingathatatlanul hiszi, hogy érzelmei hűek a valósághoz, egy gátlástalan férfi hálójába keveredik.
Jane Austen hősnőinek története szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról, s természetesen reményről és boldogságról mesél, s közben lenyűgöző és gyakran kaján képet fest a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat.

A regény végén Elinor és Marianne természetesen révbe ér, a szívek meggyógyulnak, s az élet megy tovább – ám addig a szerző szórakoztató események és figurák végtelen sorát vonultatja fel, s szerez velük az olvasónak felejthetetlen élményt.
***

Austen megszokott társadalmi cinizmusa átitatja a regényt, most két leányzó szemszögén keresztül.
A pletykaéhség, előítéletesség és a fondorlatosság a szereplőkből nem hiányzik és néha meghökkentő párbeszédeket olvashatunk, amivel nem mindenki tud egyet érteni.

Valakinek hosszú és monoton lehet, mivel kifejezetten egy témát boncolgat, mintha az akkori fiatal, eladósorban levő hölgyek élete másból sem állna, csak reménykedésekből, vizitekből, és epekedés azért, hogy egy férfi eljegyezze őket.

Maga a történet vége, vagy a szereplők döntései nem lelkesítettek, inkább bosszantottak, de ez eléggé szubjektív meglátás, hogy sem azonosulni nem tudtam a könyvben leírtakkal, sem elvekben nem értettem egyet a könyv mondanivalójával.

Ha viszont az adott korszakot nézem, és Austen törekvéseit, egy nagyon is korhű történet, amit azoknak érdemes a kezükbe venni, aki meg szeretné érteni az akkori társadalmi normákat, viselkedéskultúrát vagy a sztereotípiákat.